Madžarska: “Ne bomo se pustili izsiljevati EU”, EU bi morala vlagati v varnost in dobrobit Evropejcev

Foto: Demokracija

Madžarski premier Viktor Orban se je prejšnji mesec srečal z voditelji Nemčije, Kitajske, Izraela, Rusije in Turčije ter se slišal po telefonu z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, s katerim sta spregovorila tudi osebno na srečanju vrha zveze Nato. Njegova prizadevanja kažejo, da je Madžarska vse pomembnejši diplomatski partner navkljub svoji majhnosti.

“Svetovni voditelji so pozorni na madžarskega premierja in ga obravnavajo kot premierja iz Srednje Evrope, čigar mnenje je pomembno in ga je vredno poslušati,” je za novinarje povedal vodja službe za stike z javnostjo Tamas Menczer.

Orbanovi politični nasprotniki so po poročanju Voice of Europe kritični do madžarske vlade, za katero so prepričani, da se v očeh diplomacije vedno bolj izolira od ostalih. Kritike, ki jih je s svojimi številnimi srečanji s svetovnimi voditelji madžarski premier ovrgel. Menczer je še povedal, da si je vlada vedno prizadevala za madžarske interese. Vlada “ne išče konfliktov, a se pred njimi niti ne skriva”. Madžarska pozicija v diplomaciji je vztrajanje pri spoštljivosti, a ravno tako zahteva recipročnost.

Vodja madžarske službe za stike z javnostjo Tamas Menczer (Vir: Twitter)

EU mora na prvo mesto postaviti Evropejce
Madžarska zunanja politika se tudi v prihodnje ne namerava spreminjati. Vse, kar bo storjeno, bo storjeno z namenom zaščite madžarskih varnostnih in ekonomskih interesov. Kar se tiče vprašanja migracij, se jim zdi predlog Evropske komisije, ki bi državam članicam plačevala šest tisoč evrov na migranta, nesprejemljiv. “EU bi morala namesto tega sredstva iz proračuna vložiti v mejno zaščito ter za dobrobit in varnost Evropejcev,” je povedal Menczer.

Srečanje madžarskega premierja Viktorja Orbana in izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja. (Vir: Twitter)

Ravno tako je zavrnil možnost, da bi EU zaradi povračilnih ukrepov Madžarski odtegnila del kohezijskih sredstev za razvoj zaradi nasprotovanja migrantski politiki. Do česa takega ne bi smelo priti, saj je Madžarska spoštovala vsa določila EU, medtem ko jih nekatere druge niso. Kaznovati nekoga, ki se drži pravil, in nagrajevati tiste, ki se jih ne, je zelo slaba politika. “Vlada se ne bo pustila izsiljevati,” je bil jasen Menczer.

Ivan Šokić