Lustracija – kako so jo izvedli na Poljskem in kako je propadla v Sloveniji

Foto: epa

Številne postkomunistične države se ubadajo s težavnostjo izvedbe lustracije, čemur pogosto botrujejo politične sile iz prejšnjega sistema pa tudi drugi interesi. Med države, kjer naj bi se omenjeni proces izvajal, sodita tudi Slovenija in Poljska. Pri nas je stvar ostala predvsem lepa želja, Poljaki pa so imeli na tem področju precej več uspehov. 

Tako naša domovina kot tudi Poljska sta se pred dobrimi 25 leti vsaj uradno otresli starega političnega in družbenega ustroja, četudi je vse do danes še vedno zaznati mnogo vplivov izpred četrt stoletja. Tako so številni “režimski ljudje” ostali na pomembnih državnih funkcijah, v družbenih sferah in gospodarstvu. Zdi se, da Slovenija na tem področju prednjači, kar bi se dalo povezati z določenimi zgodovinskimi okoliščinami, ki so pri nas drugačne kot na slovanskem severu.

Kdo je sodeloval s komunističnimi oblastmi?
V največji državi Višegrajske skupine se že vse od padca komunizma leta 1989 ukvarjajo s tem, kdo izmed ljudi, ki imajo tudi v današnjem času vpliv na poljsko politično-družbeno sfero, je sodeloval s komunističnim režimom, pravzaprav s tajnimi službami Poljske ljudske republike, zato se je prizadevalo, da bi se razkrilo kartoteke omenjenih služb in poiskalo sodelavce. Stvar je predstavljala jabolko spora pred številnimi volitvami, vendar pa je do danes zanimanje javnosti za to področje precej upadlo, navaja poljski portal gazeta.pl.

Kako stvar sploh izpeljati?
Od leta 1989 naprej so bili pobudniki lustracije na Poljskem predvsem razni desničarski krogi, njej pa so nasprotovale razne liberalne struje v državi, ki so svoje delovanje opravičevale kot nasprotovanje “lovu na čarovnice”, obenem pa se je v javnosti izpostavljalo tudi uničenje tajnih arhivov v letih 1989 in 1990. Obenem pa so se pojavljale govorice, da je mnogo nekdanjih agentov PRL prav znotraj nekdanje komunistične opozicije. Stvar se je kazala kot precej zapletena.

Pravi začetki šele leta 1992
Prvi seznam domnevnih 64 nekdanjih agentov bivšega sistema se je v poljskem parlamentu pojavil šele leta 1992. Osebe so bile namreč navedene v arhivih Urada za varovanje države. Med navedenimi naj bi se znašel celo Lech Wałęsa. Dogodek je močno zaostril tedanjo politično krizo, kar je celo pripeljalo do padca tedanje vlade. Kmalu zatem je Ustavno sodišče razglasilo, da je resolucija o lustraciji neskladna s poljskim pravom, ker je bila le-ta izvedena na nepravilen način, poleg tega pa naj bi prišlo tudi do nepravilnosti pri ravnanju z državnimi skrivnostmi.

Prvi elementi lustracije uvedeni ob parlamentarnih volitvah leta 1993
Kandidati na parlamentarnih volitvah so bili namreč prisiljeni volilni komisiji priložiti ustrezna dokazila o morebitnem sodelovanju s tajnimi službami PRL. Stvar je znova postala aktualna leta 1995, ko je tedanji premier Józef Oleksy prejel očitke, da je sodeloval z nekim oficirjem tajnih sovjetskih in ruskih služb. V parlamentu se je tedaj pojavilo več predlogov zakona o lustraciji, ki pa so dobili bolj enotno obliko šele leta 1997, v času vladanja Aleksandra Kwaśniewskega. Poenoten predlog je združeval predloge tedanjih pomembnejših strank.

Prelomno leto za odstranitev političnih okostnjakov
Poljski parlament je lustracijski zakon razglasil 11. aprila leta 1997. Zakon je narekoval, da morajo kandidati za pomembne urade ali tisti že zaposleni v njih predložiti dokazila glede tega, ali so bili pomembni funkcionarji oziroma sodelavci nekdanjih tajnih služb. Če je bil kdo osumljen tajitve omenjenih povezav, je bil njegov primer preusmerjen na Lustracijsko sodišče v Varšavi, kazen za ugotovitev poskusov prikrivanja je bila 10-letna prepoved opravljanja javnih funkcij, kar pa ni veljalo za tiste, ki so sami od sebe priznali takšno sodelovanje. Zapoved preverjanja je veljala za predsednika države, poslance, sodnike, odvetnike pa tudi direktorje medijev itd. Leta 1998 je bilo v zakon vključenih še več natančnih določil.

Lustracijska evolucija napredovala tudi leta 1999
Tega leta je bila lustracija v polnem teku. Vrstili so se mnogi procesi, ki so razkrili razsežnosti sodelovanja tedanjih politikov s komunističnimi oblastmi. Obenem je vrhovno sodišče mnoge očistilo krivde, ki jih je lustracijsko sodišče poprej razglasilo za lažnivce. Leta 2000 je med drugim omenjeno lustracijsko sodišče opralo krivde tudi Lecha Wałęso, saj naj bi tajne službe dokaze o njegovi krivdi ponaredile in ga v njih imenovale za sodelavca “Bolka”, kar je Wałęsa sam večkrat zavračal. Pravzaprav je bil samo vpisan v njihov tajni register. Leta 2010 so se sicer pojavili pozivi o ponovni lustraciji omenjenega vodje Solidarnosti, kar pa se ni zgodilo, čeprav ga je na slab glas spravilo neko knjižno gradivo, vendar nobena nova dejstva niso bila potrjena. Tudi priznani politik Aleksander Kwaśniewski se je znašel med osumljenimi sodelovanja.

Vedno se dogaja kaj zanimivega
Nekateri lustracijski procesi trajajo vse do današnjih dni. Pomembnejše spremembe so se zgodile še leta 2005, ko je na oblast prišla desna politična opcija – Pravo in Pravičnost, poljsko PiS. Pred omenjenim letom naj bi bili lustracijski procesi osnovani predvsem na kartotekah v lasti nekdanjih služb, v katere pa je bilo vpisanih kar nekaj laži o ljudeh, podvrženih lustraciji, poleg tega pa so manjkali tudi ustrezni dokazi proti nekaj sto osebam. Tako se z letom 2006 pojavi nov zakon, ki zahteva preverjanje pristnosti kartotek, poleg tega pa se od tega leta začne javna dostopnost tovrstnih kartotek, prav tako je zakon uvajal “osebno pričevanje” kot dovoljeni vir dokazov v procesih.

