fbpx

Medtem ko Nizozemci modrujejo o človekovih pravicah, bodo sami uničevali življenja – bodo šli v prisilni odkup kmetij!?

Foto: epa

Kot je znano, se Nizozemci zelo radi ukvarjajo z modrovanje okrog kršitev človekovih pravic, medtem pa ostajajo slepi in gluhi za dogajanje na svojem lastnem pragu. Sodeč po poročanju britanskega Telegrapha so se namreč odločili za uničevanje življenj s prisilnim odkupom kmetij. “Ni boljše ponudbe,” je v petek poslancem povedala Christianne van der Wal, ministrica za dušik. Dejala je, da bodo obvezne nakupe opravili z “bolečino v srcu”, če bo potrebno.

Spomnimo. Ko se je Ruttejeva liberalna vlada odločila zmanjšati količino izpustov dušikovega dioksida v ozračje za 50 do 80 odstotkov, zaradi katerih bo v prihodnje kakih 30 odstotkov živinorejcev moralo za vedno zapreti hlevska vrata, so se nizozemski kmetje odločili podati na ulice. Prizori zalivanja vladnih uradov z gnojnico in sežiganje bal sena na ulicah so hitro zaokrožili svet. Vladajoči so namreč povsem zanemarili, da lahko ima takšna odločitev hude posledice za nizozemsko samooskrbo z mesom, hkrati pa bi bilo treba živino, ki jo sedaj redijo na ogroženih kmetijah, poslati v klavnico. Nizozemski premier ekonomske katastrofe ni zanikal. Kot kaže, pa je v imenu okoljske pravičnosti pripravljen v prenesenem kot tudi dobesednem pomenu obglaviti živinorejski sektor, češ, da naj ne bi imel druge izbire.

Foto: epa

Zapreti nameravajo do tri tisoč kmetij
Do poletnih protestov je prišlo, ker kmetje menijo, da je bil ukrep nepošteno usmerjen v kmetijski sektor. Sedaj pa očitno nizozemska vlada želi storiti korak naprej z namenom uresničevanja lastnih ciljev, saj namerava kupiti in zapreti do tri tisoč kmetij v bližini okoljsko občutljivih območij, da bodo usklajeni z okoljskimi pravili EU, poroča Daily Caller.

Vlada bo izvedla “obvezen nakup” velikih onesnaževalcev dušika kot del prostovoljne, enkratne ponudbe, je napovedala ministrica za dušik Christianne van der Wal, poroča Bloomberg. Kmetom bodo v soglasju z vladnim načrtom ponudili posel, ki bo “krepko nad” vrednostjo kmetije. Na petkovem srečanju s poslanci je zatrdila, da “boljše ponudbe ni”.

Foto: epa

Politična stranka, imenovana BoerBurgerBeweging (BBB) ali gibanje kmetov-državljanov, je odobravala proteste in trenutno zaseda četrto mesto v anketah pred volitvami prihodnje leto, poroča The Guardian. Reforma “zakona o dušiku” bo glavni cilj stranke, ki se navzven predstavlja kot glas tistih, ki potrebujejo pomoč.

Nizozemska je postala drugi največji svetovni izvoznik kmetijskih proizvodov za Združenimi državami in zagotavlja zelenjavo za večji del zahodne Evrope, poroča Washington Post. Več kot polovica nizozemske zemlje se uporablja za kmetijstvo poleg 24 tisoč hektarjev vrednih pridelkov, ki rastejo v rastlinjakih, navaja Post. Kljub omejenemu zemljišču in deževnemu podnebju je kmetijska inovacija, usmerjena v manjšo porabo vode in zmanjšane emisije ogljika, Nizozemski omogočila, da postane glavni izvoznik kmetijske in živilske tehnologije, še pojasnjujejo.

Sara Kovač