fbpx

MIGRANTSKO OPOZORILO: Več kot 50 milijonov muslimanov je pripravljenih sprejeti nasilje in terorizem v imenu njihove vere

Foto: epa

Strokovnjak za migracije opozarja, da je več kot 50 milijonov muslimanov pripravljenih sprejeti nasilje in da podpirajo tiste, ki izvajajo teroristične napade z izgovorom, da “branijo svojo vero”.

Nizozemski profesor dr. Ruud Koopmans je opozoril Evropsko unijo, naj nemudoma onemogoči vstop migrantom, katerih identitete ni mogoče verodostojno potrditi. Koopmans je direktor Oddelka za raziskave migracij, integracij in transnacionalizacije v berlinskem družboslovnem središču WZB in je ugotovil, da je od milijarde odraslih muslimanov na svetu “polovica le teh zagovornikov konzervativnega islama, ki priznava in daje le malo pravic ženskam, homoseksualcem in ljudem drugih ver”.

Foto: Berlin Social Science Center

Foto: Berlin Social Science Center

V intervjuju za nemško informativno spletno stran trdi, da je od 500 milijonov konservativnih muslimanov vsaj – verjetno pa še več kot – 50 milijonov pripravljenih podpreti nasilje. Strokovnjak za migracije je ob tem poudaril, da ni vsak od 50 milijonov muslimanov pripravljen izvajati nasilja neposredno. “Ti lahko podpirajo radikalce, jih spodbujajo in jim dajejo zavetje, ali pa preprosto sploh ne ukrepajo in le nemo opazujejo radikalizacijo.”

Kljub tako visoki številki, kot je 50 milijonov islamskih skrajnežev, torej ljudi, ki kakorkoli podpirajo nasilje, teroristična dejanja in radikalizacijo, pa je prepričan, da je številka še podcenjena glede na študije, ki so razkrile, da je kar 8 odstotkov muslimanov v Nemčiji prepričanih, da je treba nad “nevernike” z nasiljem.

Express pa poroča, da se na Nizozemskem, od kjer prihaja profesor Koopmans, kar 11 odstotkov muslimanov strinja s trditvijo: “Obstajajo okoliščine, v katerih je zame sprejemljivo s stališča moje vere, da uporabim nasilje.”

Prepričani, da so upravičeni samomorilski napadi, če branijo islam
Koopmans je še ugotovil, da je v nekaterih islamskih državah kar 14 odstotkov muslimanov prepričanih, da so samomorilski napadi, v katerih so žrtve nedolžni, “včasih” ali “pogosto” upravičeni, da branijo islam. To študijo je sicer prvi naredil in dokazal Pew Research Centre s sedežem v ZDA.

Širijo srednjeveško miselnost
“Z oceno o 50 milijonih nasilnih muslimanov sem zelo konzervativen,” je prepričan profesor Koopmans, ki vidi jasno razliko med anti-islamisti in utemeljenimi kritikami islama. “S tujimi kulturami ni nič narobe, dokler iščejo povezavo z večino v družbi in dejansko bogatijo naše države. Toda tisti, ki so tukaj zato, da širijo svoja srednjeveška prepričanja, ki so na žalost zelo razširjena v islamskih državah, morajo naleteti na ničelno toleranco.”

Rešitev: migrante v tranzitna območja, dokler ni potrjena njihova identiteta
Poudaril je še, da bi morala biti Evropska unija bolj pazljiva, sploh pri tem, ko dovoli osumljencem, da islamisti nenadzorovano potujejo med državami Evropske unije. Prepričan je, da bi morali biti migranti najprej nastanjeni v tranzitnih območjih, in to “tako dolgo, dokler ni jasna njihova identiteta”.

Marjanca Scheicher