fbpx

“London ni več angleško mesto!”

Foto: iStock

Priljubljen britanski komik John Cleese je svojim sodržavljanom nalil čistega vina, saj trdi, da London ni več angleško mesto, s tem pa je na Twitterju sprožil burne reakcije. Očitno se Britanci slabo soočajo z resnico …

Zvezdnik Monty Pythona je prepričan, da London izgublja britanskih pridih in angleški smisel, tega pa ni opazil zgolj on osebno, temveč so ga na to opozorili tudi njegovi prijatelji iz tujine. “Pred nekaj leti sem opazil, da London v resnici ni več angleško mesto. Od takrat so skoraj vsi moji prijatelji iz tujine pritrdili mojemu opazovanju. Torej mora biti nekaj resnice v tem … Opazil sem tudi, da je London mesto v Združenem kraljestvu, ki je najbolj glasovalo za to, da VB ostane v EU,” je prepričan John Cleese.

Seveda se je na njegov zapis vsul plaz komentatorjev, ki so hoteli 79-letniku razložiti in dopovedati, kako zelo naj bi se motil. Oglasil se je celo kolumnist časopisa Times David Aaronovitch, ki je hotel dati Cleesu lekcijo iz zgodovine: “London je že dolgo britansko mesto, John. Kar bi lahko pričakovali, saj je glavno mesto.” Številni pa so Cleesa tudi podprli, kot je avtor Thomas Clements: “Tekstura in tkanina življenja v Londonu nista bistveno angleška. In mnogi etnični Angleži izven Londona so prepričani v isto stvar.”

John Cleese. Foto: epa

Voice of Europe dodaja, da je Cleesov zapis, da London ni več angleško mesto, podprto z dejstvi. Pauls Joseph Watson je zapisal: “Več kot 41 odstotkov prebivalcev Londona je rojenih v tujini. London ima tudi drugo po vrsti največ prebivalcev, ki so tujci, in to v katerem koli mestu na svetu. London je očitno najmanj ‘angleško’ mesto v Angliji. Cleese zgolj opisuje realnost, ki jo razume vsak, ki živi v Londonu.”

Cleese je sicer tudi glasen zagovornik Brexita. “Nočem, da mi vladajo bruseljski birokrati, ki želijo ustvariti super državo.”

J. G.