Medtem ko vodja sindikata SVIZ Štrukelj pri nas učitelje straši pred obveznim testiranjem na covid-19, se v Belgiji šolski sindikat bori, da bi bili učitelji prednostno cepljeni!

Učiteljica. (Foto: Pixabay)

Medtem ko si v Belgiji, sindikat učiteljev na vse kriplje prizadeva, da bi bili učitelji uvrščeni v rizično skupino delavcev, ki so bolj izpostavljeni okužbam s koronavirusom in zato prednostno cepljeni, pa skuša pri nas vodja sindikata SVIZ in bivši zet Milana Kučana Branimir Štrukelj na vse kriplje demonizirati obvezno testiranje delavcev v prosveti. 

V Belgiji se učitelji razburjajo, ker jih niso uvrstili med prioritetne poklice za cepljenje, medtem ko pri nas pa protestirajo zaradi obveznega testiranja. V prioritetno skupino so v Belgiji na primer uvrstili gasilce in policijske funkcionarje ter vojake pred odhodom na misijo, čeravno so vsakodnevno izpostavljeni resni nevarnosti okužbe, poroča rtbf.

Ob tem posebej poudarjajo, da so šolski razredi bistveno manj zračni kot frizerski saloni. Ob tem učiteljski sindikat od oblasti zahteva jasen načrt prednostnega cepljenja učiteljskega osebja, kar naj bi bil edini način, da se šole vrne v normalnost. Ob tem je šolski sindikat močno razočaran glede vladnih prioritet v zvezi z načrtom prednostnega cepljenja ter nad ustvarjanjem lažnega upanja v deklaracijah vlad Valonsko-Bruseljske federacije in Valonske regije.

Vodja SVIZ Branimir Štrukelj (Foto: STA)

Obenem je izrazil zgroženost nad pomanjkanjem spoštovanja do učiteljskega poklica. Učitelji so namreč izpostavljeni nepredvidljivim zdravstvenim pogojem, ko nadzirajo učence in študente. Obenem sindikat čaka na odločno reakcijo lokalnih oblasti, ki naj bi vselej izpostavljala pomen izobraževanja.

Vodja sindikata SVIZ Branimir Štrukelj načrtno hujska učitelje z lažnimi novicami o škodljivosti testiranja 

V zadnjih dneh smo lahko poslušali izgovore nekdanjega zeta Milana Kučana, vodje sindikata SVIZ Branimirja Štruklja češ, da bi morebitno testiranje lahko povzročilo hude zdravstvene težave pri učiteljih. Med drugim so navajali, da jim bo palčka uničila nosno sluznico. Nič čudnega, da si je marsikdo zaradi načina poročanja večinskih medijev ustvaril občutek, da so vsi učitelji proti testiranju. Kljub strašenju medijev je večina učiteljev opravila državljansko dolžnost in se odšla testirat.

Večina anketirancev podpira obvezno testiranje učiteljev. (Foto: Parsifal)

Domen Mezeg