Lustracija zadobi gromozanske razsežnosti
Leta 2007 je v povezavi z novimi pravnimi predpisi prišlo do ukinitve Lustracijskega sodišča in predaje primerov v obravnavo okrožnim sodiščem. Število oseb, ki so bile podvržene lustraciji, je naraslo na nekaj 100.000 oseb. Uradnikom na visokih funkcijah v državi so se tako pridružili tudi vsi znanstveniki in novinarji, lastniki medijev, občinski svetniki, šefi delniških pa tudi državnih podjetij, direktorji različnih šol, davčni svetovalci itd. Če kdo od teh ni podal ustreznih dokumentov, je bil v nevarnosti, da izgubi svojo funkcijo, tako je nekaj pomembnežev z omenjenih področij dejansko tudi izgubilo svoje delovno mesto.

Leta 2007 spet spremembe
Vendar pa je na pobudo levice ustavno sodišče uvedlo določene spremembe na področju nove ustave, ki so omejile razsežnosti lustracije, predvsem preiskovanja vseh znanstvenikov in novinarjev. Tako so bili lustrirani le še tisti na vidnejših položajih. Oproščeni so bili tudi direktorji zasebnih šol. Poleg tega je ustavno sodišče določilo, da je možen javni dostop samo do kartotek tistih, ki so v prejšnjem sistemu izpolnjevali najpomembnejše funkcije v državi, pa tudi glede tega so veljala ustrezna določila. Leta 2010 je pod vodstvom Državljanske platforme (PO) prišlo do zakonskih sprememb, ki so povečale možnost dostopa posameznih državljanov do skrivnih datotek. Do današnjih dni je lustracija sicer že precej izgubila na pomenu, pa tudi zanimanje zanjo, kar pa še ne pomeni, da je že zaključena. V zgodovini poljske lustracije naj bi se do leta 2013 nabralo okoli 300.000 lustracijskih procesov. Med njimi naj bi bilo 2785 primerov ljudi, ki so priznali svojo oporečnost.

Lustracija se je dotaknila celo cerkvenih funkcionarjev! 
Čeprav v skladu z ustavo Cerkev ni podvržena lustraciji, pa so se procesi na tem področju dotaknili celo nekaterih cerkvenih funkcionarjev, kar je postalo aktualno še zlasti po letu 2005, torej po smrti Janeza Pavla II. Leta 2006 so poljski škofje poudarili, da se Cerkev ne želi izmikati vprašanjem na tem področju, nasprotuje pa ustvarjanju senzacij, predvsem pa posploševanju. Obenem so poljske cerkvene oblasti priznale, da so zahtevam tajnih služb podlegli tudi nekateri duhovniki.

Kaj pa mi?
Poljska zgodba o lustraciji vsekakor ni popolna, se pa diametralno razlikuje od slovenske. Pri nas številni državni funkcionarji iz prejšnjega sistema še naprej ostajajo v politiki, medijih, gospodarstvu, šolstvu in sodstvu, na Poljskem temu ni tako ali pa so bili vsaj javno razkrinkani.

Domen Mezeg

 • AlojzZ

  Kaj pa mi?
  Mi smo pa novo vino natočili v stare mehove in se sedaj čudimo, da je kislo.

  • domovina mili dom

   Se vleče in je odsluznjeno kot “onaj” na olimpijadi v OZN.

  • Steiermark

   Nam so gnoj natočili v stare mehove in rdeči gnoj nemore imeti drugega okusa, kot ga ima – gnojnici, pa naj ga še “neguje” največji poznavalec in član srbskohlapčevske jugo gnojne rdeče zadruge, pritlikavi genocidar in sovražnik Slovencev in svobode v Sloveniji, pa še Slovenec ni!

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • ptr

  Zdaj sem se spomnil na nek poljski film, ki ˛je pred letom ali dvema bil na Hanziju. Naslov sem žal pozabil. V uvodni špici napišejo, da je bil posnet po resničnih dogodkih, dogaja pa se očitno nekje konec 90. let v Gdansku. Na mestu neke propadle socialistične tovarne trije mladi podjetniki ob pomoči tujih partnerjev postavijo nek sodoben obrat za proizvodnjo elektronike. Po njej takoj pocedijo sline trije gnoji. Eden je okrajni tožilec, ki je to funkcijo ohranil še iz komunističnih časov. Izkaže se, da je oče enega teh podjetnikov bil njegov profesor na pravu. Ko mu je bodoči tožilec na izpitu kazal partijsko izkaznico, ga je gladko vrgel, češ da pri njem šteje samo znanje. No, komunajzar je prek komsomola dosegel, da so prof. odžagali, ampak očitno ga je to še vedno peklo. Drugi je bil do amena skorumpiran vodja okrajne davkarije (kakopak tudi še iz komunističnih časov), tretji pa nek še golobradi pripravnik na tožilstvu, ki spočetka še ima nekaj moralnih pomislekov, sčasoma postane pa še največji gnoj.

  V glavnem, ti komunisti podjetnikom naštimajo neke obtožbe o korupciji (podobni ZF spisi kot nam dobro znani o neznanem času na neznanem kraju), k vsem podjetnikom vpade več specialcev, kot če bi šlo za sum terorističnega napada, v zaporu jih psihološko zlomijo (tudi s pomočjo plačanih provokatorjev), dokler povsem zlomljeni ne prepišejo svojih deležev na te gnoje. Tu stopijo na sceno tuji (danski) partnerji, ki najdejo neko luknjo v “pogodbah” in najsodobnejše stroje odpeljejo na varno, gnojem pa ostanejo samo ničvredne stene. Ko so podjetniki vendarle zunaj, jim ponudijo še službe pri sebi v tujini, dovolj fleksibilne, da bi lahko redno obiskovali svoje družine. Enemu sicer to ne diši preveč, ampak ga hitro prepričajo z “saj si ravnokar doživel, kako skorumpirana Poljska ceni podjetništvo!”. V odjavni špici nato še izvemo, da so podjetnike sicer res kmalu sodno rehabilitirali, kar se tiče tistih treh gnojev, ki so vse skupaj zakuhali, pa nikome ništa.

  • MGTOW Didactics

   Si prepričan da film ni bil slovenski? :D

   • janez zorman

    +++++++++++

    • Harigast

     Slovenskega filma na to temo ne boš videl,pri nas je to kar v živo 24/7.

     • MGTOW Didactics

      Mhm. Malo podjetništvo v Slovenistaniji je počasen samomor…

     • karlina

      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

     • karlina

      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • karlina

    Ja, sem se tudi jaz vprašala.

  • karlina

   Podobnost s Slovenijo je velika in celo slučajna v resničnosti.

