Merklova podprla začetek pogajanj o pristopu k EU za Albanijo in Severno Makedonijo

Nemška kanclerka Angela Merkel in albanski premier Edi Rama (foto: EPA)

Nemška kanclerka Angela Merkel je v ponedeljek, 27. januarja, 2020 sporočila, da bo podprla načrt za pristopna pogajanja o članstvu v Evropski uniji za Albanijo in Severno Makedonijo. To naj bi se zgodilo že marca letos. 

“Predvsem želimo na naslednjem srečanju Evropskega sveta v marcu doseči dogovor o začetku odprtja pogajanj z Albanijo in ravno tako Severno Makedonijo,” je po pisanju DW povedala nemška kanclerka Angela Merkel ob obisku albanskega premierja Edija Rame v Berlinu.

Merklova je pri tem izpostavila, da sta obe državi že veliko dosegli, kar pa ni bilo dovolj za Nizozemsko, Belgijo in Francijo, ki so oktobra 2019 blokirale začetek pristopnih pogovorov z balkanskima državama.

Evropski parlament je do blokade, katere kolovodja je bil francoski predsednik Emmanuel Macron, bil kritičen in je potezo v svoji resoluciji označil za “strateško napako”.

Glavni razlog za nasprotovanje odprtju pogajanj o priključitvi EU z Albanijo in Severno Makedonijo naj bi bile obtožbe korupcije. Merklova se na to ni preveč ozirala in je raje poudarila, da bo priključitev dveh državic k EU koristna tako za Albanijo in Severno Makedonijo kot EU.

Ivan Šokić

 • a to je ta duševno motena vzhodnonemška komunistka, ki je pred leti sporočila golazni celega planeta, da so v nemčiji oziroma v evropi vsi dobrodošli? človek bi mislil, da ste se vi v teh nekaj letih kaj naučili….pa vidim da ste bolj počasne narave…

 • Rok Rolovic

  Samo še teh se nam manjka. Merklco bi bilo res treba v prisilni jopič in v primerno ustanovo.

 • RATATA

  Ena tretjina državljanov Severne Makedonije je shiptarjev, vsi v Albaniji so pa Albanci. In Albanija ali pa Severna Makedonija enostavno shiptarje s Kosova lahko sprejme genau tako, kot je prejšnja leta Bolgarija sprejemala Makedonce v svoja popisovalska nedrja. Polno takih imamo v Sloveniji! (za primerjavo, še Goce Delčev sam ni vedel kaj je!!).

 • xtc

  Prekleta izdajalka a še ni dovollj Arnavtuvpo EU?

 • Van Der Waals

  BRITANIJA GRE VEN… ŠIPTARJI NOTRI! KAM GRE EU’?!?!? SLOEXIT!!!!!

  • Steiermark

   ******************************************