fbpx

Ministri držav EU odložili podpis trgovinskega sporazuma CETA s Kanado

Foto: epa

Ministri za trgovino EU so na zasedanju v Luxemburgu odložili dokončno odločitev o podpisu trgovinskega in investicijskega sporazuma med EU in Kanado, znanega pod kratico Ceta. Vsi pomisleki glede Cete namreč še niso bili odpravljeni.

Ministri 28 držav članic naj bi s sprejetjem ustreznih sklepov omogočili, da bi na vrhu EU in Kanade v Bruslju 27. oktobra trgovinski sporazum tudi slovesno podpisali. Gre za sklepe o podpisu in sklenitvi sporazuma ter o njegovi začasni uporabi.

Ob tem naj bi sprejeli tudi skupno razlagalno izjavo k sporazumu, s katero sta Evropska komisija in Kanada skušali pomiriti zadržke nekaterih držav članic glede Cete. Izjava naj bi predstavljala zavezujočo razlago pogojev sporazuma o posebnih vprašanjih. Med drugim vključuje previdnostno načelo in določa, da Ceta ne privilegira sistema za reševanje sporov med vlagatelj in državo (ICS) glede na domača sodišča.

Čaka se le še valonski parlament
Slovenska vlada je po vnosu nekaterih sprememb v izjavo podpis sporazuma potrdila minuli četrtek, v ponedeljek pa sta to storila še pristojna odbora državnega zbora. Z veliko radovednostjo se pričakuje odločitev Belgije, kjer valonski parlament vse do zadnjega ni želel podeliti soglasja za podpis Cete zvezni vladi. Ta namreč potrebuje privolitev vseh regionalnih parlamentov.

Trgovinsko poslovanje bo močno olajšano
Če ministri danes ne bi dosegli potrebnega soglasja, se omenja možnost, da bodo rešitev glede Cete iskali voditelji držav članic, ki se bodo ta konec tedna sestali na vrhu EU v Bruslju.

Z uveljavitvijo Cete bo odpravljenih več kot 99 odstotkov tarifnih postavk v trgovini med EU in Kanado. Sporazum med drugim vključuje določbe o dostopu do trga za blago, storitve, naložbe in javno naročanje.

M. P., STA