 • Shalalabayzer

  Pri nas se je tudi skoraj izvedlo podobno lustracijo. ZUJF bi porezal dedne socialistične privilegije, Kučanu (kasneje morda še komu) bi se dvignila pokojnina. S tem povzročili notranje razprtije med socialisti, vendar pomladna stran tega ni videla. G. Tonin in NSi sta plačala visoko ceno, pa ju SDS ni vzela v bran.

  • domovina mili dom

   Kljub temu, da bi porezali socialistične privilegije, bi le ti privilegiranci dobivali finančne rente iz državnih podjetij. Zakaj komunisti nočejo prodati državnih firm? Vse prodati in postaviti nove temelje.

 • simplya

  Izdajalci , ki spišejo obtožnico pri kateri nič ni znano in dokazano si ne zaslužijo nikakršnega oproščanja, rehabilitacije in podobne navlake…to mora sprati mati zemlja iz svojega obličja….žal je tako v Slovenistanu.

  • karlina

   Pa nagnati nazaj vse tiste, ki so se pritepli po letu 91 iz bivše Juge-v bistvu potomci samih komunistov, danes pa nam vračajo s tem,da so nam in vsak dan nam zasajajo noz v hrbet, tistim, ki smo in bomo vedno ostali DOMOLJUBNI SLOVENCI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Sredinec

  Vse v redu in prav, a problem je, če je eno arhivsko gradivo ena stran očistila, drugo arhivsko gradivo pa druga stran malo domov na friziranje odnesla.

 • kokobily

  Kaj pa tisti, ki so iz Zvez.Kom. izstopili komaj, ko je že vse bilo jasno (1989-Zver), ali gle modela, vstopili prav tega leta (v obrambo zadnjih drobtinic socijalizma – Šircl), ali tisti, ki jim je zmanjkalo časa (mogoče poguma tudi), pa sploh niso izastopili (kaj, so v “pripravljenosti”, bodo dobili dodatek za to..) kot naš ljubljeni policjot Gorenak ‘??
  No, pač samo članstvo ni nekaj hudega, če si hotel strokovno prevzeti neko odgovornost, brez tega skoraj da ni šlo, zanimiv je pa čas in pomanjkanje dojemanja in poguma… Prav ti dve kvaliteti sta tisti, s katerimi se kitijo omenjeni tovariši in si po vrsti zapriseženi antikomunisti. Kako jim verjeti ?? Lustracija tudi po kriteriju kameleonstva??? Kdaj se, ali so se pretvarjali, da so iskreni, za Slovenijo naprej Slovenci ???

  • janez zorman

   Lustracija naj bi posegala predvsem po UDBOvcih in še to po tistih najbolj zagrizenih – po šefih in po vrhu partije.. Skratka po tistih, ki so škodovali državljanom in družbi na sploh – seveda vse po naročilu partije, – za vzdrževanje partijskega sistema. Ti si naštel same “zelence”, ki bi težko zapadli pod lustracijo.

  • Ruggedplant

   Niso problem tisti, ki so BILI v partiji, problem je v tistih, ki so v partiji OSTALI in seveda kot nagrado danes zasedajo veliko večino najpomembnejših in najbolj plačanih pozicij v gospodarstvu, pravosodju, politiki, javni upravi, šolstvu, medijih,…

   Je to res tako težko razumeti ali le igraš osla?

   • Olga

    ++++++++

   • kokobily

    Ljudje božji, nisem proti lustraciji , vprašanje je samo, kdo jo naj spelje ? Poanta je v tem,da so “kameleoni” najbolj glasni. Zakaj ? Prej so za svpjo toplo rit pihali v isti rog kot tisti, za katere trdijo, da jim osamosvojitev nikoli ni bila intimna opcija. Zdaj bi pa bili razsodniki. Kdo tukaj koga farba ???

    • Ruggedplant

     Si sploh prebral moj komentar?
     Sem tudi jaz komunist, ker sem se pač rodil v nesrečni Jugi in so me v šoli našemili v pionirčka, ker je bil to del programa? V Jugi si MORAL biti v partiji, če si se želel ukvarjati s politiko in očitati “pihanja v rog” tistim, ki so najzaslužnejši za navrtanje partije v tistih ključnih časih – s čimer so zate in zame ter za vse Slovence tvegali lastno glavo, je neokusno, nekorektno, vsegliharsko pa že po defaultu.

     Če torej odgovorim na tvoje vprašanje – kdo? Tisti, ki delovanje partije in njegovo omrežje najbolje pozna, tisti ki je zaradi upora partiji najbolj trpel in na ta način spoznal vse razsežnosti njene moči v današnjih časih. Lustracije se ne more in ne sme lotiti nek mlad no-name, ki v življenju osebno (kolektivno smo itak vsi) še nikoli ni občutil trde palice komunističnega režima, ko mu ni bil po godu. Pri pisanju lustracijskih zakonov bi torej morale sodelovati na prvem mestu žrtve komunizma, vrhunski pravniki (predvsem iz tujine, ker so domači večinoma kompromitirani s šolanjem na partijskih univerzah) in seveda demokratično izvoljeni predstavniki ljudstva v parlamentu, ki se zavedajo nujnosti te čistke.

     “Prej so za svpjo toplo rit pihali v isti rog kot tisti, za katere trdijo, da jim osamosvojitev nikoli ni bila intimna opcija.”

     Tu ne gre za “nekateri trdijo”, tu gre za dejstva, dokumentirane izjave, ukaze, dejanja, dolgoletna prizadevanja (Kučanu in njegovemu klanu ŠE DANES osamosvojitev ni intimna opcija, to je tudi javno povedal in ponovil, da ne bi bilo slučajno kakšnega dvoma pri njegovih kultnih sledilcih). Zdaj mi pa povej enega samega podpornika lustracije, ki se je boril proti osamosvojitvi in jo še danes obžaluje. Enega samega.

     Koga farbaš?

     • karlina

      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • karlina

    TOČNOOOO, kot prvo, se dela osla, kot drugo, komunistu lahko 100x vse ponoviš in še napišeš, narišeš, pa ne bo razumel, vem, sem imela v sluzbi takšne, ki so bili zabiti, kot kure, aja pa preko vez prišli do dobro plačane sluzbe, samo,da niso nikoli naredili nič, ker enostavno niso vedeli, kaj bi.

  • karlina

   Kaj pa tisti komunisti, ki so za 10 dni zbezali iz drzave , recimo v Avstrijo in Nemčijo, po koncu vojne pa zopet prišli v Slovenijo in se ze 25 let trkajo po prsih, samo vprašam.

 • PIA PlA

  Pri nas pa imamo nove obraze z dobrim starim rdečim pedigrejem.

