fbpx

[Video] Medtem, ko migranti na Švedskem pretepajo novinarje v “no-go” območjih, švedski novinarji preganjajo ljudi, ki si drznejo povedati resnico

(Foto: Twitter)

Območja “no-go”, v katerih že zgolj navzočnost policije vzpodbuja “domačine”, sodišča, ki raje kot nasilne posiljevalce preganjajo osivele starce zaradi komentarjev na internetu, novinarji, ki raje od poročanja o dejstvih izvajajo lov na čarovnice in patološka manifestacija stockholmskega sindroma, za katerim trpi celotna država, so samo nekatere od težav, s katerimi se sooča Švedska. Dejstvo je, da si Švedi raje zatiskajo oči pred resnico in potisnejo glavo v pesek. Vse v upanju, da ne bi po naključju izpadli rasisti, ksenofobi, islamofobi ali kakršnekoli že fobe si za tisti dan izmislijo levičarji. Politična korektnost je smrt, Švedska pa najboljši primer, kako lastno državo uničiti do nerazpoznavnosti.

Novinarska ekipa avstralske oddaje 60 minutes je komaj vstopila v Rinkeby v Stockholmu, eno od več kot 55 “no-go” prepovedanih območij na Švedskem, ko so jih že napadli lokalci. V novinarsko ekipo so sprva metali cigarete in jih obkladali s psovkami, nakar so enega od snemalcev povozili. To je bilo samo za začetek.

Stanje na Švedskem je tako obupno, da mora policija obvezno spremljati rešilne avtomobile, ko se odpravijo v enega od teh območij. Kar je še bolj bizarno, pa je dejstvo, da je policija ob prihodu na kraj, kjer so povozili njihovega novinarja, opozorila, da bi njihova navzočnost še dodatno lahko vzpodbudila lokalno prebivalstvo, ki večinoma prihaja iz držav subsaharske Afrike. Dejstvo je, da je švedska policija tako brezzoba in neuporabna, da so ljudje prepuščeni sami sebi.

To je na svoji koži še dodatno izkusila tudi novinarska ekipa, ki je v trenutku, ko se je policija umaknila, doživela novi izbruh nasilja na lastni koži. Migranti so vanje metali kamne, jih brcali in pretepali. Na pomoč jim je priskočil starejši človek, ki je najbolj nasilnega med imigranti povozil s svojim mobilnim skuterjem in omogočil novinarjem, da so se še pravočasno umaknili na varno.

Trump je imel prav
Podobno izkušnjo je doživel tudi ameriški raziskovalni novinar Tim Pool. Številni novinarji so ga prepričevali, da so opazke ameriškega predsednika Donalda Trumpa o težavah, s katerimi se sooča Švedska, navadna laž in naj raje denar, ki bi ga porabil za obisk Švedske, nameni kakšni od dobrodelnih organizacij, ki skrbi za begunce. Poole se je želel prepričati na lastne oči. Tako poroča, kako ljudje o vsakodnevnem sežiganju avtomobilov govorijo kot o nečem najbolj običajnem, kot da gre samo še za en sončni zahod.

Čeprav je splošno znano dejstvo, da število zločinov narašča zaradi migrantov, pa o tem Švedi ne želijo govoriti na glas. Del tega gre pripisati politični korektnosti, ki je v Švedih zakoreninjena kot najhujši plevel in jih drži v prepričanju, da če naslovijo težavo, bodo migranti užaljeni. Drugi del pa je strah pred švedskimi režimskimi mediji, ki so pripravljeni organizirati lov na čarovnice na vsakega posameznika, ki si drzne povedati resnico. Švedi se tako bojijo izpostavljenosti v javnosti, da je psiholog, ki je bil pripravljen spregovoriti s Poolom, zahteval anonimnost, snemanje zgolj v hrbet, kapuco na glavi in zamegljeno sliko. Vse za to, da bi na vsak način zaščitil svojo identiteto. Ko je odhajal, je še zadnjič prosil Poola z besedami: “Prosim vas, moje življenje je v vaših rokah.”

Režimski mediji preganjajo nedolžne ljudi
Da ni pretiraval, kaže tudi dejstvo, da eden največjih švedskih časnikov Expressen obsoja in izpostavlja javnosti ljudi zaradi njihovih izjav na internetu. Novinarji Expressena gredo celo tako daleč, da posnamejo domovanje posameznika, ki ga preganjajo, objavijo njegovo sliko in ga skušajo spraševati o njegovih mnenjih. Ko jih je nekdo zaradi tega tožil na sodišču, je švedsko sodišče dalo prav novinarjem Expressena. “Kristjani, homoseksualci, transeksualci in Judje ne bodo varni, dokler vsi muslimani niso deportirani,” je bila izjava, ki je ostarelega Šveda spravila v težave s švedsko oblastjo. Grozita mu dve leti zaporne kazni zaradi domnevnega sovražnega govora.

“Ljudje na Švedskem se res bojijo spregovoriti,” je povedal Pool v intervjuju s Paulom Josephom Watsonom. Novinarji švedskega nacionalnega radia so šli tako daleč, da so Poola označili za “grožnjo demokraciji”, vse medtem, ko sami skrbijo, da ljudje živijo v strahu pred oblastjo na eni in migranti na drugi strani, kar je lahko primerljivo samo s terorjem in represijo propadle Sovjetske zveze.

Švedska si je dolgo želela ustvarjati podobo utopične družbe. A izkazalo se je, da je njihova utopija živo nasprotje vsega, kar bi si človek želel. Je distopija, kakršno bi si težko zamislila celo George Orwell ali Aldous Huxley. Najbližje je s svojimi spomini prišel Aleksandr Solženicin v svoji knjigi Otočje Gulag.

Ivan Šokić