Migrant, ki je ubil 30-letno prodajalko, se bo izognil zaporu

Foto: posnetek zaslona

Potem ko je afriški migrant pobegnil iz psihiatrične bolnišnice v nemškem mestu Wiesloch in ubil 30-letno prodajalko, se bo znova izognil zaporu. Poslali ga bodo namreč na isto psihiatrično kliniko, iz katere je pobegnil, za incident pa javnost krivi stranko Zelenih.

33-letni osumljenec Ahmad M. je prišel v Nemčijo kot prosilec za azil. Zdravil se je v psihiatrični kliniki, kljub njegovi nasilni preteklosti pa mu je bilo dovoljeno delati zaradi njegovega “napredka”. A je z dela pobegnil in stekel v središče Wieslocha. Čeprav ga je spremljalo osebje iz psihiatrije, so moškega izgubili izpred oči, ta pa je nato nadaljeval z iskanjem tarče, ki si jo je naključno izbral.

Ob 13. uri je do smrti zabodel Liso S., ko je delala v diskontu TEDi znotraj nakupovalnega centra. Policija pravi, da je iz pekarne ukradel nož, s katerim je nato ubil Liso S.  Kljub temu, da je okrožni sodnik dejal, da je Ahmad M. sredi belega dne moril, je sodnik dejal, da mu ni mogoče soditi zaradi njegove duševne bolezni. Zato so ga zato znova poslali nazaj na isto psihiatrično kliniko, iz katere je pobegnil.

V stranki AfD so ob dogodku zgroženi. “Utrujeni smo od tovrstnih kazenskih primerov, ki se razlagajo z duševno boleznijo. Siti smo, da se nič ne ukrepa. Vsakega, ki v naši državi prime v roke nož, je treba takoj deportirati.” Pravijo, da se zaradi te diagnostike tujcem omogoča, da se izognejo zaporu. Spomnili so na primer pred enim mesecem, ko je sodnik odločil, da 34-letni Berhan S. ne bo služil zaporne kazni, potem ko je v protestantski šoli zabodel dve deklici, stari 8 let. Namesto tega so sodišča razsodila, da zaradi “duševne bolezni” ne more biti odgovoren za nasilno dejanje.

Zaradi “duševnih motenj” se migranti izognejo zaporu
V Nemčiji se namreč migranti pogosto zaradi “duševnih” težav izognejo zaporu. Leta 2021 se je tako “rešil” islamski radikalec, čeprav je povozil motoriste in molil k Alahu po svojih zločinih. Tudi leta 2020 somalijski migrant, ki je umoril tri ženske v napadu z nožem v Würzburgu, nikoli ni dočakal sojenja, eritrejski migrant je istega leta 8-letnega dečka umoril tako, da ga je potisnil na železniške tire.

Kriva zelena stranka?
Kritiki pa predvsem padajo na deželnega ministra za socialne zadeve Manfreda Lucha iz stranke Zelenih. Lucha je namreč odgovoren za državne ustanove za duševno bolne, ki pa imajo neverjetno pomanjkanje sredstev in pomanjkljivo varnost. Poleg tega so številni bolniki zaposleni v podjetjih, kot je bil primer Ahmada M., kar jim daje možnost, da so v stiku z javnostjo. Kritike glede dotičnega primera so izrazili celo socialdemokrati (SPD), ki so pogosto v zavezništvu z Zelenimi. Na psihiatrijah je “ogromno pomanjkanje osebja in prostora”, je dejal poslanec SPD  Florian Wahl, pri tem je podal resne obtožbe, da Lucha ne zagotavlja ustreznega delovanja državnega psihiatričnega sistema. SPD zdaj poziva k izredni seji deželnega parlamenta, da bi zagotovili izvajanje ustreznih ukrepov.

A. G.