  • karlina

   TOČNO

 • kokobily

  Mogoče ni nenamerno, da je avtor za primerjavo z nami izbral prav Poljsko. Poljaki so rojeni prepirljivci in znani zahrbtneži. Od EU so pokasirali (ali izsilili) vsak cent, ki se ga je dalo, zdaj, ko jih je iz “sibirije” izvlekel €U kapital so veliki frajerji, pa že razmišljajo, da bi oni malo na referendum o odnosu z ostankom EU, mogoče poseben status, mogoče izstop… Vrni prejeti denar, pa pojdi…

  Za Slovenijo pa, žal slabe napovedi… Dedek mi je pripivedoval, v prvi vojni si se umikal od soslovenca. Največje, univerzalne špeckahle so bili Čehi, ta je za knedelček žašpecal lastnega brata, Hrvat nikoli Hrvata, raje je sam najebbb, Slovenec pa direkt na Slovenca, drugače je bil tiho kot rit… A je to kakšna družbeno-genetska okvara, ki jo imamo vgrajeno v tazadnjo ???

  • domovina mili dom

   No tudi jaz sem imel dedka iz soške fronte, pa so njegova pričevanja drugačna. Po njegovem pripovedovanju so bili najbolj pokvarjeni Hrvatje. Celo besedilo na bobne so takrat izpeljali:”Hrvat je tat, hrvat je tat. Od nedelje do nedelje, hrvat je tat”. Trrrmp , pm , pm, trrr pm, pm……

   • karlina

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Imam v sorodstvu Hrvate na zalost, prišli brez mojega vabila, ziva katastrofa, tako zahrbtni in škodozeljni, da je groza.

  • Ruggedplant

   Stereotipiziranje brez primere, kako lahko na dan prideš s takimi, saj nisi za šankom?

   Kakšni prepirljivci in zahrbtneži? Vse kar si opisal je edino pravilno in edino temu dejansko lahko rečemo ŠČITENJE NACIONALNEGA INTERESA, kar je edini vzrok zaradi katerih politikom sploh dajemo mandate in dobro plačane službe. Edino pravilno je, da iz EU izžamejo vsak cent, ki jim ga ta ponudi, dokler seveda ne prekršijo zakonov ali se obnašajo klošarsko kot recimo balkanska Grčija, Španija, Italija, Portugalska, ki smo jim vsi brezplačno odpisovali dolgove. Ščitenje nacionalnega interesa pomeni tudi, da pokažeš Bruslju sredinca, ko ta začne delovati v nasprotju z interesom svojih članic in na stežaj odpira vrata islamizaciji, terorizmu in socializmu. Poljaki so se na generacije borili za svojo zemljo, zanjo so plačali takšen krvni davek kot mi, a s to razliko da se sami tega zavedajo na drugačen način kot mi, ki imenujemo “NACIONALNI INTERES” udbovsko ropanje države preko pošastno velikega javnega sektorja in državnih udbovskih firm. Pri njih so vrata za posel odprta prav vsakemu, ki je pripravljen poslovati v skladu z njihovimi zakoni. In glede na to, da danes tam cvetijo multinacionalke, Poljska pa doživlja razcvet na vseh področjih družbe, je očitno njihova pot precej boljša od naše, za to spoznanje ti ni potrebno biti Einstein.

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Ker ni bilo lustracije se samo potapljamo,hujše, kot Titanik in ker je ni videti še kmalu, če sploh kdaj, bomo samo potonili. Ravno danes sem poslušala , kako se bomo drugo leto zopet pufali in pufali, mimogrede pa omenjajo zopet plače v JU in drzavnih sluzbah, ne glede na to, da gospodarstvo ze dolgo časa diha samo na škrge, prav zaradi drzavne in JU.

 • Artur

  Kjer je volja je pot , vse se lahko samo, če se hoče kjer so (tuji) interesi (ne interesi naroda) je teater z izgovori.
  Kučan je Malteški vitez (ena od vej masonerije) Forum 21 naj bi drmal našo državo, Borat in Janša se rokujeta po masonsko!! Ti naši predstavniki tujih lož nam tega nočejo povedati kaj, ko bi Šeksa povabili k nam, da nam on pove kdo so pravzaprav pravi tuji “strici iz ozadja” ki nam vladajo mimo farse z volitvami in koga bodo nastavili čez dve leti ?
  https://www.youtube.com/watch?v=mecD_K7-8jw
  http://www.novi-svjetski-poredak.com/2016/09/14/sok-seks-na-nacionalnoj-televiziji-priznao-sve-politicke-odluke-o-hrvatskoj-donose-se-van-hrvatske-izbori-su-pusiona/
  http://www.publishwall.si/stoychi./post/108200/malteski-vitezi-pogreb-slovenije

 • domovina mili dom

  Nekateri imajo probleme s tistimi, ki so izstopili iz partije? Hvala bogu, so pač spregledali, da je to kriminalna organizacija, ki zasužnjuje slovenski narod pod parolo: “vsi enaki”. Ne moreš biti član komunistične partije in pošteno delati za dobrobit Slovencev. Torej logični proces je, da spregledaš krvosestvo komunistov, izstopiš iz te kriminalne združbe in se posvetiš poštenemu boju za demokracijo in slovenstvo. Ne pa kot nekateri zamrznejo partijske izkaznice, kot sedaj sem nevtralen, delajo pa naprej svoje krvave rabote proti Slovencem.
  Sedaj so izpiski udbovcev in sodelavcev javni. Torej enostavno te izpiske primerjati z današnjimi ljudmi, ki so zaposleni v JU in JS in razni lobisti. Seveda se to nanaša do sorodstvene vezi, do vnukov.
  Posledično objaviti imena teh zaposlenih. Vzorčno se naj začne spisek s šentincem in njegovo priženjeno “treh vogalov” osebo……. To bo javna lustracija.

  • Olga

   ++++++++++++

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • komunist

  Ne želite se desničarji lustracije, ker potem vaše stranke SDS skoraj ne bo več, ker je prav v njej največ prefarbanih komunistov z vašim šefom na čelu!!!!

  • Iva

   Si popolnoma funkcionalno nepismen papagajski AGITPROP postkomunistov! Zakaj prav SDS zahteva lustracijo?

   • karlina

    Kaj pa lahko pričakuješ od vsakega komunista, kot nerazumevanje vsega in predvsem neznanje.

