fbpx

Migrantska kriza na Švedskem uhaja izpod nadzora: Policisti že pripravljeni na vojno stanje

Foto: epa

Konec januarja je 28.500 policistov dobilo navodila glede ravnanja v primeru alarma, ki razglaša vojno stanje. Na Švedskem povečujejo pripravljenost tako zaradi razmer v svetu kot tudi zaradi notranjih težav, saj je znano, da je Švedska sprejela največ islamskih migrantov.

Vodja švedske policije Dan Eliasson je svojim podrejenim dal navodila, naj se v primeru vojne mobilizacije vsi zglasijo na točno določenem mestu.

Na policiji pojasnjujejo, da so bila navodila za mobilizacijo izdana zato, da bodo policisti vedeli, kje je zborno mesto v primeru rdečega alarma.

Foto: epa

Foto: epa

Obstaja strah, da so ukrepi oblasti že prepozni
Švedska je sicer že povečala stopnjo ogroženosti zaradi grožnje islamskega terorizma, prav tako pa se resno bojijo ruske invazije. Varnostno stanje v državi je slabo, saj trenutno zmagujejo kriminalne tolpe migrantov, ki požigajo v predmestjih, vsak teden zagori tudi več avtomobilov, piše Speisa.

Ker je Švedska spoznala, da je islamski radikalizem resna grožnja državni varnosti, so že spomladi 2016 začeli uriti policiste za boj proti teroristom, vendar vse kaže, da so bili proti tej grožnji že prepozni. Švedsko pretresajo hudi škandali. Vedno več je spolnih napadov in ropov s strani migrantov. Švedska je država v šoku, oblasti pa so bile dolgo časa brez ideje, kako rešiti nastale razmere.

M. P.