fbpx

Med vzponom na Everest je umrla veganka, ki je hotela dokazati, da vegani zmorejo vse

Foto: EPA

Maria Strydom, ki je hotela dokazati, da lahko vegani dosežejo vse, kar lahko dosežejo mesojedi alpinisti, je umrla med vzponom na Mount Everest. Smrti je botrovala višinska bolezen, ki je alpinistko zajela le v njenih 15 minutah hoje do vrha. 

Maria Strydom je o svojih težavah z višino obvestila moža tik pod vrhom najvišje gore na svetu. “Vprašal sem jo, ali lahko sam osvojim vrh. Odvrnila mi je, da lahko in da me bo počakala na dogovorjeni točki pod vrhom,” se spominja soprog umrle alpinistke. Ta je nato osvojil vrh, se vrnil do žene in se z njo odpravil proti vznožju gore.

Strydomovi se je telesno stanje med sestopom hudo poslabšalo, poroča Time. Na koncu je skupaj z možem uspela priti do pomoči – prejela je zdravila in kisik, a se je kmalu onesvestila, kmalu za tem pa izgubila življenje. Njenega moža Roberta Gropla so reševalci odpeljali v bolnišnico v Nepalu, kjer so ga zdravili zaradi pljučnega edema, za katerim sta bolehala oba s soprogo. Maria Strydom je umrla zaradi odvečne tekočine (posledice pljučnega edema), ki se je nabirala v njeni glavi.

Foto: Youtube

Foto: Youtube

Oba izkušena alpinista
Mož in žena sta bila izkušena alpinista s številnimi visokogorskimi vzponi. Z vzponom sta hotela dokazati, da za ljudi, ki ne uživajo mesa, ni meja. “Zdi se, da imajo ljudje popačeno sliko o veganih, zdi se jim, da so vegani slabotni in podhranjeni. Z vzponom bi rada dokazala, da lahko vegani storijo vse in še več,” je povedala umrla alpinistka pred vzponom.

Peter Gropel: Za njeno smrt krivim samega sebe
“Fizično je v dobrem stanju, a duševno je razvalina, saj je izgubil svojo ženo,” je nesrečo komentiral Groplov oče. “Njen mož sem, moja služba je varovati mojo ženo in jo spraviti domov. Normalno, da krivim samega sebe. Še vedno ne morem gledati njenih slik, saj me ob njih boli srce,” je povedal Gropel.

Ž. K.