fbpx

Londonski morilec, džihadist Masood, stike s teroristi navezoval v telovadnici – razkrivamo njegove “slavne” sosede in prijatelje!

Foto: youtube

Čeprav je morilec iz londonskega Westminstera končal pod streli policije, to za Britance ne pomeni, da je zgodba končana. Nasprotno, začeli so preiskovati povezave morilca Khalida Masooda, ki so jih pripeljale vse do “legla terorja”. Masood je namreč ogromno časa preživel s skrajno skupino Al-Muhajiroun, ki je “vzgojila” generacijo domačih teroristov, poleg tega je 52-letnik živel v Lutonu, med nevarnimi islamskimi fanatiki, ki so odgovorni za nekatere najbolj hladnokrvne teroristične napade v Veliki Britaniji.

V zadnjih treh letih je Khalida Masooda pod drobnogled vzela britanska obveščevalna služba MI5 – na sled so mu prišli, ko so raziskovali teroriste, ki so načrtovali bombni napad na britansko vojaško bazo, je vir zaupal Daily Mailu. Vendar pa preiskave o njem niso vodili, ker so ocenili, da ne predstavlja nikakršne grožnje. A več kot očitno so se zmotili, saj je Masood pred nekaj dnevi do smrti povozil tri ljudi, policista pa zabodel. In zdaj so se britanske varnostne službe odločile, da bodo ponovno preučile njegove povezave z ekstremisti v Lutonu, čeprav so ga ustrelili pred britanskim parlamentom med njegovim morilskim pohodom.

Foto: youtube

Službo dobil v šoli blizu stojnice teroristične skupine Al-Muhajiroun, ki deli ekstremistično literaturo
Masood se je preselil v Luton leta 2009, skupaj z Rohey Hydara, s katero se je tudi poročil. Med drugim je v Savdski Arabiji poučeval angleščino, tam pa se je po poročanju tujih medijev seznanil z islamom, sprejel to vero in se začel zanimati za džihad. Nato se je vrnil v Veliko Britanijo, kjer je v islamski šoli dobil službo – poučevanje angleščine. Zanimivo pa je, da je ta šola le nekaj metrov stran od kraja, kjer imajo skrajneži skupine Al-Muhajiroun stojnico, na kateri delijo njihovo ekstremistično literaturo. To skrajno islamistično skupino sta sicer ustanovila sovražni pridigar Anjem Choudary in Omar Bakri Muhammad, skupina pa je močno prisotna v Lutonu že več kot 20 let. Seveda je Masood, željan čim več izvedeti o džihadistih, prišel na stojnico po letak, mimogrede pa sklenil prijateljstva z nekaterimi člani te skrajne islamistične skupine.

Naključje pa ni niti to, kje si je Masood ustvaril svoj dom – le dve minuti hoje od vrstne hiše, kjer člani Al-Muhajirouna spodbujajo “nevernike”, da se pridružijo džihadu.

Njegova nečaka sta se želela pridružiti Islamski državi
Na vrtu te vrstne hiše je 23-letni Mohammed Sufiyan Choudry nagovoril majhne otroke: “Predstavljajte si, da se jutri 40 tovornjakov vozi po Oxford Streetu in so polni eksploziva. Koliko ste se pripravljeni žrtvovati?” Spet drugič je 38-letni Rajib Khan, oče treh otrok, zavpil: “Mi bomo zmagali! Prav zdaj pripravljamo ofenzivo!” Na več sestankih pa je bil navzoč tudi Masoodov nečak, 26-letni Junead Khan, ki je načrtoval napad na ameriške vojake zunaj baze v vzhodni Angliji. Junead je sicer trenutno v zaporu zaradi načrtovanja omenjenega terorističnega napada, pa tudi zato, ker so na sodišču predložili dokaze, da je nameraval zapustiti državo in se pridružiti Islamski državi. Tja se je sicer želel odpraviti še z enim družinskim članom, 24-letnim Shazibom Khanom, ki je bil prav tako obsojen. Tako Shazib kot Junead sta živela le nekaj metrov stran od Masooda.

Stike navezoval v lokalni telovadnici, imel tudi “slavne” sosede
Britanski mediji še razkrivajo, da je bil Masood fitnes fanatik in je hodil v lokalno telovadnico, da bi ohranjal stike s člani terorističnih skupin, med drugim tudi s štirimi člani Al-Kaide: Zahidom Iqbalom, Mohammedom Sharfarazom Ahmedom, Syedom Hussainom in Umarjem Arshadom, ki so bili leta 2013 skupno obsojeni na 44 let zapora. Njegov sosed je bil tudi Abu Rahin Aziz, ki je bil ubit v Siriji, medtem ko se je bojeval za Islamsko državo, le streljaj od njega pa je živel tudi švedski študent Taimour Abdulwahab, ki se je razstrelil v Stockholmu leta 2010, potem ko se je radikaliziral. Nobena skrivnost ni torej, da je Luton leglo in žarišče terorizma že vrsto let.

Žena obsoja njegovo dejanje
Na teroristično dejanje svojega moža pa se je odzvala tudi 39-letna Rohey Hydara, ki je izjavila, da je užaloščena in pretresena nad dejanjem, ki ga je izvedel Masood. Hydara, ki ima z Masoodom dva otroka, je rekla: “Popolnoma obsojam njegova dejanja.”

Marjanca Scheicher