Ljudje evropskega porekla v Franciji že postajajo manjšina – je to prihodnost, ki si jo za Slovenijo zamišlja Mesec? 

Datum:

V Franciji se demografska zamenjava pospešuje: novi podatki kažejo, da sta več kot dve petini majhnih otrok v Franciji migrantov oziroma otrok ali vnukov migrantov. Mlajša migrantska populacija običajno izvira iz Afrike. Podatki študije zagotavljajo nesporen dokaz o izrazitem premiku v francoski politiki priseljevanja v zadnjih desetletjih. V določenih mestnih območjih Francije že kaže, da bodo ljudje evropskega porekla postali manjšina – vse pogosteje se govori o “veliki zamenjavi”.  Je to prihodnost, ki si jo za Slovenijo zamišlja Luka Mesec? 

Glede na nedavno demografsko študijo INSEE, francoskega državnega statističnega urada, je skoraj ena tretjina otrok, starih od 0 do 4 let, v Franciji neevropskega izvora v treh generacijah. Študija, ki je zajemala podatke iz let 2019–2020, je pokazala, da je bilo med tistimi, ki živijo v običajnih stanovanjih v metropolitanski Franciji, 41,6 odstotka potomcev priseljencev iz treh generacij nazaj, medtem ko jih je bilo 29,6 odstotka neevropskega porekla.

Nasprotno pa je bilo samo 7,6 odstotka ljudi, starih od 60 do 64 let, in 3,1 odstotka ljudi, starih 80+, bodisi neposrednih priseljencev bodisi potomcev priseljencev iz treh generacij nazaj, pri čemer podatki zagotavljajo nesporen dokaz o izrazitem premiku v francoski politiki priseljevanja v zadnjih nekaj desetletjih. Približno 16,2 odstotka vseh otrok od 0 do 4 let v Franciji je otrok ali vnukov magrebskega porekla, izraz, ki se običajno uporablja za označevanje pretežno arabske regije severozahodne Afrike, vključno z državami, kot so Alžirija, Libija, Mavretanija, Maroko in Tunizija. Eden od desetih otrok, starih od 0 do 4 let, v Franciji je priseljenec ali pa so otroci ali vnuki priseljencev iz preostale Evrope, pri čemer jih 7,3 odstotka izvira iz preostale Afrike, ne da bi vključevali regijo Magreba. Delež Evropejcev se zmanjšuje, medtem ko se delež prebivalcev podsaharske Afrike in Azije sčasoma povečuje.

Foto: epa

Bodo ljudje evropskega porekla postali manjšina?
Remix News poroča, da skoraj šest od desetih Francozov podpira izvedbo referenduma za omejitev priseljevanja v Francijo. Druge ankete kažejo, da 71 odstotkov Francozov meni, da ima država dovolj priseljencev. Leta 2021 je Gilles Platret, župan mesta Chalon-sur-Saône v osrednji Franciji, opozoril, da se Francija sooča s tem, kar je opisal kot etnično čiščenje. “V nekaterih soseskah – in uporabil bom močno besedo, ki bo dvignila nekatere obrvi – čutim določeno ‘etnično čiščenje’, kar pomeni, da imate ljudi tujega porekla, ki v številčnosti počasi lovijo tisto, kar demografski strokovnjaki imenujejo ‘domorodci’,” je dejal Platret, ki pripada stranki National Rally Marine Le Pen.

Podatki kažejo, da se najgloblje spremembe dogajajo v mestnih območjih Francije, kjer bodo ljudje evropskega porekla postali manjšina. V francoski politiki se vse pogosteje omenja fenomen, znan kot “velika zamenjava”, pri čemer so glavni kandidati za položaj med letošnjimi nacionalnimi volitvami priznali, da se tako Francija kot Zahod nasploh soočata z demografskimi spremembami brez primere, pri čemer Evropejci vse bolj izgubljajo zaradi množične migracije.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...

Oblast bi za 10 odstotkov višje cene elektrike, da bi se paneli bolje prodajali?!

Včasih za kakšno državo pravijo, da ji vlada mafija,...