[Video] Ameriški predsednik Donald Trump kot prvi ameriški predsednik stopil na ozemlje Severne Koreje in se zapisal v zgodovino

Foto: epa

Ameriški predsednik Donald Trump je postal prvi ameriški predsednik v zgodovini, ki je prestopil demilitarizirano cono med obema Korejama, se srečal s severnokorejskim diktatorjem Kim Džong Unom in obljubil, da se Korejskemu polotoku obetajo velike stvari. 

Potem ko je za za kratek čas stopil na ozemlje Severne Koreje, sta voditelja delila nekaj misli glede zgodovinskega dogodka. “Velika čast je, da sem tukaj. Velika čast,” je dejal Trump in dodal, da se dogaja veliko pozitivnih stvari in da res vlada ogromna pozitiva.

Medtem ko je ameriški predsednik pozdravil veliko prijateljstvo s Kim Džong Unom in ga označil kot zelo pomembnega, je Kim poudaril, da je Trump s prehodom demilitarizirane cone pokazal željo za začetek nove prihodnosti v zvezi s Severno Korejo. Do zgodovinskega srečanja je prišlo po tem, ko je Trump preko svojega najljubšega socialnega omrežja Twitter Kima povabil na kratko srečanje. Povabilo je bilo dano, ko se je ameriški predsednik udeležil vrha G20 na Japonskem, kar pomeni, da je bilo za srečanje s Kimom potrebno le kratko potovanje.

Trump Kima povabil preko Twitterja
Trump je prvi ameriški predsednik, ki je z nogo stopil na severnokorejsko ozemlje. Dva nekdanja predsednika, Jimmy Carter in Bill Clinton, sta sicer obiskala državo, a šele po tem, ko sta prenehala z opravljanjem funkcije predsednika ZDA. RT poroča, da se je Trump zahvalil Kimu, ker se je ta odzval vabilu preko Twitterja, in dodal, da če ne bi pristal na srečanje, bi mediji pričeli poročati na grd način.

Foto: Twitter

Kot se za dogodek brez primere spodobi, je bila prisotna gruča fotografov, ki so se vidno prerivali, da bi ujeli najboljši možni posnetek. Tik pred odhodom je Trump novinarjem dejal, da si s Kimom delita določeno obliko kemije. Sicer je dal vedeti, da sankcije proti Severni Koreji zaenkrat ostajajo, in dodal, da bomo videli, kako se bodo stvari odvijale. “Pred nami je še dolga pot. Ampak nikamor se mi ne mudi, “ je zatrdil.

Foto: epa


Severnokorejski in ameriški voditelj sta se nazadnje srečala februarja v Hanoju, glavnem mestu Vietnama, a so bili pogovori kratki in kot taki označeni za neuspešne. Pjongjang je zatrdil, da je za neuspešno srečanje krivda na strani Washingtona. Vendar sta voditelja od takrat očitno ohranila stalno in očitno prijazno obliko pisne korespondence. Trump je večkrat pohvalil pisma, ki jih je prejel s strani Kima, zadnje sporočilo, ki ga je prejel, je označil kot čudovito.

Hana Murn

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Faca je tale Trump.

 • pajot

  Prvi korak je naredu. Zdej mora sam še tanke prpelat.

 • Basileus

  Drugi bo Luka Mesec pristal na Luni.

 • macon

  Verjetno bodo severni Korejci zalaufali kako proizvodnjo za ZDa in šli po sledeh Kitajske. Z ekonomijo se da od znotraj razgraditi njihovo rigidno totalitarno strukturo v nekaj bolj znosnega pa še sleherniki bodo lažje živeli. Trenutno nimajo niti dovolj za jest.

 • xtc

  SLO levaki v v vik in krik in na bananino palmo.
  Ja Trump res piše zgidovino.

 • Black_hawk

  Neverjetno.

 • Vince Blake

  Jajca pa ima, to mu je pa treba priznati. Trump dobro pozna Azijce in ve kako si pridobiš spoštovanje pri njih. Oni cenijo moč, odločnost in avtoriteto. Ko je Obama pristal na Kitajskem, so ga pustili čakati in še tepiha mu niso potegnili. Točno so mu pokazali, da je za njih en navaden Pepček. Če bi to naredili Trumpu, bi v trenutku obrnil letalo, odletel in za časa njegovega mandata Kitajci ne bi prodali niti zobotrebca v ZDA.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!