fbpx

Nagrajena pasja dojilja postala predmet razprav celo v avstrijskem parlamentu!

Foto: Twitter

“Dober glas” seže v deveto vas? V tem primeru bi to sicer težko rekli, a vendarle je potrebno omeniti, da so se avstrijski mediji že lani razpisali o tem, kako so v vrstah Avstrijske svobodnjaške stranke, ki je glede slovenske “umetnice”  Maje Smrekar, ki je za trimesečni projekt dojenja psa in oplojevanja s pasjimi celicami prejela– zlato niko na festivalu Ars Electronica v avstrijskem Linzu, postavili poslansko vprašanje in problematizirali njeno nagrajevanje. 

S tem so v avstrijskem parlamentu problematizirali nagrado umetnice, ki je dojila svojega psa in se celo oplodila s pasjimi celicami. V trimesečnem projektu K-9_ tipologija je svoje telo prelisičila, da je začelo proizvajati mleko, in sicer s sistematičnim črpanjem svojih prsi, nato pa je s tem mlekom hranila pasjo mladičko Ado. S tem naj bi raziskovala vidike “socialne in ideološke instrumentalizacije ženskega telesa in dojenja”.

Ravnanje prepovedano v znanosti, a dovoljeno v umetnosti?!
Poslanca Walter Rosenkranz in Werner Neubauer iz Avstrijske svobodnjaške stranke sta postavila poslansko vprašanje glede slovenske umetnice še preden je bila pri nas sploh nagrajena za izvajanje svojega bizarnega projekta. “Kako je mogoče, da je takšno ravnanje (v mislih je imel oplojevanje s pasjimi celicami) prepovedano v znanosti, a dovoljeno v umetnosti?,” sta dejala. Ob tem pa poudarila, da je bila pri projektu jasno presežena meja med moralo in etiko ter podala kritiko mestne svetnice Doris Lang-Mayerhofer in verskih skupnosti, da se niso oglasile in problematizirale zadeve.

Foto: Twitter

Kot lahko vidimo, so celo v avstrijskem parlamentu prepoznali, da gre za bizarnost, ki je z umetnostjo skregana, a očitno tega ne dojamemo v Sloveniji, saj je Smrekarjeva postala nagrajenka Prešernovega sklada. Adijo pamet.

H. M.