fbpx

Ministrica Jaklitscheva se je ob obisku ZDA srečala s škofom slovenskega rodu

Veleposlanik Tone Kajzer, ministrica Helena Jaklitsch, škof Edward Malesic, generalna konzulka Alenka Jerak (Foto: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu)

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je v spremstvu veleposlanika Toneta Kajzerja in generalne konzulke v Clevelandu Alenke Jerak v soboto, 18. septembra 2021, začela obisk pri novoimenovanem clevelandskem škofu slovenskega rodu Edwardu Malesicu. V čast svojim starim staršem in v spomin na svoje narodne korenine ima škof v svojem škofovskem grbu upodobljeno tudi lipo kot simbol slovenstva. Škof se je po pisanju Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu živo zanimal za življenjsko zgodbo škofa Friderika Ireneja Barage in potek formalnega postopka njegove morebitne razglasitve za svetnika, v prihodnje pa se namerava tudi srečati s številčno slovensko skupnostjo v mestu ter obiskati domovino svojih starih staršev.

Ministrica Helena Jaklitsch po srečanju z novoimenovanem clevelandskem škofu slovenskega rodu Edwardu Malesicu obiskala Narodni muzej clevelandske polke (National Cleveland Style Polka Hall of Fame and Museum), kjer jo je direktor muzeja Joe Valenčič popeljal skozi zgodovino nastanka in razvoja te posebne zvrsti slovenske polke v Ameriki, katere sinonim je Frank Jankovic, tako imenovan kralj polke – nekatere njegove plošče so prodali v več kot milijon izvodih.

Med ogledom Slovenskega kulturnega vrta se je ministrica Jaklitsch seznanila s tehničnimi težavami pri ohranjanju tega dragocenega in unikatnega spomenika slovenske kulture v Clevelandu s kamnitimi in bronastimi upodobitvami škofa Friderika Ireneja Barage, Ivana Cankarja, Simona Gregorčiča ter ameriškega pesnika in skladatelja Ivana Zormana.

Škofovski grb clevelandskega škofa slovenskih korenin Edwarda Malesica (vir: Wikipedia)

Ogled Slovenskega narodnega doma
V popoldanskem delu si je ministrica ogledala prostore Slovenskega narodnega doma. Tam so jo s svojim delom najprej seznanili predstavniki Slovenskega ameriškega rodoslovnega društva, ki opravlja plemenito delo, saj pomaga rojakom raziskovati in odkrivati njihove slovenske korenine. Ogledala si je tudi prenovljeno osrednjo dvorano doma in prizidek – obe stavbi bi lahko prišteli med najbolj dragocene spomenike slovenske snovne kulturne dediščine v tujini. V kompleksu narodnega doma je tudi zelo dragocena Slovenska knjižnica in čitalnica.

Joe Valencic, Dick Russ, generalna konzulka Alenka Jerak, dr. Avgust Pust, veleposlanik Tone Kajzer, ministrica dr. Helena Jaklitsch in dr. Luka Zibelnik (foto: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu)

V Slovenskem muzeju in arhivu, ki prav tako domuje v Slovenskem narodnem domu, se je udeležila odprtja razstave Ameriški mediji – pot do priznanja slovenske neodvisnosti v ZDA in Ohiu. Razstavo je predstavil njen glavni avtor dr. Luka Zibelnik, sicer lektor slovenskega jezika na clevelandski državni univerzi, spregovorili pa so tudi soustvarjalec razstave dr. Avgust Pust, ki je v prelomnih časih pred 30 leti sodeloval kot svetovalec senatorja slovenskega porekla Georgea Voinovicha, Joe Valenčič, pred 30 leti tiskovni predstavnik upravnega odbora Združenih Američanov za Slovenijo, kulturnega spomenika, ter Dick Russ, televizijski voditelj, ki je v letih 1991 in 1992 močno vplival na dnevno poročanje ameriških medijev o dogajanju v domovini njegovih staršev.

Veleposlanik Kajzer, ministrica dr. Jaklitsch, Joe Valencic (foto: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu)

Dan se je zaključil s koncertom klasične glasbe, na katerem je še posebej blestel pianist Alex Yuill, v Chicagu živeči potomec slovenskih izseljencev.

Ivan Šokić