fbpx

Madžarske oblasti aretirale mesarja Islamske države s statusom begunca in ga obtožile zaradi zločinov proti človečnosti!

Foto: Hungarian Counterterrorism Centre (TEK)

Madžarske oblasti so pokazale odločnost. Te so namreč sirskega migranta in domnevnega rablja teroristične skupine Islamska država, ki naj bi nadzoroval umor 25 ljudi, vključno z 20 člani iste družine, ker so se ti zavrnili članstvo v Islamski državi, obtožili zaradi zločinov proti človečnosti. 

27-letni F. Hassan je bil prvič pridržan na letališču v Budimpešti decembra lani zaradi suma izvajanja terorističnih dejavnosti. Po nadaljnji preiskavi so Hassana aretirali pripadniki Madžarskega protiterorističnega centra (TEK), ki opozarjajo, da naj bi bil aretirani visoko rangiran operativec Islamske države, ki je na Bližnjem Vzhodu izvajal nezaslišana dejanja.

Pred aretacijo se je Hassan znašel v procesu deportacije nazaj v Grčijo, kjer mu je na presenečenje marsikoga uspelo pridobiti status begunca, saj so oblasti odkrile njgove možne povezave z masakrom v Homsu. V torek je bil Hassan obtožen, da je ta osebno obglavil imama maja 2015 potem, ko je Islamska država zajela območje.

Foto: Twitter

Sestavil seznam smrti
Prav tako je Hasan obtožen, da je osebno umoril dva posameznika, medtem ko je nadziral sistematično usmrtitev 25 ljudi, ki naj bi nasprotovali Islamski državi. Po poročanju Reutersa je bilo 20 ljudi, ki so bili usmrčeni, člani iste družine. 27-letnik je tudi osumljen, da je naročil zasedbo Al Sukhne v sirski provinci Homs in sestavil “seznam smrti” tistih, ki so nasprotovali ideologiji Islamske države, poroča Voice of Europe.

Na tem seznamu naj bi bilo 25 oseb, ki so bili usmrčenih pod vodstvom F. Hassana. Po podatkih Madžarskega protiterorističnega centra je Hassan pred aretacijo obiskal številne druge evropske države. Vendar pa pri tem konkretnih držav niso imenovali. Madžarsko tožilstvo naj bi se zavzemalo za dosoditev dosmrtne kazni.

Hana Murn