fbpx

Merklova in Hollande odločno za podaljšanje sankcij EU proti Rusiji

Foto: epa

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande sta na srečanju v Berlinu pred prihajajočim vrhom EU govorila o temah, kot je ukrajinsko-ruski konflikt. Med drugim sta se zavzela za podaljšanje sankcij EU proti Rusiji, saj mirovni proces v Ukrajini ne poteka po pričakovanjih.

Merklova in Hollande sta na novinarski konferenci pojasnila, da je srečanje del priprav na vrh evropskih voditeljev, ki bo potekal v četrtek v Bruslju. “Ukrajinski mirovni proces poteka nezadostno, zato bo nujno še enkrat podaljšati sankcije proti Rusiji,” je dejala Merklova, pri čemer jo je podprl tudi Hollande.

Voditelja sta napovedala tudi pogovore evropskih voditeljev o oblikovanju sporazuma z afriškimi državami z namenom omejevanja migracij čez Sredozemsko morje ter pozvala tudi k jasnemu signalu podpore ljudem, ki so ujeti v bojih v sirskem mestu Alep. “Situacija je katastrofalna. Zlomi ti srce,” je dejala Merklova. Tudi Hollande je pozval, naj se omogoči civilnemu prebivalstvu v vzhodnem Alepu preselitev na varno in naj se vzpostavijo humanitarni koridorji. Hkrati je očital Rusiji, da v Varnostnem svetu Združenih narodov blokira vsak poskus v tej smeri.

Nad EU visi negotovost zaradi prihajajočih volitev v številnih evropskih državah, med drugim v Franciji, Nemčiji in na Nizozemskem. Hollande se je že umaknil iz tekme za položaj francoskega predsednika, medtem ko se bo Merklova potegovala za svoj četrti kanclerski mandat.

M. P., STA