Macronov nekdanji varnostnik po pretepu demonstrantov zakuhal nov škandal

Nekdanji Macronov osebni stražar Alexandre Benalla (na desni; Foto: epa)

Nekdanji varnostnik francoskega predsednika Emmanuela Macrona Alexandre Benalla se je znašel sredi novega škandala. Francoski mediji so namreč ta teden razkrili, da je v zadnjih tednih uporabljal diplomatski potni list za vstop v več afriških držav, čeprav ne dela več v predsednikovem uradu. Zunanje ministrstvo je sprožilo preiskavo.

Benalla je bil julija odpuščen iz predsednikovega urada, potem ko se je na protestih ob 1. maju v policijski opravi znesel nad demonstranti. Proti njemu je bilo uvedenih več preiskav. Vendar pa je preiskovalna skupina Mediapart v četrtek razkrila, da je nekdanji predsednikov varnostnik v zadnji tednih še vedno uporabljal diplomatski potni list za vstop v več afriških držav in tudi Izrael, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že pred dvema tednoma so mediji razkrili, da je v začetku decembra obiskal Čad, kjer se je med drugim sestal s tamkajšnjim predsednikom Idrissom Debyjem. To državo je pretekli teden obiskal tudi francoski predsednik.

Foto: Twitter

Francosko zunanje ministrstvo je v odzivu sporočilo, da je preiskuje navedbe medijev in bo razmislilo tudi o pravnih postopkih, če se bo izkazalo, da je Benalla zares uporabljal diplomatski potni list. Potrdili so sicer, da je Benalla konec maja zaprosil za obnovitev dveh tovrstnih potnih listov, kar so tudi odobrili. Vendar pa so, potem ko je bil odpuščen, zahtevali, da ju vrne, so pojasnili.

27-letnik je zanikal poročanje medijev in zatrdil, da so bila potovanja v Afriko in Izrael poslovna, saj dela kot svetovalec podjetij. Že na decembrskem zaslišanju v francoskem parlamentu je sicer zagotovil, da je diplomatska potna lista pustil v Elizejski palači. Medtem so v predsednikovem uradu tudi uvedli preiskavo njegovega delovanja v času, ko je bil še zaposlen, saj domnevajo, da je že tedaj potovanja izkoriščal v zasebne namene. Od njega so v pismu, ki so ga pridobili mediji, zahtevali, naj razkrije vse podrobnosti teh potovanj.

C. Š., STA