Migrantska kriza na meji z Mehiko: Pod Bidnovim vodstvom se je število priprtih otrok še povečalo

Datum:

Povečevanje števila otrok brez spremstva se na mehiški meji v ZDA nadaljuje, saj je v improviziranih ustanovah več kot 4200 otrok. Demokrati, ki so Donalda Trumpa obtožili, da je v kletke zaprl otroke, so za ponovno migrantsko krizo, ki se je zgodila sedaj, obtožili kar nekdanjega predsednika. Medtem pa je predsednik Joe Biden na vprašanje o tem, kako bo rešil problematiko na južni meji, le zmajal z glavo.

V nedeljo zjutraj je bilo v zaprtih prostorih blizu južne meje ZDA več kot 4200 mladoletnikov. Skoraj tri tisoč teh otrok je bilo pridržanih čez zakonsko omejitev 72 ur, nato pa jih mora carina in mejna zaščita (CBP) predati Uradu za preselitev beguncev (ORR) za trajnejšo nastanitev, je poročal RT.

Število otrok v priporu se je samo v enem tednu povečalo za 31 odstotkov, medtem pa je bilo prejšnji teden rekordno število otrok – kar 3200. Otroci so odvetnikom dejali, da so lačni in da morajo na tuširanje včasih počakati kar teden dni. Bidnova administracija je v soboto Zvezni agenciji za upravljanje v izrednih razmerah (FEMA) ukazala, naj se napoti na mejo, da pomaga pri obdelavi novih prihodov, vodja ministrstva za domovinsko varnost Alejandro Mayorkas pa je dejal, da “mejna patrulja ni kraj za otroka”. Po njegovih besedah ​​bo FEMA pomagala “varno sprejeti, jim dati zavetje in premestiti” v ustreznejše nastanitve.

Foto: epa

Ko so bili otroci migrantov v prostorih CBP v času mandata Donalda Trumpa, so Joe Biden in njegovi demokrati besno obsojali nekdanjega predsednika in njegovo strogo priseljensko politiko. Biden je Trumpa med kampanjo označil za “nečloveškega”, kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez pa je za dobro promocijo jokala za omenjene otroke pred novinarji. Kot kaže pa je Biden z vstopom v Belo hišo obrnil ploščo, medtem ko je njegova tiskovna predstavnica Jen Psaki pred novinarji zavračala trditve, da imajo na meji krizo in da so otroci zaprti v kletkah.

Demokrati za nastalo stanje krivijo Trumpa
Tudi predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je medtem poslabšanje razmer na meji označila za Trumpovo krivdo. “Kar je podedovala Bidenova uprava, je pokvarjen sistem na meji in si prizadevajo, da bi to popravili v interesu otrok,” je v nedeljo dejala Pelosijeva v intervjuju za ABC News. Tudi nekdanji sekretar za nacionalno varnost Alejandro Mayorkas je Trumpa obtožil porasta nezakonitega priseljevanja: “Na kratko, prejšnja uprava je v celoti razbila priseljenski sistem našega naroda.” Mayorkas je v soboto poleg tega, da je osebno obtožil Trumpa, povedal, da so “nenehno nasilje, naravne nesreče, negotovost s hrano in revščina v državah Srednje Amerike” poplavo migrantov usmerile proti ZDA.

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. (Foto: epa)

Po prihodu se ti otroci soočajo s sprejemom, ki se ne razlikuje od tistega, ki je bil ponujen pod Trumpom, razen dejstva, da jih Biden sploh ni malo poskušal odvrniti od nezakonitega vstopa v ZDA. Medtem njegovi demokratični kolegi nadaljujejo kampanjo za stike z javnostmi, da bi katastrofalne razmere v zaporih označili za nekako drugačne kot v zadnjih štirih letih. “Zaupam, da bo politika administracije Bidena temeljila na humanitarnosti in ljubezni do otrok, ne pa na političnih točkah,” je še dejala Pelosijeva na tiskovni konferenci.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump (Foto: epa)

Na stanje na južni meji se je odzval tudi nekdanji predsednik Donald Trump, ki je prepričan, da se narod “uničuje na južni meji”, medtem ko je bila južna meja v njegovem mandatu v “odlični formi”“Ko sem bil predsednik, je bila naša južna meja v odlični formi – močnejša, varnejša in varnejša kot kdaj koli prej,” je dejal Trump.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nemčija: V napadu z nožem ranjenih več dijakov

V šoli v mestu Wuppertal na zahodu Nemčije je...

Škandal: Vpliv komisarke Jourove na RTV želijo pomesti pod preprogo

Evropska komisija je s skrivanjem dokumentov o vsebini pogovorov...

Rutte dobil podporo ZDA pri kandidaturi za generalnega sekretarja Nata

Ameriški predsednik Joe Biden je za novega generalnega sekretarja...

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...