fbpx

Liz Truss – nova voditeljica angleških konservativcev, ki se ima za dedinjo Margaret Thatcher

Po dolgotrajni konservativni tekmi za vodstvo ima vladajoča stranka zdaj novega voditelja (foto: Twitter)

Dosedanja britanska zunanja ministrica Liz Truss je bila danes izvoljena za novo vodjo britanskih konservativcev in bo zdaj od Borisa Jonhsona prevzela tudi vodenje vlade. Na strankarskem glasovanju je premagala nekdanjega finančnega ministra Rishija Sunakam, kot prioritetno nalogo pa si je zastavila reševanje britanskega gospodarstva. Ob zmagi se je poklonila tudi dosedanjemu premierju Borisu Johnsonu in napovedala drzne davčne spremembe.

Liz Truss je prepričljivo zmagala v tekmi za vodjo konservativne stranke, v torek pa bo uradno postala britanska premierka. Svojo pozicijo bo zasedla v času ene največjih gospodarskih kriz, reševanje omenjene krize pa bo njena prioriteta, poročajo tuji mediji. V torek se bo srečala s kraljico v Balmoralu, monarhovem podeželskem posestvu, nato pa se bo nemudoma vrnila v London, da bo z Downing Streeta nagovorila narod in napovedala svoj kabinet.

Zunanja ministrica je na glasovanju članov konservativne stranke premagala svojega tekmeca Rishija Sunaka, nekdanjega kanclerja, s 57 odstotki glasov, kar je izredno prepričljiva zmaga po sedemtedenskem boju za naslednika Borisa Johnsona. Volilna udeležba je bila kar 82,6-odstotna. Trussova se je poklonila tudi aktualnemu premierju Johnsonu in napovedala velike rezultate v naslednjih dveh letih. Prihodnja premierka napoveduje spremembe v davčni zakonodaji, in sicer “drzen načrt za znižanje davkov in rast gospodarstva, obravnavo računov ljudi za energijo in tudi dolgoročnih težav, ki jih ima Velika Britanija zaradi oskrbe z energijo“, pišejo tuji mediji.

Na strankarskem glasovanju je premagala nekdanjega finančnega ministra Rishija Sunaka. (Foto: epa)

Trussova je v svojem zmagovalnem govoru v Centru kraljice Elizabete II. v središču Londona dejala: “Vem, da bomo dosegli, bomo dosegli, bomo dosegli. In leta 2024 bomo zagotovili veliko zmago konservativni stranki.”

Njen načrt je tudi zmaga na volitvah  leta 2024
47-letna bodoča premierka, ki je zadnjih osem let delala v kabinetu, je obljubila agendo znižanja davkov, v veliki meri financirano z zadolževanjem, v poskusu, da bi ustavila zdrs Britanije v dolgotrajno recesijo. Razmišljala naj bi o omejitvi cen energije, saj se Britancem napoveduje drastičen dvig cen gospodinjskih računov. Njeni načrti pa se tukaj ne končajo, saj je obljubila tudi veliko konservativno zmago na volitvah leta 2024, “v kampanji sem sodelovala kot konservativka in bom vladala kot konservativka,” je dejala, piše FT.

Premier Boris Johnson (Foto: epa)

Boris Johnson je Trussovi za zmago za vodstvo torijcev čestital in na Twitterju zapisal: “Bil sem ponosen, da zadnja tri leta služim kot vodja konservativne stranke, da sem desetletja osvojil največjo večino, izpeljal brexit, nadzoroval najhitrejšo uvedbo cepiva v Evropi in dal ključno podporo Ukrajini.

Čestitam Liz Truss za odločilno zmago. Vem, da ima pravi načrt za spopadanje s krizo življenjskih stroškov, združevanje naše stranke in nadaljevanje velikega dela združevanja in izenačevanja naše države. Zdaj je čas za vse konservativce 100-odstotno za njo, ” je še zapisal.

Johnsona so pokopali škandali
Trussova je osvojila strankarsko krono po dolgotrajnem in ostrem tekmovanju za naslednika Johnsona, ki je odstopil 7. julija po uporu v kabinetu, ki ga je vodil Sunak, zaradi svojega škandaloznega vedenja, neprimernega premierju. Johnsonovo avtoriteto je oslabila že afera “partygate”, škandal z zabavami na Downing Streetu med zaporami zaradi covida, vendar je bil dokončno odstavljen po obtožbi, da je lagal o tem, kar je vedel o trditvah glede spolnega nadlegovanja v zvezi s politikom Chrisom Pincherjem. Johnson, ki bo imel v torek zjutraj poslovilni govor na Downing Streetu, pa po mnenju njegovih zaveznikov pa ni opustil upanja, da v politiko vrne v primeru, da Trussovi ne uspe. Zanimivo je dejstvo, da je stranka pod vodstvom Johnsona v zadnjih letih zrasla iz 159.400 na 172.437, piše Telegraph.

Bodoča konservativna premierka Liz Truss (Foto: epa)

Zavzela bo ostro stališče do Rusije, spremembe tudi na ostalih položajih
Trussova, ki se je predstavljala kot dedinja Margaret Thatcher, je pred volitvami obljubljala znižanje davkov in manj regulacije ter vztrajala, da gospodarske krize ne bo moč rešiti skozi redistribucijo. V zunanji politiki je zavzela ostro stališče do Rusije in obljubila, da se bo zoperstavila Bruslju glede trgovinskih dogovorov na Severnem Irskem po brexitu. Trussova bo svoj novi kabinet objavila v torek, Kwasi Kwarteng bo postal kancler, James Cleverly, minister za zunanje zadeve, pa naj bi napredoval v zunanjega ministra. Suella Braverman, generalna tožilka, naj bi zamenjala Priti Patel na mestu notranje ministrice. Pri drugih ključnih imenovanjih naj bi Jacob Rees-Mogg, Johnsonov desničarski zaveznik, postal poslovni sekretar, odgovoren za energetsko politiko. Ben Wallace bo ostal v obrambi, medtem ko je Trussova zaveznica Therese Coffey imenovana za ministrico za zdravje.

Tanja Brkić