fbpx

Migrantska Džungla je bila zaradi požara videti kot bojišče – migranti so podivjali

Policija straži migrantski kamp po požaru (Foto: epa).

V migrantskem kampu ‘Džungla’ je izbruhnilo več požarov in to zaradi prizadevanj francoske vlade, da bi ta kamp odstranili, migrante pa razpršili v manjše in bolj urejene centre po vsej državi. Ko so pričeli delavci odstranjevati infrastrukturo kampa, so se pričeli migranti upirati, čeprav po poročanju očividcev razmere res niso bile primerne za ljudi. Nasprotovanje migrantov se je zaostrilo do podtikanja požarov.

Poročevalec RT je povedal, da je odjeknilo je tudi več eksplozij, verjetno s pomočjo  prenosnih rezervoarjev za zemeljski plin. Za posredovanje gasilcev je morala policija zavarovati vhode in ceste. Gasilske akcije in požari so vnesli popolni kaos in ta je ostal tudi, ko so požare uspeli pogasiti. O nočnem dogajanju v ‘Džungli’ ni bilo informacij, saj so migranti javno izrazili grožnjo za vsak poskus približevanja.

Akcija premeščanja migrantov se je pričela v ponedeljek. Premestili naj bi jih v 300 drugih centrov po vsej Franciji. Ko so migranti videli, da jih bodo pričeli razvažati z avtobusi, so poskušali preskočiti avtocestno ograjo. Francoske oblasti so morale uporabiti policijo, da so jih potisnili proč od ograje.

Kako je nastala ‘Džungla’?
V bližini mesta Calais so se pričeli zbirati različni migranti, v neslavnem kampu ‘Džungla’, ki je nastal januarja 2015, pa je bivalo okrog 1000 ljudi. Nastal je kot dnevni center, namenjen zatočišču za okrog 50 žensk in otrok. Ko je izbruhnila migrantska kriza, se je število priseljenih povečalo s 1000 na 10.000 ljudi. Migrantska Džungla je bila zaradi požara videti kot bojišče 1

Migranti so takoj zgradili začasno mesto pod milim nebom, zato je bilo področje obremenjeno z mnogimi problemi, kot npr. naraščajoč kriminal in nelegalna trgovina. Prebivalci kampa so se pogosto spopadali s policijo, ki jim  je poskušala  preprečiti dostop do avtoceste, kjer so se vzpenjali na tovornjake, da bi se pretihotapili v Anglijo. Tudi požari so nastali iz protesta in da bi v paniki lahko izrabili priložnost za nelegalni prehod meje do obljubljene dežele – Anglije.

A. B.