Merklova se je lotila zamenjave nasprotnikov njene migrantske politike: Odletela je glava vodje obveščevalne službe

Shod v Chemnitzu proti migrantskemu nasilju nad Nemci, udeleženci nosijo fotografije Nemcev, ki so jih ubili migranti od začetka migrantske krize. (vir: twitter)

Več nemških medijev, sklicujoč se na vire v nemški vladni koaliciji, poroča, da naj bi Angela Merkel sprejela odločitev, da razreši prvega moža nemških obveščevalcev, Hansa-Georga Maassna. Merklova tako ruši ljudi okoli Seehoferja, ki je eden redkih v vladi, ki zagovarja ostro protimigrantsko politiko.

Čeprav v koaliciji informacij za zdaj še niso uradno potrdili, je bila usoda spornega vodje nemških obveščevalcev znana že pred jutrišnjim zasedanjem vrha koalicije. Merklova namreč meni, da ga je potrebno razrešiti zaradi njegovega vmešavanja v dnevno politiko. To pa je očitno storila ne glede na mnenje njegovega nadrejenega, notranjega ministra Horsta Seehoferja, ki je eden redkih članov vlade, ki zagovarja ostro protimigrantsko politiko, zaradi česar je že večkrat prišlo do napetosti znotraj vlade.

Za razrešitev odločilen pritisk socialdemokratov
Razrešitev s strani Merklove pa se je zgodila po večdnevnih pritiskih s strani nemških socialdemokratov, ki so zahtevali Massnov odstop. Zmotila jih je namreč Massnova ugotovitev, da ne obstajajo nobene obremenilne informacije, da bi v okviru protestov v Chemnitzu na vzhodu Nemčije prišlo do gonje proti tujcem ter da obstajajo dobri razlogi za to, da bi bili morebitni videoposnetki, ki bi dokazovali nasprotno, ponarejeni. Protesti v Chemnitzu so se zgodili po tem, ko so 26. avgusta zabodli 35-letnega Nemca, poroča STA. Dejanja so osumljeni trije nelegalni migranti iz Sirije in Iraka.

J. Ž.