fbpx

Mati o poroki hčerke Jovanke s Titom: “Lahko bi, hčerka, našla boljšega!”

Jovanka in Josip Broz.

V Srbiji pospešeno (za razliko od Slovenije) odpirajo arhive iz komunističnega obdobja in nekdanje državne skrivnosti prihajajo v javnost. Pred dnevi so bile tako objavljene tudi nekatere do sedaj neznane podrobnosti glede poroke Josipa Broza z Jovanko Budisavljević.

Poroko med jugoslovanskim diktatorjem in mlado partizansko oficirko (njemu je bilo 60 let, njej 28) je organiziral šef tajne policije Aleksandar Ranković, ki je bil tudi poročna priča. Poroka je bila v vili na Banovem brdu, ki je bila nekoč last bogatega judovskega poslovneža, ki je izginil med drugo svetovno vojno, njegovega premoženja pa se je po vojni polastila nova oblast, v konkretnem primeru Udba. Očitno je imela jugoslovanska partija poseben gušt za prilaščanje vil premožnih Judov, ki so izginili med vojno, saj so si tudi v Ljubljani na tak način pridobili več judovskih vil, v nekaterih se dediči krvavega komunističnega režima še danes bohotijo.

Poroko je skrbno načrtovala Udba
No, omenjena beograjska vila je bila zato, ker je bila nekoliko odmaknjena od drugih hiš v okolici, primerna za zasliševanja (beri mučenja) nasprotnikov komunističnega režima. In zaradi svoje odmaknjenosti je bila tudi primerna za poroko med Brozom in Jovanko. Ranković, ki je vso zadevo organiziral, se je bal, da bi velika javna poroka lahko ponudila možnost za atentat, nekoliko pa se je tudi bal, da bi poroka med precej starejšim diktatorjem in mlado partizanko v delu javnosti sprožila negativen vtis. Zanimivo pa je, da ta poroka ni bila nikjer uradno registrirana, zato se nekateri sprašujejo, če je bila sploh pravno veljavna.

Po tako rekoč tajni poroki so le organizirali sprejem za ožjo suito, za kar so uporabili počitniško vilo Dunavka pri Iloku, zaseženo hrvaškemu grofu Eltzu. Na tem sprejemu bi bilo prisotnih tudi nekaj Jovankinih sorodnikov, med njimi pa ni bilo njene mame, ki je nevesti poslala sporočilo: “Lahko bi, hčerka, našla boljšega!”

Več si lahko ogledate na Demokraciji