fbpx

Madžarska se pridružuje izjavi 16 držav članic EU, da so v izrednih razmerah potrebni izredni ukrepi za zajezitev pandemije, a poudarjajo, da mora svoboda govora ostati nedotaknjena

Madžarski premier Viktor Orban (foto: EPA)

Potem ko so Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Portugalska, Španija in Švedska skupaj izdale diplomatsko noto v kateri so opozorile na brezprecedenčno stanje v katerem lahko države članice EU z vso legitimnostjo sprejemajo izredne ukrepe za zaščito državljanov z namenom premagovanja pandemije COVID-19, se je sporočilu pridružila tudi Madžarska.

Šestnajstim državam, ki so se podpisale pod sporočilo v katerem odobravajo sprejetje izrednih ukrepov za zajezitev pandemije, obenem pa opozarjajo na nevarnost kršenja principov pravne države, demokracije in temeljnih pravic zaradi nekaterih nujnih ukrepov se je pridružila tudi Madžarska.

“Madžarska se pridružuje naslednji izjavi, ki so jo sprejele države članice Evropske unije,” so sporočili na spletni strani madžarskega pravosodnega ministrstva, kjer so v celoti objavili omenjeno izjavo. “Nujni ukrepi bi morali biti omejeni na kar je res nujno, morajo biti proporcionalni in časovno omejeni,” se strinja vseh 17 omenjenih držav članic EU.

Svoboda izražanja in svoboda tiska ne smeta biti omejevani
Ob tem je 16 držav, katerim se pridružuje tudi Madžarska opozorilo, da morajo biti sprejeti ukrepi podvrženi rednemu nadzoru in spoštovati principe in obveznosti zapovedane v mednarodnem pravu. “Ne smejo omejevati svobodo izražanja in svobodo tiska.”

“Na tej poti moramo skupaj premagati krizo in skupaj vzdrževati naše evropske principe in vrednote,” so zapisale države podpisnice omenjenega pamfleta. “Zato podpiramo iniciativo Evropske komisije, da nadzira nujne ukrepe in njihovo izvajanje, da bi zagotovili, da se temeljne vrednote Unije spoštujejo.”

Ivan Šokić