fbpx

Milijarder končal za zapahi: Za svoje umazane posle dobil 30 let zaporne kazni

Nekdanji brazilski mogotec Eike Batista (vir: twitter)

Brazilski naftni in rudarski mogotec Eike Batista, ki je še do nedavnega veljal za sedmega najbogatejšega človeka na svetu, je bil v torek obsojen na 30 let zaporne kazni zaradi korupcije.

Batista je prišel navzkriž z brazilsko dolgo roko pravice zaradi podkupovanja nekdanjega guvernerja Ria de Janeira Sergia Carbala, na čigar bančne račune izven države je po poročanju Jutarnjega nakazal več kot 21 milijonov dolarjev. V zameno so Batistova podjetja sklenila vrsto donosnih pogodb z zvezno državo Rio de Janeiro.

Če je bilo Batistovo premoženje še pred šestimi leti ocenjeno na 35 milijard dolarjev, pa se je s kazenskim pregonom hitro spremenilo v prah. Njegov imperij se je raztezal od trgovanja z nafto do gradbeništva. Batista je znan po svoji ljubezni do dragih avtomobilov, medtem ko je bil njegov bahaški stil življenja navdih številnim mladim brazilskim podjetnikom. Batista je živel življenje razkošja in avantur.

Imperij zgrajen na korupciji
Vse to je dočakalo svoj konec z razpadom njegovih številnih infrastrukturnih projektov, ki niso bili nikoli realizirani. Največji problem naj bi bilo ravno dejstvo, da je bil njegov imperij zgrajen na nizu osebnih vezi, ki jih je imel z ljudmi na oblasti. Ko so proti njemu sprožili preiskavo, so ga vsi na njegovi plačilni listi kaj hitro zapustili. Izgubil je vse, država je zasegla tudi njegovih sedem luksuznih avtomobilov.

Batistov Lamborghini Aventador, ki ga je zasegla brazilska policija. (Vir: Twitter)

30-let zapora za človeka, ki je nekoč veljal za simbol brazilskega ekonomskega vzpona, tako zdaj simbolizira neko drugo Brazilijo. Postal je simbol Brazilije, ki jo že vrsto let pestijo hudi ekonomski problemi in še hujši nivo korupcije v državi. Problemi, ki so jih levičarji v državi vztrajno pometali pod preprogo.

Ivan Šokić