fbpx

Londonska policija prve kršitelje iz lokalov odpeljala v lisicah

Prazni Soho (Foto: EPA)

Potem ko je policija v Veliki Britaniji pričela z izvajanjem novih ukrepov proti covid-19 epidemiji, se je srečala s kljubovanjem obiskovalcev pubov in diskotek, ki so se kasneje razkropili po londonskih ulicah vse do prestižnega Soha, kjer je potekal protest proti novim ukrepom britanske vlade.

Obiskovalci lokalov v londonski prestolnici so se le stežka sprijaznili, ko so jih policisti po 10. uri zvečer pričeli naganjati iz lokalov. Nekatere, so kot poroča Daily Mail, morali odpeljati v lisicah.

Londončani in Britanci nasploh so se zbudili v jutro, ko so njihova življenja še nekoliko manj svobodna zaradi novega svežnja ukrepov v boju proti covidu-19, vključno s policijsko uro med 6. uro zjutraj in 10. uro zvečer. Prebivalci so ta poseg v njihove svoboščine sprejeli z neodobravanjem, še zlasti obiskovalci klubov in nočnih lokalov. Po toči je seveda zvoniti prepozno, z odgovornim preventivnim obnašanjem pa bi naredili veliko več za zajezitev epidemije in z manj negativnimi posledicami.

Ukrepi glede na tri različne standarde tveganja
Boris Johnson
, predsednik vlade, se je zahvalil Sadiqu Khanu, županu Londona, ker se je izkazal za zelo kooperativnega, obenem pa je pozval župana Manchestra, Andyja Burnhama, da na podoben način sodeluje. Ta je sicer izjavil, da je storil vse, kar je lahko, da bi zaščitil zdravje prebivalcev Manchestra, toda podjetja bi potrebovala več denarja ali vsaj zagotovil, da bodo dobila državno pomoč, preden lahko župan napove, da bo odredil zapiranje.

Covid restrikcije v Sohu (Foto: EPA)

Vlada je ukrepe sicer razdelila glede na tri različne standarde, na srednje tveganje, visoko tveganje in zelo visoko tveganje, kar je ravno tako sprožilo določene pomisleke, saj so npr. v Londonu bili presenečeni, da so jih prizadeli ukrepi za visoko tveganje, nekatere kraje, npr. Devon in Oxford, čeprav so tam imeli več okuženih na prebivalca, pa veljajo ukrepi za srednje tveganje.

Aleš Ernecl