Madžarska namerava zgraditi obrat za razvoj in proizvodnjo svojega lastnega cepiva

Cepljenje proti Covidu-19. (Foto: epa)

Madžarski predsednik vlade Viktor Orban je za javnost sporočil, da država potrebuje nov obrat za zagotovitev stabilne proizvodnje domačega cepiva ter izdelavo svojega lastnega cepiva proti covid-19. Ob tem je madžarski premier zatrdil, da se neka “resna država” ne more zanašati na to, da bo cepiva in nekatere druge ključne medicinske pripomočke prejemala zgolj iz tujine. 

Madžarski predsednik vlade Viktor Orban je prepričan, da neka “resna država” ne more računati zgolj na dostave cepiv in drugih temeljnih medicinskih pripomočkov iz tujine, zato meni, da potrebujejo svojo domačo proizvodnjo cepiva, predvsem pa želijo razviti svoje lastno cepivo. Prav zato je madžarska vlada odredila gradnjo tovarne cepiv v Debrecenu, ki bo dovolj velika, da bi bilo mogoče, potem ko bi madžarski znanstveniki razvili cepivo za covid-19, le-tega lahko proizvajali v dovolj velikih količinah. Univerza v Debrecenu je skupaj z glavno državno zdravstveno agencijo podpisala sporazum, v skladu s katerim naj bi nastala državna tovarna cepiv, in ki bi zagotovila stabilno oskrbo s cepivi, poroča RT.

Minister za človeške vire Miklos Kasler, je ob tem dejal, da se bo s pobudo vnovič pričelo s proizvodnjo cepiv na Madžarskem, obenem pa bo s tem ustanovljeno tudi raziskovalno središče za raziskovanje in razvoj cepiv. V začetku tega meseca je v javnost sicer že prišla informacija, da na Madžarskem razvijajo cepivo za covid-19, katerega mehanizem je podoben cepivu proti gripi. Ob tem še upajo, da bo cepivo čimprej dostopno javnosti, vendar bolj točnega datuma ne navajajo. Madžarski uradniki so sicer že večkrat izrazili nezadovoljstvo s hitrostjo uvajanja cepiva Pfizer/BioNTech v Bruslju ter poudarjali, da je stopnja cepljenja v EU manjša kot v ZDA, Veliki Britaniji ali Izraelu. V četrtek je Budimpešta sicer odobrila rusko cepivo Sputnik V in cepivo razvito v Oxfordu podjetja AstraZeneca za nujno uporabo

Cepivo Moderne bo na voljo tudi v Evropi (Foto: STA)

Domen Mezeg