fbpx

Migrantski pritisk na EU povečan: Slovenski aktivisti na Hrvaškem blokirali mejo s transparenti “stop vračanju”!

Protest aktivistov oz. aktivistk, prejšnjo soboto, tudi iz Slovenije, na mejnem prehodu Maljevac na bosansko-hrvaški meji. (vir: Klix.ba)

Migrantski pritisk na Evropo se ponovno povečuje, število nezakonitih prehodov zunanjih meja Evropske unije se je v prvih petih mesecih letos povzpelo na 47.100, kar je okoli 50 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, četrtkove navedbe Večernjega lista povzema portal Kamenjar.

Del tega je tudi območje Zahodnega Balkana, kjer se je število poskusov nezakonitih prehodov maja prav tako podvojilo. Na poti prek Mediterana je bilo do maja 15.700 migrantov.

Na območje držav Zahodnega Balkana prihaja največ migrantov iz Sirije in Afganistana. Podatke o migrantskih gibanjih je sicer objavila agencija Frontex, Agencija za evropsko mejno in obalno stražo. Frontex navaja, da se število povečuje zato, ker so bile meje lani zaradi covid-19 zaprte, zdaj pa se povsod odpirajo. Novo iz BIH pa je, da je v tem tednu začel veljati sporazum med to državo in Pakistanom, po katerem bo BiH lahko vračala migrante iz Pakistana.

(foto: EPA)

Nadalje je EU v petek odobrila pomoč Turčiji v višini 3 milijarde evrov za reševanje migrantske problematike, predvsem za to, da bodo ponudili pomoč sirijskim migrantom, ki prebivajo na turškem ozemlju, in za izboljšanje nadzora na mejah (klix.ba). Po oceni se v Turčiji nahaja okoli 3,7 milijona migrantov in beguncev z območja Sirije, Libanona in Jordanije.

Protest aktivistov oz. aktivistk, prejšnjo soboto, tudi iz Slovenije, na mejnem prehodu Maljevac na bosansko-hrvaški meji. (vir: Klix.ba)

Še nekaj, o čemer v Sloveniji ne vemo ničesar: Protest aktivistov pri Maljevcu
Portal klix.ba poroča, da je prejšnjo soboto več sto aktivistov iz Slovenije, Italije, Avstrije in Nemčije protestiralo nedaleč od mejnega prehoda Maljevac, ki leži med BiH in Hrvaško. Protestniki so blokirali mejo v znak protesta zaradi migracijske politike EU. Nosili so transparente z napisi Stop deportacijam, Stop vračanjem in podobno. Z osebnimi avtomobili so zaprli cesto ob mejnem prehodu in vzklikali slogane proti politiki EU. Policija je bila v stanju pripravljenosti, incidentov sicer ni bilo. Zahtevali so razpustitev Frontexa in prenehanje vračanja nelegalnih migrantov v njihove izvorne države, je poročal Euronews.

J.M., Moja Dolenjska