fbpx

Milijarder Soros prejel milijone dolarjev davkoplačevalskega denarja za financiranje svojih progresivnih načrtov

Foto: epa

Milijarder George Soros se je dokopal do najmanj 9 milijonov dolarjev, ko je Obamova administracija leta 2016 nakazala denar njegovi organizaciji, ki se imenuje East West Management Institute. Dvaintrideset strani dolgi vladni dokumenti so razkrili domnevni manever. Judicial Watch je začel s tožbo, da bi pridobil te dokumente, potem ko so vladne agencije prvotno zavrnile posredovanje informacij javnosti.

Dokumenti so pokazali, da je bil denar porabljen za socialistično-komunistične operacije s strani albanske vlade. To je vključevalo raziskavo, s katero so dokazali, da Albanci zagovarjajo omejevanje pristojnosti pravosodnega sistema v svoji državi. “Kar je zaskrbljujoče, je, da Soros ne potrebuje denarja davkoplačevalcev za opravljanje katere koli od teh dejavnosti,” je povedal Tom Fitton, predsednik podjetja Judicial Watch. “Zunanje ministrstvo in Ameriška agencija za mednarodni razvoj sta torej sodelovala s Sorosom in mu v bistvu omogočila dostop do ameriške zunanje politike,” je še dodal.

V skladu z dokumenti so lahko Soros in njegovi pomočniki vstopili tudi v pisarne zunanjega ministrstva in si zagotovili tehnične preglede drugih vlog za vladno financiranje, ki so bile namenjene za Albanijo. Po prejemu dokumentov se je Judicial Watch strinjal, da bo umaknil svojo tožbo, v skladu z izjavo na svoji spletni strani. Preiskujejo tudi dejavnosti, ki jih vodi Soros v Romuniji, na Madžarskem, v Gvatemali in Kolumbiji.

Tudi Mike Lee je postal sumničav glede prenosa davkoplačevalskega denarja. (Foto: epa)

Ali je bilo to še komu sumljivo?
Lani je skupina senatorjev, ki jo je vodil Mike Lee, pozvala takratnega državnega sekretarja Rexa Tillersona, naj razišče, kako je davkoplačevalski denar končal kot podpora Sorosovemu političnemu programu v več vzhodnoevropskih državah. Iz pisma, ki je na spletni strani Leeja, je razvidno, da se ta sprašuje, ali so se milijoni dolarjev davkoplačevalcev preusmerili prek Ameriške agencije za mednarodni razvoj  v Sorosove fundacije, ki spodbujajo njegove programe, poroča The Blaze.

“Albanska fundacija in njeni strokovnjaki so s financiranjem Ameriške agencije za mednarodni razvoj ustvarili sporni strateški dokument za albansko pravosodno reformo,” navaja pismo. “Nekateri voditelji verjamejo, da so te ‘reforme’ v končni fazi namenjene temu, da se premierju in levi vladi omogoči popoln nadzor nad sodstvom.”

A. G.