fbpx

Merklova podprla začetek pogajanj o pristopu k EU za Albanijo in Severno Makedonijo

Nemška kanclerka Angela Merkel in albanski premier Edi Rama (foto: EPA)

Nemška kanclerka Angela Merkel je v ponedeljek, 27. januarja, 2020 sporočila, da bo podprla načrt za pristopna pogajanja o članstvu v Evropski uniji za Albanijo in Severno Makedonijo. To naj bi se zgodilo že marca letos. 

“Predvsem želimo na naslednjem srečanju Evropskega sveta v marcu doseči dogovor o začetku odprtja pogajanj z Albanijo in ravno tako Severno Makedonijo,” je po pisanju DW povedala nemška kanclerka Angela Merkel ob obisku albanskega premierja Edija Rame v Berlinu.

Merklova je pri tem izpostavila, da sta obe državi že veliko dosegli, kar pa ni bilo dovolj za Nizozemsko, Belgijo in Francijo, ki so oktobra 2019 blokirale začetek pristopnih pogovorov z balkanskima državama.

Evropski parlament je do blokade, katere kolovodja je bil francoski predsednik Emmanuel Macron, bil kritičen in je potezo v svoji resoluciji označil za “strateško napako”.

Glavni razlog za nasprotovanje odprtju pogajanj o priključitvi EU z Albanijo in Severno Makedonijo naj bi bile obtožbe korupcije. Merklova se na to ni preveč ozirala in je raje poudarila, da bo priključitev dveh državic k EU koristna tako za Albanijo in Severno Makedonijo kot EU.

Ivan Šokić