Mednarodna judovska organizacija opozarja na zaskrbljujoče širjenje antisemitizma novinarja RTV

Novinar Boris Vasev (Foto: STA)

Direktor Wiesenthalovega centra za mednarodne odnose dr. Shimon Samuels je v pismu predsednico Natašo Pirc Musar in pristojne organe pozval, da raziščejo navedene obtožbe in odpravijo kakršno koli obrekovalno ali sovražno retoriko v nacionalnih javnih medijih. Kolikor je sklepati iz samega opisa stanja, naj bi za antisemitskimi zapisi stal kontroverzni novinar RTV Boris Vasev.

Na spletni strani mednarodne judovske organizacije Center Simona Wiesenthala (CSW) smo naleteli na objavo izpred nekaj dni, v kateri opozarjajo na zaskrbljujoče širjenje antisemitizma v slovenskih medijih. Kolikor je sklepati iz samega opisa stanja, naj bi za antisemitskimi zapisi stal kontroverzni novinar RTV Boris Vasev. V objavi predstavniki CSW pozivajo tudi predsednico Natašo Pirc Musar, naj glede tega nemudoma ukrepa.

Direktor Wiesenthalovega centra za mednarodne odnose dr. Shimon Samuels je nedavno izvoljeni predsednici Slovenije pisal o antisemitizmu v slovenskih medijih.  “Gospa predsednica, Center Wiesenthal je seznanjen s programi vaše države komemoracije pomora 90 odstotkov slovenske judovske skupnosti v holokavstu,” je zapisal Samuels in dodal, da jim je v centru tudi znano, da je Slovenija sprejela tako definicijo antisemitizma Mednarodnega zavezništva spomina na holokavst (IHRA) kot tudi definicijo protiromske diskriminacije. Kljub temu pa so njihovo pozornost pritegnili izrazi antisemitizma, ksenofobije, pozivi k nasilju, teorije zarote, lažne novice ter poveličevanje diktatur in terorističnih organizacij na nacionalni javni RTV hiši Radiotelevizija Slovenija – tudi na njihovem portalu in na družbenih omrežjih. “Po poročanju je moderator, ki dovoljuje tovrstno sovražno izražanje, znani novinar,” še piše.

Očitno je eksplicitno sovraštvo do Judov posredoval tudi prek svojega Twitterjevega profila, kjer je trdil, da “kampanja cepljenja razkriva bistvo izraelskega režima apartheida”, pri čemer je pojasnil, da “politika judovske nadvlade v Izraelu pomeni, da je vlada omejila cepiva pri svojih arabskih državljanih”. To se je izkazalo za očitno neresnično, je poudaril avtor pisma. Po avtorjevih navedbah je ob drugi priložnosti isti “novinar” kvalificiral državo Izrael kot “evropski naselbinski – kolonialni projekt” in kot “vzpostavljanje in ohranjanje judovske večine v Palestini z uporabo metod etničnega čiščenja”. To je po besedah Samuelsa zlonamerno pristransko in grozljivo. Medtem ko EU in druge države vidijo Hamas kot palestinsko teroristično organizacijo, ga je “novinar” razglasil za osvobodilno gibanje borcev za svobodo.

 

V pismu Centra je še  zapisano: “Gospa predsednica, pozivamo pristojne slovenske organe, da raziščejo te obtožbe in odpravijo kakršno koli obrekovalno ali sovražno retoriko v nacionalnih javnih medijih. Kot pravnica in nekdanja novinarka se dobro zavedate meja med informacijo oziroma svobodnim mnenjem in spodbujanjem sovraštva ali obrekovanja.” Direktor Wiesenthalovega centra za mednarodne odnose je pismo predsednici sklenil z besedami, da so vsako leto na Frankfurtskem knjižnem sejmu, kjer na policah opažajo teorije zarote, sovraštvo in antisemitizem. “Veselimo se obiska izvedbe sejma 2023, kjer je ‘častna gostja’ Slovenija,” je zaključil Samuels.

Vasev nemoteno nadaljuje z zastrupljanjem javnega mnenja
“Delovanje omenjenega novinarja spremljamo zelo dolgo,
” so nam sporočili tudi iz Judovske skupnosti Slovenije in dodali, da so večkrat opozarjali vodstvo RTV v prejšnji sestavi in zagovornico pravic gledalcev, vendar brez uspeha. Celo odgovora niso nikoli dobili, kar bi bila kulturna dolžnost. Očitno je prejšnje vodstvo sodilo v isti ideološki krog kot Vasev, ugotavljajo. “Sovraštvo do Izraela je le slabo prikrit novodobni antisemitizem. Ker po zgodovinski izkušnji holokavsta redko kdo odkrito zagovarja rasni antisemitizem, je evropska (n.pr. Jeremy Corbin, britanski laburisti) in tudi slovenska levica vzela kot tarčo Izrael in našo pravico do lastne države na zgodovinskem teritoriju,” so nam pojasnili in poudarili, da se s sedanjim vodstvom RTV nič ni spremenilo. “Vasev nemoteno nadaljuje z zastrupljanjem javnega mnenja,” so še poudarili in predlagali, naj si ogledamo tudi komentarje pod njegovimi prispevki na portalu MMC.

Vasev pa ni edini novinar, pri katerem je opaziti anstisemitsko naravnanost. Poročali smo že, da v Judovski skupnosti Slovenije (JSS) že 15 let spremljajo delovanje Erika Valenčiča. Spremljajo ga od trenutka, ko se je podal kot novinar in/ali levičarski aktivist na območje Gaze. “Zlasti je njegov prikriti antisemitizem bilo opaziti, ko je deloval kot pogodbeni sodelavec portala MMC RTV. Pri tem uporabljamo definicijo antisemitizma, kakor jo je sprejelo Ministrstvo za zunanje zadeve RS na podlagi definicije IHRA,” so pojasnili v Judovski skupnosti in dodali, da gre pri Valenčiču za antisemitizem prav posebne vrste, ki temelji na kulturnomarksističnih premisah. Za levico ne obstaja nacija (proletariat ima le ekonomske interese), ne obstaja vera (ta je povsem osebna kategorija) in Judje ter Izrael kot nacionalna država sta pravo nasprotje teh izhodišč. “Nacija in vera sta nas obdržali že 3500 let, kljub Rimljanom, kljub inkviziciji, kljub nacizmu in upamo, da bomo preživeli Vaseve in njemu podobne slovenske levičarje,” je bil odločen podpredsednik JSS dr. Igor Vojtic.

“Poziv, ki ga omenjate, ni naslovljen na RTV Slovenija, kljub temu pa je vodstvo interno že pristopilo k iskanju pojasnil. RTV Slovenija se sicer distancira od vsakršnih mnenj, ki jih zaposleni izražajo v svojem zasebnem življenju. Zaposlene nenehno spodbujamo, naj nastopajo profesionalno, spoštljivo in v skladu z vrednotami RTV Slovenija, ob tem pa se zavedamo, da je izražanje mnenj posameznika ustavno zagotovljena pravica. Naj še dodamo, da na RTV Slovenija zagovarjamo ničelno toleranco do nestrpnega ali sovražnega govora in ob vseh večjih kršitvah ravnamo v skladu z internimi pravili in zakonodajo,” o nam sporočili iz Službe za komuniciranje RTV Slovenija.

Sara Bertoncelj