fbpx

Migranti v Nemčiji bodo odslej lažje prišli do delovnega mesta

Foto: epa

Nemška vlada je beguncem olajšala dostop do dela. V kolikor prosilec za azil dobi ponudbo za delo, ga lahko sedaj namreč sprejme z manj ovirami.

Nova zakonodaja, ki je v veljavi od danes, prosilcem za azil olajšuje dostop do dela. Če prosilec za azil najde delo, sedaj agenciji za delo ni več treba najprej preveriti, ali bi lahko isto delovno mesto zasedel kdo od nemških oziroma evropskih državljanov.

Spremembe bodo veljale za večino od skupno 156 okrožij agencije za delo, izjem je le 23. Gre za območja, kjer naj bi bile razmere na trgu dela pretežke, da bi lahko beguncem olajšali dostop do delovnih mest. Izjema je tako celotna zvezna dežela Mecklenburg-Predpomorjanska, enajst okrožij na Bavarskem, tudi München, ter območje Porurja. Tam bo še naprej veljalo, da zahteva po iskanju domačih delavcev zapade šele potem, ko je begunec v državi 15 mesecev.

Migranti dobili že več kot 20 tisoč služb
“Integracija na trg dela je velik izziv,” je v petek dejala nemška ministrica za delo Andrea Nahles. Zato je vlada odpravila že nekaj ovir za begunce na poti do zaposlitve. Nove spremembe zakonodaje so “še en gradnik za uspešno integracijo ljudi, ki pridejo k nam in želijo tu pognati korenine”.

Podatki sicer kažejo, da so agencije za delo v Nemčiji od januarja do aprila letos prejele 26.862 prošenj za preverjanje možnosti zaposlitev za prosilce za azil. Od tega so 20.279 delovnih mest odobrile. Okoli 3000 beguncev je ostalo brez dela, ker je bil na voljo nemški oziroma evropski državljan.

M. P., STA