fbpx

Meje se bodo spet odprle novembra: Bruselj izdal, kdaj bodo države EU, ki so zaprle meje zaradi migrantske krize, spet normalno prehodne

Foto: epa

Iz Bruslja je prišla informacija, da bodo države članice EU, ki so bile primorane zapreti svoje meje zaradi migrantske krize, te lahko spet odprle novembra. 

Avstrija, Danska, Nemčija in Švedska ter Norveška, ki ni v EU, so preglede osebnih dokumentov uvedle že leta 2015, odobreno pa jim je bilo, da te preglede večkrat podaljšajo v določenih časovnih presledkih. Evropska komisija, ki je izvršilna veja oblasti Evropske unije, pa je sporočila, da priporočajo samo eno dokončno polletno podaljšanje od sredine maja. Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopoulos je namreč prepričan, da “je prišel čas, da se začnejo izvajati konkretni ukrepi za postopno vrnitev v normalno delovanje schengenskega območja“. To naj bi bilo po njegovih napovedih tudi zadnje podaljšanje.

Sicer pa je zgoraj omenjenih pet držav predstavilo svoje preglede o rekordnem valu migrantov iz Sirije in držav Bližnjega vzhoda, pa tudi iz Afrike, ki zdaj blodijo po vsej Evropi. Bruselj si je sicer zastavil za cilj, da pregleda te podatke do konca leta 2016, vendar so kmalu ugotovili, da je teh podatkov toliko, da jih je nemogoče pregledati v zastavljenem časovnem razporedu.

Podaljšanje za največ šest mesecev
Daily Mail piše, da schengensko območje obsega kar 22 držav Evropske unije ter Islandijo, Liechtenstein, Norveško in Švico. Odločitev za eno zadnjih podaljšanj za pregled osebnih identifikacijskih dokumentov pa je Avramopoulos pojasnil kot “izjemno, sorazmerno in v skrajnem primeru za natančno in omejeno obdobje – v tem primeru za največ šest mesecev”. Izrazil je tudi, da bi morale članice EU namesto okrepljenih “sorazmernih policijskih kontrol čez ozemlje” temu pozornost nameniti predvsem v bližini notranjih meja.

Švedska pa je oznanila, da bo še poostrila preverjanje identitete tistih ljudi, ki vstopajo v državo iz Danske, predvsem na vrhuncih migrantske krize. Švedska je sicer uvedla nadzor na mejah potem, ko je več kot 160.000 migrantov leta 2015 zaprosilo za azil. 

Ko se bodo meje sprostile, bodo Evropo spet preplavile horde migrantov
Kljub temu pa se že napoveduje, da Evropsko unijo čakajo (spet) nepregledne horde migrantov kmalu potem, ko bo odpravljen nadzor osebnih dokumentov, saj bodo na to področje drli vsi, ki so trenutno prisiljeni čakati zunaj meja EU. Nekateri sicer optimistično trdijo, da se to ne bo zgodilo, saj naj bi se tudi v letu 2016 zmanjšalo število nezakonitih migrantov glede na leto pred tem. Švedski politik Anders Ygeman je tako prepričan, da se Švedska nikoli več ne bo vrnila na raven migrantov, kot so jih imeli leta 2015. Dejal je: “Želimo največji možni nadzor nad tistimi, ki so prišli na Švedsko.” Migranti, ki želijo na Švedsko, pa bodo morali v nadalje pokazati ne le osebne dokumente, temveč tudi dokazati, da imajo pravico do vstopa v državo.

Marjanca Scheicher