fbpx

Mediji razkrili: Londonski župan ima za seboj zgodovino, povezano s teroristi

Foto: iStock/epa

Pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami je na plano prišla novica, da se je londonski župan Sadiq Khan udeležil novinarske konference z enim izmed tesnih prijateljev morilca v nedavnem terorističnem napadu na London Bridgeu. Slednji je bil obsojen, da je usposabljal vodjo bombašev v koordiniranem terorističnem napadu v Londonu leta 2005, ki je bil usmerjen v javni transport. 

Izkazalo se je, da je Sajeel Shahid v telovadnici prijateljeval s teroristom Khuramom Buttom, ki je umoril sedem ljudi v smrtonosnem divjanju na ulicah britanske prestolnice v soboto zvečer. Dvojica je bila namreč zaposlena v muslimanskem Ummah Fitness Centru v vzhodnem delu Londona.

Khuram Butt (Foto: epa)

Khan je govoril na konferenci leta 2003, poleg Yasserja al-Sirrija, ki je bil v Egiptu obsojen na smrt zaradi poskusa političnega atentata. Medtem, ko je bil drugi govorec Sajeel Abu Ibrahim, bolj znan kot Sajeel Shahid, ki je pozval k nasilju nad britanskimi vojaki, ta pa je vodil tudi tabor za usposabljanje v Pakistanu, kjer so se znani teroristi naučili, kako narediti bombe in granate. Shahid je bil učitelj Mohammeda Siddiqueja Khana, ki je vodil skupino štirih samomorilskih napadalcev, ki so 7. julija 2015 povzročili enega najbolj smrtonosnih kombiniranih napadov, ki so se kadarkoli zgodili v Veliki Britaniji, saj je za posledicami eksplozij na londonski podzemni železnici in avtobusu umrlo kar 52 ljudi.

Obsodil je protiteroristična zakona
Na sporni konferenci je Khan spregovoril kot predstavnik zarotnika največjega terorističnega napada na ozemlju ZDA 11. septembra 2001, prav tako je obsodil dva protiteroristična zakona, ki sta bila usmerjena proti muslimanskim skupinam. Konferenco je organiziral Observation Center, ki ga je vodil al-Sirri, z namenom podpiranja terorističnih osumljencev v taborišču v Guantanamu.

Foto: epa

Tiskovni predstavnik Sadiqa Khana je povedal, da gre za staro zgodbo in dodal, da je bil zdajšnji župan v času konference vodilni odvetnik za človekove pravice  in predsednik vodilne človekoljubne organizacije, za Daily Mail pa je v obrambo povedal, da je tam nastopil, ker je bilo to njegovo delo. “Župan je vedno obsojal ostudno ideologijo skrajnežev, zaradi česar je prejel grožnje s smrtjo in je bil deležen protestov.” Poleg tega je dodal, da je župan po grozljivem napadu v Londonu župan usmerjen v dodelitev vseh potrebnih sredstev pristojnim službam, ki so nujna za zagotovitev varnosti Londončanov.

N. Ž.