Litva: Zaradi ograje z bodečo žico na meji beležijo le še posamične poskuse nezakonitih vdorov v državo

Foto: epa

Litva v zadnjem času na meji z Belorusijo beleži manj nezakonitih prehodov meje migrantov. Glavni razlog za to je postavitev ograje in namestitev elektronskega nadzornega sistema, so danes za litovski radio povedali upravitelji litovske mejne postaje Kapčiamiestis in dodali, da pomembno vlogo pri tem igra tudi hladno zimsko vreme. Zanimivo, da slovenska vlada trdi drugače.

Po uradnih podatkih so v decembru v Litvi zabeležili le posamezne poskuse nezakonitega prehoda meje iz Belorusije. Tudi v prejšnjih mesecih je bil opazen trend upadanja. Hkrati pa so migranti po besedah mejnih policistov vse bolj iznajdljivi. Fizične ovire skušajo premagati z lestvami, ograjo pa skušajo prerezati s škarjami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Foto: epa

Litva ima skoraj 680 kilometrov dolgo mejo z Belorusijo, ki je del zunanje meje Evropske unije. Pozno poleti in jeseni leta 2021 so se razmere v Litvi zaostrile, saj je na tisoče ljudi poskušalo nezakonito vstopiti v EU. V luči tega je Bruselj obtožil beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, da migrante iz kriznih regij organizirano pošilja do zunanje meje EU.

Litva se je odzvala z okrepitvijo varovanja meje in postavila skoraj 550 kilometrov dolgo mejno ograjo, visoko štiri metre in spiralno ojačano z bodečo žico. Ograja je bila dokončana konec avgusta. Kmalu za tem pa je ograjo na meji z Belorusijo postavila tudi Poljska.

Sara Kovač