  • xtc

   Lustracija je nuja in je tudi civilizacijska norma in dokaz spoštovanja pravne države;da se umaknejo ljudje;ki so z zlorabo politične moči zlorabljali oblast z za osebne koristi in zatirali tiste ;ki pač enoumje niso sprejemali: nE RAZUMEM PA TVOJE VPITJE_GRE ZA ETIČNO NE POLITIČNO VPRAŠANJE_A SI TAK S KOSMATO VESTJO?:
   Med tem ;ko lustracija na Poljskem kaže neverjeten napredek države v vseh smereh;je pri sLOVENIJI;KJER JE NA OBLASTI KOMUNIZEM IN VSI;KI SO ŽE VLADALI V Yugi neverjetno nazaduje nasproti bivšim državam Vzhoda:

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • Ruggedplant

   Si malo zamešal strani neba? SDS je tisti, ki se že poltretje desetletje zavzema za lustracijo in zelo težko boš kjerkoli našel lustracijski zakon po katerem bi recimo lahko obtožili Janšo zgolj zato ker je bil član partije – dejstvo, da je bil iz nje kot politični disident izključen zaradi prizadevanj za odcepitev Slovenije in demokratizacijo družbe, ga dela za najlegitimnejšega pobudnika zakona – nekdo, ki partije in njenih metod ni nikoli poznal, kajpak nikoli ne bo znal počistiti za vsemi lovkami, ki jih je komunizem razpredel po slovenski družbi v teh sedmih desetletjih.

   • karlina

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • karlina

   A bejz no, si se malo v hlače, kajne.

 • Artur

  Včeraj na 3TVSlo slavnostna seja v počastitev spomina na Franceta Bučarja -lustracija samo preko mojega trupla-!! Prisotni eminentneži s Peterletom vred s hvalospevi. Po končanem ogledu prebavne motnje in izguba apetita.
  http://www.demokracija.si/komentar/enigma-z-imenom-france-bucar

  • karlina

   No ja, čudno, da sploh še lahko gledaš, sama ne spremljam ze več let NOBENE PROSLAVE na MURGELJ TV.

 • Iva

  Kaj pomeni lustracija? Gre za očiščenje v vseh državnih podsistemih, kjer mora prevladati pozitivna selekcija, na vodilnih položajih pa ne sme biti nekdanjih vodilnih(!) predstavnikov prejšnjega totalitarnega režima! Jasno, da so morali biti komunisti, vendar ni pomembna oblika, pomembna je funkcija ki so jo opravljali, pomembna so njihova sprevržena dejanja.

  Če je danes vodilni tožilec hodil v prejšnjem režimu na posvet k partijskemu sekretarju in delal po navodilih Partije (in je evidentno kršil človekove pravice), je to v nasprotju z demokratičnimi standardi!
  Podobno velja za trenutno vodilnega v sodstvu!

  Večkratni demokratično izvoljeni Kučan je glavni krivec za kulturni GENOCID v Sloveniji (če zanemarimo vse njegove rabote v prejšnjem sistemu), največ arhivskega gradiva je bilo uničenega “prav pod njim” !
  Kdo je omogočil njegovo izvolitev? Uredniki državnih medijev, ki so bili sodelavci režima, celo partijske tajne policije! Je Omerza v Intervjuju lepo povedal za Mitjo Gorjupa, ki ni bil na nobenem seznamu Udbe, pa je direktno z njimi sodeloval in preko Dela indoktriniral javnost!

  Zakaj zahtevamo ukinitev RTV naročnine? Brez pluralnih medijev ni pozitivne selekcije!

  • Ruggedplant

   Podpišem. A z enim pomembnim popravkom – lustracija v Sloveniji se bo MORALA nanašati na vse nivoje družbe, ne le na volilne komije, ki zgolj opravljajo svoje umazano delo za katerega pa so jim dali mandat rdeči mediji, šolniki, gospodarstveniki, borci, sodniki, tožilci in seveda volivci, ki vsem naštetim pridno verjamejo in Slovenijo vračajo v čas iz katerega naj bi se nam uspelo pred 25 leti odcepiti, pa temu očitno ni bilo tako.

   • karlina

    P R E P O Z N O !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Ruggedplant

     Seveda je pozno, a nikoli ni prepozno! Število ljudi, ki bi morali za svoja pridobitniška ali neodgovorna dejanja odgovarjati se namreč ne manjša, ampak veča, potreba po lustraciji in njen obseg pa je iz meseca v mesec večji. Kot sem že velikokrat napisal – upam, da nekdo vodi evidenco, si skrbno zapisuje imena in priimke ter dejanja, ki jih bo nekoč potrebno predložiti preiskovalnim organom lustracijskega sodišča.

  • karlina

   Pri nas je vse ravno narobe, obrnjeno na glavo-to ,kar bi ne smelo biti je, povsod , v vseh sluzbah, ni da ni, so samo potomci komunistov, nobeden drug ne pride zraven, oz. SLOVENCI so dobri samo za fizično delo in selitev, kako se zopet zgodovina še kar ponavlja in ponavlja, ze 70 let, to ni naključje, to je genocid nad vsem, kar je SLOVENSKO in povezano predvsem z krščanstvom, kajti RKC je bila vedno trn v peti komunistom, zakaj-ker 10 bozjih zapovedi uči, vse tisto, kar se ne bi delalo in se ne bi smelo-to pa vse komunisti počnejo. Ziv dokaz SMC-obljubljali so volilcem s figo v zepu-poštenje, etiko , moralo, ha ha ha , ja butasti volilci pa so nasedli spet komunistom, ki lazejo in kradejo, da kar smrdijo.

 • xtc

  Ne lustracija je uničila Slovenijo:

  • karlina

   Si mislim NE-LUSTRACIJA

 • odzunaj

  Lustracija je nuja in je tudi civilizacijska norma za uvedbo vladavine prava, za spoštovanja osebne svobode posameznika in za izvajanje osebne odgovornosti . Šele z uvedbo take lustracije – očiščenja na osnovi odgovornosti za osebna pretekla dejanja posameznika – bo lahko država na vseh nivojih jasno povedala svojim državljanom, da dela zanje, za njihovo boljše in v vseh pogledih prijazno življenje.

 • althar

  Dober prispevek. Morda nekoliko nenatančen, kar se tiče lustracije v Sloveniji. Pri nas bo namreč lustracija popolna. Izpeljala jo bo Matilda.

  • domovina mili dom

   Kumrovško izobraženi potomci bodo harali naprej.

   • tinta

    kar mačka rodi, vse miši lovi.

    • karlina

     ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Oz. jabolko ne pade nikoli daleč od drevesa, oz. vsaka generacija komunistov je še hujša.

   • karlina

    Itak

  • Ruggedplant

   prav gotovo, a ne za časa naših življenj. Simpatije do anarho-komunističnih idej še danes privzgajajo že osnovnošolcem, do zaključenega srednješolskega študija pa pranje možganov doseže že stopnjo, ki celo v Jugi ni bila dosežena. Če pavšalno ocenim, da je pri nas 1/4 mladih demokratično usmerjenih, ostali pa rdeče, sem bil še precej optimističen. Ne govorim na pamet.

   • karlina

    TOČNO

  • karlina

   Ne bo, ker so njihovi potomci na oblasti in se ze rojevajo novi, mislim ,da ne bo nikoli več lustracije.

