fbpx

Madžari: “Migranti k nam niso prišli s padalom, zato jih nismo dolžni sprejeti”

Zoltan Kovacs (foto: epa).

Madžarska ne bo sprejela nobenega migranta, ki bi ji ga vrnile druge države članice Evropske unije, saj ni prva država, v katero so vstopili v EU, je v četrtek dejal tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs za javno televizijo M1.

Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je ponovil stališče Budimpešte, da Madžarska od začetka begunske krize v Evropi stalno ravna v skladu z mednarodnim pravom, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. “Treba je le pogledati na zemljevid in razumeti, da sem niso prišli s padali, temveč so potovali več kot tisoč kilometrov, preden so prišli na Madžarsko, je pojasnil.

Madžarska azilna politika ni v skladu z mednarodnimi standardi
Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks je sicer pred dnevi odsvetoval vračanje prosilcev za azil na Madžarsko zaradi spremenjene azilne zakonodaje. Kot je poudaril, trenutna azilna politika na Madžarskem “ni v skladu z mednarodnimi in evropskimi standardi na področju človekovih pravic”, saj ne more nihče dobiti mednarodne zaščite, azilni postopek pa je prehiter in ima številne pomanjkljivosti.

Posvaril je tudi pred tveganjem, da bi številne vrnjene prosilce za azil Madžarska poslala v Srbijo, od koder so v prvem begunskem valu številni vstopili na Madžarsko. Srbija je namreč po mnenju oblasti v Budimpešti varna tretja država.

V. V., STA