fbpx

Madžarska bo branila svoje vrednote, sporoča pravosodna ministrica Judit Varga

Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga (Facebook JV)

Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga je v pismu evropskemu komisarju za notranji trg Thierryju Bretonu zagovarjala madžarski zakon o zaščiti otrok, ki so ga liberalni mediji kritizirali kot proti LGBTQ.

“Po sprejetju zakona o zaščiti otrok je Evropska komisija 15. julija 2021 madžarski vladi poslala uradni dopis, v katerem je proti Madžarski sprožila postopek za ugotavljanje kršitev. Skušajo nas kaznovati samo zato, ker v madžarske šole in vrtce ne spustimo lobijev LGBTQ,” je ministrica Judit Varga zapisala v objavi na Facebooku. “V odgovoru, ki sem ga v sredo do izteka roka poslala evropskemu komisarju Thierryju Bretonu, sem zelo jasno predstavila stališče madžarske vlade glede postopka za ugotavljanje kršitev, sproženega zaradi zakona o varstvu otrok, ter opozoril na vsebinske in tehnične napake v zahtevi Komisije.”

Varga je dejala, da bo Madžarska zaščitila svojo kulturo in nacionalno identiteto ter v njej zasidrane družinske vrednote. Kot svobodni in neodvisni državi ji je ta pravica zagotovljena tako v pravu EU kot v mednarodnem pravu. V skladu s pogodbami in Listino o temeljnih pravicah niti Unija niti katera koli druga institucija nima pravice madžarskim staršem narekovati, kako naj vzgajajo svoje otroke na Madžarskem.

O vzgoji svojih otrok odločajo le starši
“Še naprej bomo zagotavljali, da lahko o vzgoji svojih otrok odločajo le starši. Nihče jih ne more prisiliti, da otroku brez njegovega soglasja posredujejo spolne informacije ali ga izpostavijo škodljivi vsebini, neprimerni za njegovo starost. Izobraževalna predavanja lahko izvaja le usposobljeno osebje v prisotnosti učitelja,” je zapisala. “Kategorično zavračamo domnevo, da je namen zakona izključevanje ali diskriminacija; gre le za izobraževanje madžarskih otrok in zaščito mladoletnikov. Zakon nikakor ne posega v življenja odraslih in ne krši pravic spolnih manjšin.”

Foto: Facebook JV

Varga je poudarila, da so na Madžarskem zagotovljene pravice verskih, etničnih, spolnih in drugih manjšin. “Madžarski temeljni zakon strogo prepoveduje kakršno koli izključevanje in diskriminacijo manjšin, naši zakoni pa jih strogo kaznujejo,” je zaključila.

Kulturnimarksizem.si