Madžarska ministrica Varga: Madžarska ni proruska!

Madžarska ministrica za pravosodje Judit Varga (Foto: epa)

Madžarska ministrica za pravosodje Judit Varga je odločno zavrnila navedbe osrednjih svetovnih medijev, ki na veliko poročajo, da je Madžarska proruska. V intervjuju za medij Mandiner je namreč dejala, da so omenjene obtožbe namenjene le spodkopavanju konservativne vlade.

“Madžarska vlada je jasno povedala, da kot del zavezništva Nata in Evropske unije obsoja rusko agresijo na Ukrajino, hkrati pa Ukrajini zagotavljamo več kot potrebno pomoč,” je izpostavila ministrica Judit Varga in dodala, da nobeno njihovo dejanje ni prorusko. “To je samo še ena lažna pripoved, ki služi mednarodnim interesom z namenom, da se strmoglavi madžarsko vlado. Zdi se mi nadrealistično povezovati zagovarjanje miru s prijaznostjo do Vladimirja Putina.

“Na drugi strani bi postavila vprašanje: ko je vojna v teku in se na fronto pošilja orožje in bojno opremo, kako naj bi to služilo miru? Progresivne sile želijo vojno uporabiti tudi za diskreditacijo stališča vlade, ki temelji na zdravi pameti madžarskega ljudstva,” je v nadaljevanju komentirala ministrica in dodala, da je to zanjo moralno sporen odnos.

Daleč so od pristopa nemške vlade
Judit Varga je opozorila, da ji je Samantha Power, vodja agencije Združenih držav za mednarodni razvoj (USAID), ko je bila na Madžarskem, povedala, da jih to, da je konservativna stran lansko pomlad pridobila legitimnost, med drugim s sporočilom o nevojni in miru, tudi demokratično zavezuje. “Daleč smo od pristopa nemške vlade, kjer so pripravljeni vsiliti mainstreamovsko linijo svojim volivcem.”

Madžarski premier Viktor Orbán (Foto: epa)

Med drugim je madžarska ministrica vprašala, zakaj ZDA ne zaprosijo obeh strani za prekinitev ognja. “Kaj če bi ZDA in vidne članice EU hkrati od obeh strani zahtevale prekinitev ognja in mirovna pogajanja?”, je namreč izpostavila in dodala, da se ji zdi zanimivo, da je francoski predsednik Emmanuel Macron trača močnih napadov s strani zahodnega sveta, medtem ko ta govori v prid evropskim interesom in proti vojaškim spopadom.

Zagovarjanje miru je navkljub temu po njenem pridobilo na teži, zato po poročanju Remix News ne izključuje možnosti, da bo omenjeno stališče pridobilo na številu zagovornikov. “Večji del sveta, kot so Južna Amerika, Kitajska ali Indija, konflikta že ne vidijo tako kot na primer ZDA,” je poudarila in zaključila, da je nujno, da vedno več ljudi in vse več forumov začne izražati potrebo po miru, saj vidi v tem edino možnost, da se prepreči, da bi vedno več ljudi, vključno z Madžari iz Zakarpatske oblasti s skrajnega zahoda Ukrajine, umrlo v vojni.

Nina Žoher