 • Miran Pavličič

  Poljska se je po padcu berlinskega zidu celih 20 let borila za lustracijo in komunjare so jo na vsak način in za vsako ceno ustavljale (isto kot pri nas) Šele leta 2010 so se stvari začele premikat v pravo smer in sicer po 10 aprilu, ko je na zahodu Rusije točneje v Smolensku strmoglavilo poljsko letalo s predsednikom in malo da ne celotnim komunističnim vojaškim in državnim vodstvom. Res da je bil Kaczynski demokrat ampak je bil kolateralna žrtev. Ampak takrat je umrlo vseh 96 potnikov. Večina teh je bila ravno velikih nasprotnikov sprememb na Poljskem torej podpornikov starega komunidtičnega režima,ki so peljal na slovesnost ob obletnici pokola v Katinskem gozdu, kjer je
  sovjetska tajna policija leta 1940 pobila okoli 22.000 poljskih vojaških
  in policijskih častnikov ter intelektualcev, kar so v Kremlju zanikali
  vse do leta 1990.
  Rusi so že vedeli, zakaj morajo to storiti, in so s tem dejansko naredili levjo uslugo Poljski, ki se je za vekomaj ločila od kuge imenovane komunizem. Boljše lustracije si roko na srce ne bi mogla želeti nobena post kom.država. In šele po tem je Poljska resnično zaživela. Danes je krepko pred ostalimi post komunističnimi državami s krepko razvojno politiko, gospodarsko rastjo in razvojem.

  • domovina mili dom

   Zato pri nas politiki vedno menjajo letalsko družbo. Nikoli ne potujejo skupaj. Za talce pa vzamejo civilne potnike. Ker seme mora preživeti.

 • Duhec

  Ja, ja…. sami sebe bojo pred penzijo lustrirali.

 • Ruggedplant

  Odlično, še takih člankov! Dokler se Slovenci ne bomo zavedali, da je prav odsotnost lustracije pravzrok takorekoč vsega zla, ki se je nad nas nagrmadilo po osamosvojitvi, bodo pri nas še naprej živele ideje o poveličevanju socializma, partije, Tita, Jugoslavije, samoupravljanja, protiimperializma (zavračanje Zahoda in bratenje z moskovsko partijo), medtem ko bodo gospodarstvo, pravna država, izobraževanje, mediji in vse družbene funkcije povezane s temi sistemi nezadržno hirale do bližnjega konca.

  Lustracija, lustracija in še enkrat lustracija naj nam torej odmeva v glavah vse do dne, ko bo zadnji komunist za svoja zločinska nagnjenja (ne le dejanja corpus delicti – tudi volilni glas ali javno blatenje demokracije ter poveličevanje totalitarnih simbolov SO dejanja) odgovarjal pred sodiščem.

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Ne morem in ne morem razumeti in to me vsak dan znova kljuva, kako za vraga, so lahko na desnici, vsaj SDS dopustili, da so po 25. letih osamosvojitve, če je to sploh res bila, se vsak dan sprašujem, dovolili ,da so postavili spomenik največjemu klavcu-Mačku in tudi to, da se skoraj vsak teden sliši in bere, kako slavijo nekdanjo Jugoslavijo, titoizem, NOB , pa tega ne upajo v parlamentu na glas obsoditi, mislim, da to pove vse, enostavno zgleda, da se jih res ne da več ustaviti v vsem-bomo res postali, če ze nismo 2. S. Koreja, samo vprašam.

   • Ruggedplant

    Kaj pa lahko dejansko spremenijo s svojim četrtinskim deležem v parlamentu? Toliko kot ti in jaz, ki se tule ali pa v družbi razburjava in dopovedujeva levakom, da nam uničujejo državo, oziroma tisto malo kar jo je še ostalo po jugotiraniji. SDS v razpravah še vedno sem ter tja privleče te stvari na dan, a žal to pri ljudeh (neinformiranih opranoglavcih) vselej sproža odklonilno reakcijo in zbija ratinge. Zaenkrat je žal tako, a boriti se je potrebno naprej – tudi če se vsak dan iz rdečega sna zbudi le ena ovčica, bo slej ko prej prišlo do masovnega prebujenja naroda. A bojim se, da bo do tega prišlo le ob kakšni katastrofi – najbolj mila bi bila bankrot države in prihod trojke, ki se takrat žal ni zgodil, ker je EU zopet pogledal skozi prste svoji in ignoriral svojo bolno članico.

 • Olga

  Pametna izjava poljskih cerkvenih dostojanstvenikov! Ne želijo biti “žrtve posploševanja”!

  Kdaj se bodo pri nas ljudje uprli temu, da so žrtve posploševanja in prišli z resnico na dan?!!

  Vsaka pora družbe rabi očiščenje! Torej RESNICO! Za resnico pride OPRAVIČILO! Za opravičilom pa ODPUŠČANJE!

  • karlina

   Olga, ne tudi, pač pa-PREDVSEM KOMUNIZMA

 • Ruggedplant

  Za razliko od Poljske, ki je o lustraciji začela resno razmišljati že kmalu po odcepitvi, pa sem prepričan, da bo morala biti naša (ko do nje pride) zaradi posebnih specifik precej bolj obsežna: lustracija se nikakor ne sme ustaviti pri vodilnih funkcionarjih prejšnjega/zdajšnjega režima, saj je velika večina danes najvplivnejših škodljivcev na teh položajih prav po zaslugi glasov/piškotkarskih uslug “navadnih državljanov”, ki so na demokratičnih volitvah (če jim lahko tako rečemo) izvolili mafijsko kamarilo. Oni so jim torej dali mandat, jih ustoličili in so po vsej logiki tudi za njihova dejanja najbolj odgovorni – oni, torej mi, volivci. Če lustracija obglavi le vrh sistema, ni s tem naredila skorajda nič; šolniki, mediji, sodniki, tožilci, državne firme, Borci, metelkovci, sindikati, pa tudi navadna raja bodo na naslednjih volitvah zopet ustoličili enak kaliber in tako znova in znova. Če bi z lustracijo pričeli leta 90, bi bila to morda lahko učinkovita metoda za očiščenje in demokratizacijo države, po dodatnih 25 letih pospešene indoktrinacije hujše kot v Jugi, pa se bojim da bo potrebno na odgovornost klicati prav vsakega Janeza in Micko, ki (morda povsem dobrohotno) na vsakih volitvah s svojim volilnim lističem ponovno nahranita požrešno rdečo pošast.

  • avtohtoni neandartalec

   Yep.

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • dob

  Včeraj je Peterle po televiziji (zraven je sedel Brglez) na vse pretege hvalil Bučarja.
  Škoda, da se Demos ni imenoval Dementos. Kar je tudi bil. Tako bi vsaj vnaprej vedeli kam nas pelje.

