fbpx

Med Evropo in Turčijo se dogaja prava vojna zaradi prepovedi pristanka turškega zunanjega ministra na Nizozemskem

Turski zunanji minister Mevlut Cavusoglu.

Nizozemska vlada je turškemu zunanjemu ministru Mevlutu Cavusogluju prepovedala pristanek v državi. Cavusoglu je nameraval na Nizozemskem nagovoriti sonarodnjake pred aprilskim referendumom, ki bo v primeru uspeha turškemu predsedniku Erdoganu omogočil večjo oblast.

Zborovanja so najprej prepovedali v Nemčiji, in sicer v mestih Gaggenau in Koln, takoj za tem pa so nasprotovanje izrazili še na Nizozemskem. Da so Turška zborovanja nezaželena so dali vedeti tudi v Avstriji, kjer je avstrijski kancler Christian Kern predlagal prepoved turških zborovanj v vseh državah EU.

“Turške oblasti so javno grozile s sankcijami, zaradi česar je nemogoče doseči razumno rešitev. Zato bo Nizozemska zavrnila prošnjo za dovoljenje za pristanek ministrovega letala,” so zapisali na nizozemski vladi.

Turčija ogorčena
Turčija se je na prepovedi odzvala zelo burno in užaljeno. Nemčijo in Nizozemsko je primerjala s časi fašizma in nacizma ter Nizozemski zagrozila s sankcijami. Erdogan je izjavil, da zaradi te poteze lahko blokira vstope Nizozemcev v Turčijo. Nizozemskim oblastem je navrgel, da ne vedo, kaj je diplomacija in da Turčija ne bo klonila ter bo nadaljevala s svojo referendumsko kampanjo.

Pred nizozemskim veleposlaništvom v Turčiji že protestirajo jezni Turki (foto: epa)

Na kritične besede turškega predsednika se je odzval nizozemski premier Mark Rutte, ki je Erdoganovo primerjavo z nacizmom zavrnil kot “neumno in neprimerno”. “Gre za neumne izjave”, je na predvolilnem zborovanju pred sredinimi parlamentarnimi volitvami na Nizozemskem novinarjem danes dejal Rutte.

Odločno se je na prepoved odzval tudi turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu, ki je dejal: “Šli bomo tja, kamor želimo iti. Srečevali se bomo z našimi državljani, imeli bomo naša zborovanja.”

A. J., STA