fbpx

Ljubljenka progresivcev in kritične teorije rase: Progresivni belci so najhujši rasisti

Avtorica Robin DiAngelo (foto: WIkipedia)

Rasizem se prodaja, sploh če gre za obredno izpovedovanje lastne krivde, oziroma valjenje krivde za rasizem na belce. To je skrivnost uspeha ameriške avtorice večih knjig o rasizmu Robin DiAngelo. Potem, ko je v preteklosti DiAngelova v svojih delih napadala belce in jih krivila za “belsko nadvlado”, nato pa še za “belsko krhkost” je zdaj ost naperila proti svojim najzvestejšim oboževalcem.

V knjigi ‘Nice Racism: How Progessive White People Perpetuate Racial Harm’ (v prevodu “Prijazni rasizem: Kako progresivni belci povzročajo rasno škodo”) je avtorica Robin DiAngelo, tudi sama belka napadla svoje lastno občinstvo, ki ji je sploh omogočilo uspešno kariero.

Pričakovati je, da bo knjiga enaka uspešnica kakor prejšnje, saj progresivne belke, ki tvorijo ciljno skupino knjig DiAngelove živijo za to, da se jih javno ponižuje. To je del rituala s katerim kažejo, da so razsvetljene, napredne in nikakor ne odstopajo od norme. Če je DiAngelova v preteklosti belke kritizirala zaradi jokanja, jim tokrat da vedeti, da so glavni problem ravno prijazni progresivni belci (celotna rasa), ki v svojih naporih, da bi pokazali kako zelo niso rasisti, pokažejo kako globoko v njih se skriva rasizem.

Iz prodajanja rasizma ustvarila kariero
Svoje argumente DiAngelova podkrepi z anekdotami iz lastnega življenja. Tako prizna, da je cel večer neznanemu črnemu paru za sosednjo mizo v restavraciji razlagala, kako rasistična je njena družina z namenom, da bi jima pokazala, kako drugačna in nerasistična je sama. Šele kasneje ji je kapnilo, da je s svojim ravnanjem izpadla kot največji idiot, še huje, rasistka. Ampak, ker je DiAngelova progresivka in svojega rasizma ne prikriva, temveč ga javno naznanja, se to v progresivnih krogih oprosti. Kot če bi šla k spovedi in čakala na oproščenje grehov, za pokoro pa dobila, da napiše še eno knjigo, kjer bo za rasizem krivila belce.

Vodilni demokrati v ameriškem kongresu klečijo za umrlega črnega kriminalca Georga Floyda (Foto: epa)

DiAngelova je iz prodajanja rasizma ustvarila uspešno nišo. Po svetu namreč ima delavnice in nastope, za katere je potrebno odšteti lepe vsote. Ironično, o rasizmu in beli nadvladi, ter neprimernosti belcev za pridiganje ostalim, pridiga ravno belka.

Smrdela je in imela gnile zobe
RT poroča, da DiAngelova v svoji najnvejši knjigi piše o svojem otroštvu, kako je ni imela nobene higiene, usta polna gnilih zob, kako je smrdela. Njena mati je bila samohranilka. Ravno težko otroštvo zaradi katerega se je poistovetila z vlogo izobčenca pa naj bi razvila močan občutek za “družbeno pravičnost”. Kaj vse bi bilo človeštvu prihranjeno, če se starši ne bi ločevali in bi otroci imeli na razpolago milo in zobno krtačko.

Ivan Šokić