  • avtohtoni neandartalec

   Ampak Bučarjeva Ustava je bila čisto v redu, škoda edino, da tistega pamfleta ni nihče jemal resno, meni je župan celo Ustavo zmučkal in pričo mene vrgel v koš, na naših sodiščih pa itak nima nobene teže, je preveč preprosto napisano, da bi oni to lahko razumeli, za njihove konstrukte popolnoma neuporabno in zelo škodljivo.
   Res škoda, da so bili komunisti tako dementni, da so po pizanju tistih par lepih členov pozabili kaj so hoteli z dokumentom povedati, in komu, saj nimamo nobenih pametnih komentarjev in razprav, za raliko recimo od ameriške Deklaracije o neodvisnosti, kjer velja najprej prebrati kaj so debatirali ti strici in šele potem pogledati kako so vse tisto strnili v Ustavo. Po svoje se niti ne čudim, če je 57.številka Nove revije veljala za intelektualni presežek, bi lahko Ustavo skopirali kar od Mussolinija, bi bila prav tako dobra in še bolj ustrezna glede na izrojene nacionalne cilje in perspektivo.

   • dob

    Ta, ki zaupa komunistu, da bo napisal dobro ustavo, je neumen na kvadrat.

    • karlina

     Itak, oz. je sklenil kupčijo s samim hudičem.

  • RATATA

   Seveda se ob omembi lustracije spomnimo pokojnega dr.Bučarja.

   F. Bučar izvedbo lustracije ni upal tvegati. Le zakaj?

   Morda je preveč poslušal Spomenko glede zaustavljanja desnice.
   Psihološki učinek poudarjanja nečesa, kar naj bi bilo, pa ni nikoli bilo, niti moglo ni biti (revanšizma).

   B.M.Z. bi lahko povedal kaj sta se z Bučarjem za časa cenzure v pismih po latinsko pogovarjala.

   Pravijo, da je bil krščanski socialist. Se je pa odrekel (morda samo začasno) krščanskim vrednotam, da je lahko bil Knojevec in pripadnik Udb za Slovenijo (verjetno je moral) – in začasno deloval tudi v Šentvidu, ko so nekaj kamione nakladali.

   Potem pa je bil disident (+), ker je nasprotoval samoupravljanju (in ne komunističnemu režimu – to pa je malo manjši plus);

   Ne vem zakaj je navrženo narodu (po moji evidenci je ravno Peskova to največkrat navajala) kot, da je F.B. »oče naroda«;

   Spoznal je napako in se opravičil zato, ko je poziral z ostalimi klečeplazci za šerifovo kandidaturo.

   Je pa kar zanemarjeno bilo tisto, kar je dejal v zvezi z mejo proti Hrvatski, predvsem o izhodišču v letu 1918 in pa o referendumu v Istri!

   V bistvu pa je bil F.Bučar edina (ali pa ne edina) ovira za izvedbo lustracije ali drugače: tisti, ki je omogočil kontinuiteto.

   Bolj pomembno je zdaj, ko je F.B. preminil, začeti z lustracijo (Slovenija ima ta problem preteklosti, ki nikoli ni bila preventilirana –, kot je bil to primer v Nemčiji po B.M.Z.-ju), saj ni nobenih ovir več – ni več F.B., ki je dejal »samo prek mojega trupla!«.

   Je pa zopet res, da po B.M.Z. lustracija ni bila možna, saj bi bil lustriran najmanj vsak peti Slovenec – ampak B.M.Z. opazuje vzpon udbovskih otrok in vnukov, ne samo v ljudski republiki, ampak celo v mednarodnih organizacijah – kar pa je tudi nekaj! – vendar jih na žalost ne opazuje kot tožilec ali kot preiskovalni urad.

   • dob

    Ko je Eichmann uporabil natanko ta izgovor “saj vendar ne mislite, da so vsi Nemci zločinci!”, je Hanna Arendt odgovorila: “Če bi deset milijonov Nemcev bilo paznikov v koncentracijskem taborišču, bi bilo sodišče dolžno za vsakega posebej ugotavljati krivdo oz. odgovornost in jim soditi po dejanjih za katera so odgovorni. Enega po enega, vseh deset milijonov!”

    Nato je še dodala: “Niso vsi Nemci zločinci, ker niso vsi delali zločine, ti pa si jih! In zato ti sodimo.”

    Po domače povedano, Slovenci se niso odločili za izločitev zločincev iz svoje sredine. Zdaj so vsi skupaj zločinci. Ali še drugače povedano: usegliharstvo ima svoj namen. Z usegliharjenjem režim zamaže oči ljudem in relativizira svoje zločine. S tem tudi sebi ohrani možnost, da jih ponovi.

    Kot sem že povedal. Če greš mimo tenis igrišča in te tam Lucifer povabi na igro tenisa z njim, si izgubljen tisti trenutek, ko primeš za lopar. Njegov lopar, njegovo igrišče, njegove žogice, njegova pravila!

    • karlina

     Nimam kaj dodati, kot to-ODLIČNO NAPISANO, BRAVO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   • rrrrr

    Resnično, analitično, skratka povedano odlično!

    • RATATA

     Te spremljam dragi rX5 in sem te že prej vzel za “svojega”.
     Kar sem napisal, res mislim, saj so vse kar sem navedel dejstva.
     Hvala, da si opazil in godi mi, da si mi to povedal.
     lepo pozdravljen

    • karlina

     ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • karlina

   Dobro in pošteno povedano za vse nas , ki te razumemo in vemo, kaj si hotel in si povedal.
   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • avtohtoni neandartalec

  Mi imamo v bistvu prednost pred Poljaki, oni so kosili vsepovprek in temeljito, nam ni več treba, po četet stoletja lahko matančno ugotovimo koga bi bilo treba obesiti za jajca že od začetka. Kako sploh pride psihopat do položaja v javni upravi in oblasti nad drugimi, takrat nismo vedeli, danes je očitno, kaj še sploh čakamo, ga ni Slovenca, kime hi takoj podprl predlog, da se končno znebimo vseh fašistov. Ker to so fašisti, me več komunisti, delajo za bogate družine, delajo se norca iz človekovih pravic in tlačijo nedolžne, kaj bi še radi več od teh živali, to bi morali deratizirat takoj, ko so se razbohotili in ogreli.
  Aja, ne moremo, ker ji jasno kdo je v tej deželi bolj nor, vsak fašistek je bolj pomemben od pristnih izkušenj malih ljudi, vsaka,pravljica ke bolj verjetna od očtnih dejstv, če je tako, potem tudi lustracije ne rabimo. Ne hvala, dokler osnove ne bodo jasne, dokler se ne bomo zavedali kaj vsi ljudje potrebujemo enako, bo vsak tak zakon uničil zamo še več dobrih, sposobnih in moralnih ljudi, da bo še več fašistov med nami oziroma je tudi to neke sorte rešitev, kar dajte, bo še prej konec.

