fbpx

Istanbul: 45 mrtvih, 239 ranjenih. Turški predsednik: To je opomin vsem državam.

Foto: epa

V trojnem samomorilskem napadu na letališču Atatürk v Istanbulu je bilo včeraj zvečer ubitih najmanj 45 ljudi, 239 je bilo ranjenih. Turške oblasti sumijo, da je za napad odgovorna skrajna Islamska država. Vsi trije teroristi so umrli.

Na mednarodnem letališču Atatürk v Istanbulu so v ponedeljek zvečer odjeknili streli in eksplozije bomb. Trije samomorilski napadalci so se razstrelili na osrednjem delu letališča pred rengentsko kontrolo, je po poročanju Reutersa povedal turški minister za pravosodje Bekir Bozdag. Napadalci so se do letališča pripeljali s taksijem, poroča BBC.

Ena izmed prič je dejala, da je bil eden od napadalcev oblečen v črno, v rokah pa je imel pištolo.

Med žrtvami tudi turisti
Turški predstavniki so še sporočili, da je policija na osumljenca na mednarodnem terminalu streljala z namenom, da bi ju zaustavila, poroča CNN. Med žrtvami je bilo 13 turistov, večinoma pa so bili turški državljani. V času terorističnega napada v Istanbulu je na letališču Atatürk pristalo tudi letalo z albanskim premierjem Edijem Ramo, ki je v Turčijo prispel na uradni obisk. Akbanski premier ni bil poškodovan.

Erdogan: To je opomin vsem državam
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je dejal, da bi ta napad moral služiti kot prelomnica v globalnem boju proti skrajnim skupinam. “Bomba, ki je danes eksplodirala v Instanbulu, bi bila lahko na vsakem letališču, v kateremkoli mestu na svetu,” je prepričan. Zaskrbljenost je izrazil tudi nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, ki je ob tem dejal, da tudi sami žalujejo za žrtvami v Turčiji. Sožalje je izrazil tudi belgijski premier Charles Michel.

Slovenski telovadci bi morali konec tedna tekmovati na svetovnem pokalu v športni gimnastiki v turškem Mersinu, vendar so se po terorističnem napadu na letališču v Istanbulu odločili, da raje ostanejo v domovini. Proti Istanbulu bi morali odleteti danes, poroča STA.

N. K.