fbpx

Milijarder in tajkun Soros na vso moč brani EU pred spremembami, ki bi okrepile moč držav članic

George Soros (foto: epa)

Milijarder in kreator novega svetovnega reda George Soros namerava uporabiti ves svoj vpliv, da zaustavi širjenje sprememb, ki bi lahko vplivale na zmanjšanje moči Evropske unije.

EuroActiv razkriva, da se več nevladnih organizacij, ki jih financira madžarsko-ameriški poslovnež in evrofilski magnat Soros, pritožuje nad predlogom štirih srednjeevropskih držav, ki se zavzemajo za to, da bi se moč iz EU prenesla na države članice.

Višegrajska skupina se zavzema za krepitev nacionalnih držav
Voditelji Višegrajske skupine (Poljske, Madžarske, Slovaške in Češke) se zavzemajo za oblikovanje predloga, ki bi zmanjšal birokracijo in ureditve, ki veljajo v Evropski uniji, saj verjamejo, da to ne koristi njihovim državam. V predlogu je med drugim navedeno tudi nasprotovanje odprtim mejam in migrantskim kvotam.

Predlog bo skupni dodatek Rimski deklaraciji, ki bo s svojimi smernicami začrtala prihodnost Evropske unije. Kljub temu, da ni še potrjeno, kdaj naj bi bil dodatek sprejet, so nevladne organizacije, ki jih financira Soros, javno in ostro spregovorile tudi proti povečanju nacionalne suverenosti znotraj EU.

Sorosove nevladne organizacije najdemo tudi na Poljskem 
Katarzyna Pelczynska-Nalecz, direktorica programa Open Europe pri poljski fundaciji Stefan Batory, ki jo je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja ustanovil prav Soros, je za EurActiv povedala, da bi bila krepitev suverenosti držav članic škodljiva za položaj Poljske v Evropi. Poleg tega je tudi zatrdila, da bi zmanjšanje vloge nadnacionalnih institucij oslabile poljsko pogajalsko moč, pri čemer je izpostavila tudi šibkost poljskega gospodarstva.

Predsednik poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski je bil zelo kritičen do načina, kako se je Evropska unija soočala z migrantsko krizo in dodal, da s tem tvega uničenje evropske civilizacije, ki je zrasla na krščanskih temeljih. Brez dlake na jeziku je komentiral tudi brexit in pripomnil, da ta prinaša odlično priložnost za spremembo pogodb, s čimer bi okrepili moč nacionalnih držav in zmanjšali pristojnosti Unije.

Na Madžarskem je Robert Csehi iz Centralne evropske univerze, financirane od Sorosa, javno branil Evropsko komisijo in poudarjal, da slednja deluje v skladu s strogimi pravili. “V večini primerov bi morala biti odgovornost na strani medvladnih organizacij in držav članic.” Po prepričanju Csehija bi moral madžarski premier Viktor Orban, ki je znan po svojih evroskeptičnih pogledih, poskusiti zgraditi koalicijo znotraj Evropskega sveta in podati predlog za spremembo pogodbe EU.

Madžarski premier Viktor Orban.
Foto: epa

Med Orbanom in Sorosom vlada velik spor
Madžarski premier Orban je v ponedeljkovem nagovoru narodu neposredno napadel Sorosa in opozoril, da poskušajo nevladne organizacije, ki jih financira miljarder, vplivati na politiko držav, ki imajo anti-globalistične vlade. “V vodi je veliko število plenilcev, ki predstavljajo transnacionalni imperij Georgea Sorosa.” 

Prejšnji mesec je proti Sorosu govoril tudi madžarski zunanji minister Peter Szijjartoin in dejal, da je več kot očitna Sorosova želja, da bi madžarska vlada padla. “Soros želi zanetiti ogenj, ker se ne strinja z našimi pristopi, našo politiko,” je dejal in dodal, da konec koncev ni Soros ta, ki bi se lahko za to odločil, ampak je to zgolj v domeni madžarskih državljanov. “To se nam zdi res zelo nedemokratično.”

N. Ž.