  • karlina

   PREPOZNO, 25 let PREPOZNO, kajti danes imajo preveliko premoč, ker so čisto povsod, v vseh sluzbah, polozajih, šolah, skratka povsod, pa še iz bivše Juge so se pritepli prav zaradi komunističnega sistema , to je VZROK

 • hle

  Zgodovina Poljske in Slovenije je precej različna kot prvo so bili oni praktično okupirani z strani SZ in se je lahko sodelovanje z sovjeti smatralo kot narodno izdajstvo mi smo se v tisti balkanski lonec zrinili sami in sedem desetletij je bila to naša država edina ki smo jo imeli realno gledano bi osamosvojitev pri nas brez konsenza z paradajzarji imela šibke možnosti za uspeh stvari niso tako črno bele kot nam jih hočejo danes prikazat še večji problem pa je kriterij če bi vzeli strožjega bi bila SDS in še kaka stranka brez najmanj polovice vodstva kakšna celo vrha

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Če ze ,bi morali Slovenijo priključiti k Avstriji in bi bili danes verjetno skupaj druga, če ne prva Švica, tako pa so nas priključili, oz. Tito je pretental Churchila, k balkancem, nerazvitim drzavam, kamor nismo spadali v ničemer, itak pa samo zaradi tega, da so lahko prišli na oblast komunisti, to je bil njihov cilj, nič drugega, danes pa je ravno tako, absolutno nič se ni spremenilo v Sloveniji, za dobro ljudi, nič.

   • hle

    To stvar smo po domače povedano zajebal četrt stoletja prej z znamenitim stavkom prepozno je mein kaiser Antona Korošca kar nam Avstrijci zamerijo še danes malo kdo ve da so oni od WW1 do priključitve k rajhu tolkli prekleto revščino in iz WW2 so izšli kot država poraženka in za to zgodovinsko nesrečo med drugim krivijo tudi nas

 • garfi

  info
  Slovenci imamo protestni shod pred krivosodiščem v Ljubljani ob 17h.
  odbor 2014 press

 • Artur

  Lustracija – kako so jo izvedli na Poljskem in kako je propadla v Sloveniji tudi zaradi intimne opcije Franceta Bučarja – po njegovo možna samo samo preko njegovega trupla ! Kaj pa zdaj ? Navali narode na lustracijo kaj se še čaka ? Če se ne motim predstavlja državni zbor vse državljane ne pa samo tiste priviligirance , ki jim lustracija ni intimna opcija, to ni mesto za zasebne promocije knjig za to obstajajo druga temu primerna mesta in prostori izven državnega zbora ?
  https://www.youtube.com/watch?v=aF1aFnOsAj8

 • pokvarjeniSvet

  Bravo Poljska :)

 • pokvarjeniSvet

  To bi rabili v Sloveniji.

 • črnaovca

  Priložnost smo že davno zamudili in tudi nikoli ni bilo v interesu politike da bi kaj naredila v smeri lustracije jih je bilo preveč kontaminiranih, prodajali so se za angele a bili bivši člani KPJ ali pa doušniki in ker še vedno obstajao arhivi v Beogradu nihče ni hotel preveč drezati ker bi udarilo tudi njega. Sam Pučnik kot zagovornik lustracije žal ni bil dovolj močan ker je imel v lastnem Demosu močno opozicijo

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • garfi

  sedaj komunajzarji lustrirajo Slovence in Slovenijo
  ovce press

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Ze večkrat sem svojemu mozu rekla,da bo verjetno za to, da je bil v vojni za Slovenijo, od prvega, do zadnjega dne v TO, nekoč kazensko odgovarjal, pa se ne hecam, niti slučajno, mislim še kako zelo, zelo resno, pa tudi to, da vedno bolj resno razmišljam na selitev, oz. odhod iz te drzave, ki ni več moja.

   • garfi

    jaz ne bom bežal nikamor
    razen v skrajnem primeru, do katerega upam ne bo prišlo

 • karlina

  Mislim, da sama verjetno v svojem zivljenju ne bom dočakala lustracije, glede na to, kaj se dogaja v tej pokvarjeni in vedno bolj komunistični drzavi , ze to,da so letos postavili spomenik največjemu krvniku in klavcu v Sloveniji po 2. sv. vojni-Mačku, pove vse, aja ,seveda-je bil stric Šoltesa, ki je v EU parlamentu, zakaj ze in kako to-aja, njegov stari oče je bil res Kardelj-dedovanje in dobre sluzbe, so v naši drzavi prednost, govorim o častilcih in akterjih povojnih pobojev, mučenja in zapiranja, vseh, ki niso bili za komunistični sistem. Mi se niti slučajno ne moremo primerjati z drzavami V4, kaj šele drugimi v EU, če samo pogledamo našo sosedo Avstrijo, ki je celih 70 let pred nami, ker je po vojni zazivela, se postavila na svoje noge, zakaj-obstaja samo ena beseda, KOMUNIZEM, ki ga Avstrija ni niti slučajno imela, kaj šele, da bi se na njen račun napajala kakšna druga drzava, kot se je Jugoslavija na račun nas pridnih Slovencev, zdruzitev Slovenije v drzavo Jugoslavijo je pomenila samo njen pogreb, ki traja in traja in traja, pa vedno bolj postaja komunistična, SRAMOTA IN ABSURD !!!!!!!!!!! Pa še to-potomci starih komunistov so 1000x hujši, kot so bili njihovi predniki, kajti imeli so zelo, zelo dobro šolo. Ne , da so pokvarjeni in ošabni, so tudi skrajno NEVARNI in za dosego svojih koristi in blagostanja, so pripravljeni pohoditi vse, ki se z njimi ne strinjamo, četudi smo v EU, četudi smo povsod na zadnjem mestu, nič jih ne ustavi in ničesar se ne sramujejo, zakaj ze, da so pa nesposobni do konca, pa nam vsak dan znova in znova dokazujejo, tudi sicer nikjer skoraj na nobenem pomembnem mestu ni zaslediti SLOVENSKEGA PRIIMKA, pač pa samo juznjaškega, kar je krivda za vso zlo, ki se nam dogaja v tej naši preljubi drzavici, oz. se sprašujem, če je še sploh SLOVENSKA, mislim, da so nam jo ze zdavnaj ukradli.

  • MižekFiga

   Nič narobe, če bi ime države spremenili. S Slovani in Balkanom nič nimamo !!!, s komunizmom pa še manj, razen, da je zaradi njih manj Slovencev !!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!