Milijarde v okviru protikoronskega paketa pomoči namesto v ZDA v tujino

Vodja republikanske večine v ameriškem senatu Mitch McConell (Foto: EPA)

Ameriški kongres je po več mesečnih hudih pogajanjih le potrdil 892 milijard dolarjev težek paket pomoči v času koronakrize. A kakor so lahko Američani hitro ugotovili, so jih njihovi predstavniki pustili na cedilu. Medtem ko so Američani dobili drobtinice, vsega 600 dolarjev na osebo, so demokrati v sodelovanju z republikanci preostanku sveta in raznim ideološkim temam namenili milijarde dolarjev.

Milijoni Američanov so se vse od zaprtja posameznih zveznih držav zaradi pandemije covida-19 vse od aprila 2020 nadejali pomoči s strani države. Zdaj, ko je po več mesecev težkih pogajanj pomoč le prišla, pa so mnogi razočarani. Jasno je namreč, da so zmagali demokrati, republikanci pa so v svojih prizadevanjih, da bi ljudje le dobili nekaj, na koncu pristali na najbolj ideološke zahteve, ki drugače ne bo mogle priti čez.

Če naj bi bil kompromis rešitev s katero nista zadovoljni niti ena niti druga stran, je razlog za nezadovoljstva v demokratskem taboru zgolj prevelik apetit. Demokrati so po več mesecih pogajanj praktično priznali, da v pretekli mesecih niso želeli pristati na kompromise samo zato, da bi škodili ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu.

Prebivalcem ZDA zgolj drobiž, milijoni tujim državam
Iz 892 milijard dolarjev težkega koronapaketa bo po poročanju RT 166 milijard namenjenih prebivalcem ZDA, sem so vključeni celo ilegalni migranti. Ko se denar razdeli to pride približno 600 dolarjev na posameznika.

Še 120 milijard je bilo namenjenih za podaljšano pokrivanje nadomestila za brezposelnost, edina razlika je, da za to bo dejansko potrebno imeti dokazila. 325 milijard bo šlo malim podjetjem, od tega je 15 milijard za financiranje koncertnih in kino dvoran ter muzejev, za kar se je zavzemal vodja demokratske manjšine v senatu Chuck Schummer. Američani so pred tem v protikoronskem paketu pomoči, aprila prejeli 1.200 dolarjev na osebo.

Je pa zato Američane zbodlo, koliko denarja so njihovi zakonodajalci v paketu pomoči, ki naj bi bil namenjen Američanom, kratko malo namenili tujcem in tujim državam. 453 milijoni dolarjev za Ukrajino, 500 milijonov dolarjev za Izrael, 1,4 milijarde dolarjev za “Iniciativo ohranjanja zaupanja v Aziji” (ARIA), ki je v nasprotju s cilji zunanje politike, ki jo zasleduje Trumpova administracija.

Kongres je ravno tako namenil tri milijone dolarjev protestnikom v Hongkongu, deset milijonov za “spolne programe” v Pakistanu, nedoločen znesek za raziskovanje rasnih izgredov v Springfieldu leta 1908.

Proti zgolj šest republikanskih senatorjev
Ta odnos establišmenta, ki je z 92 glasovi za in šestimi glasovi proti v senatu potrdil predlog demokratov ki brije norce iz Američanov, je po pisanju RT “vsaj začasno združiti levico in desnico.” V kongresu so zakon potrdili s 359 glasovi za in 53 glasovi proti. Glede na to, da so imeli večino v kongresu demokrati, ta prvi del ni bil nikoli vprašljiv. Zadnjo besedo pa je imel senat, kjer imajo večino republikanci. Med šesti senatorji proti sprejetju sta bila Ted Cruz in Rand Paul. Ko izgubiš vse kar si celo življenje gradil, najprej zaradi upada prometa zaradi drakonskih ukrepov, nakar ti vse do tal požgejo še izgredniki, ki jih oblasti ščitijo, ljudem kaj hitro prekipi, ko vidijo za kaj njihovi zakonodajalci namenjajo denar, medtem ko so ameriški državljani potisnjeni na stranski tir.

Zaradi nezadovoljstva Američanov so se že pojavili pozivi predsedniku Trumpu naj na predlog zakona vloži veto. A resnici na ljubo, Trumpov veto bi v tem primeru bil zgolj sol na rano, saj imajo zakonodajalci v senatu in kongresu zagotovljeno več kot dvotretjinsko večino glasov za preglasovanje predsednikovega veta.

Ivan Šokić