fbpx

Mladi konservativci sporočajo: Evropski način življenja ni človekova pravica

Druge mladinske konference višegrajske skupine se je udeležil slovenski predstavnik in poslanec Žan Mahnič (Foto: Nova24tv)

Mladi so se na deklarativni ravni prvič uprli politiki priseljevanja, kot jo je zastavila Angela Merkel. “Orban je bil še ne dolgo nazaj najbolj osovražena tuja politična osebnost, tri mesece kasneje pa se je naš premier Miro Cerar nanj obrnil za pomoč pri postavljanju ograje,” je na mednarodni konferenci konservativnih podmladkov višegrajske skupine držav dejal slovenski predstavnik Žan Mahnič.

Mednarodna konferenca konservativnih mladinskih predstavnikov držav višegrajske skupine v turobnem transilvanskem Cluju, na katero je bila vabljena tudi Slovenija, je imela na točkah dnevnega reda številne teme, ki so v tem trenutku pomembne za mlade in prihodnost Evrope, toda nobena izmed njih ni pritegnila toliko poslušalcev ter odprla razprave, kot jo je migrantska kriza, s katero se neuspešno sooča Evropa.

Storili smo veliko napako, da se višegrajski skupini nismo pridružili že v času njenega povabila, saj je bila za takratno slovensko politiko to skupina držav, ki so bile premalo ugledne in razvite. Sedaj so te države najbolj napredne in se najbolj pragmatično soočajo z migrantskim priseljevanjem,” je v uvodu dejal udeleženec razprave, slovenski poslanec Žan Mahnič.

Schengen je padel v Grčiji in Sloveniji
Ko so mladi politiki ugotavljali izvor neuspešnega soočanja z migrantskim valom, ki prihaja iz Bližnjega vzhoda, so prišli do zaključka, da največjo težavo predstavlja nekontrolirano spuščanje migrantov v Evropo. Tokrat se je zgodilo prvič, da so kritike javno letele na politiko Angele Merkel, neodločnost Evropske unije in pa na neučinkovito soočanje z nastalo situacijo nekaterih držav, med katerimi sta najslabše zapisani prav Grčija in Slovenija.

Z več Evrope in združeni lahko rešimo vse težave. Migrantska kriza je stresni test za Evropo in nadaljnjo širitev, je bilo sporočilo mladih konservativcev v romunskem mestu Cluj-Napoca v Transilvaniji.

Mahnič: Evropski način življenja ni človekova pravica
Da se je z ograjo na Madžarskem migrantski tok preusmeril proti Sloveniji, ki je vse to pričakala nepripravljena in je z odprtimi rokami sprejela vsakega migranta brez ustreznega preverjanja, je slovensko situacijo mednarodni javnosti opisal Žan Mahnič.

Zame je vsak, ki gre skozi več varnih držav, ekonomski migrant. Begunec se namreč z vojnega območja naseli v prvo varno državo in počaka na mirne čase, da se lahko potem vrne na dom,” je še namere migrantov, da se naselijo v najbolj bogatih in socialno varnih severnih državah, kritiziral Mahnič.

Koalicija s Putinom?
Mladi razpravljalci so debatirali o možnosti, da bi ustavili sankcije do Rusije zaradi vojne v Ukrajini in se združili z njo v boju proti skupnemu sovražniku – Islamski državi. “Iz naše perspektive to ni sprejemljiva rešitev. Lahko smo zavezniki v boju proti IS, vendar ne smemo pozabiti, kaj se zgodilo in se še vedno dogaja v Ukrajini. Strah me je, da bo Zahod žrtvoval vzhodno Ukrajino,” je dejal mladi poljski politik. Bližnjevzhodnega problema ne bomo rešili brez vojaške intervencije in pa brez posredovanja Rusije, je bila soglasna večina.

Po nedavnih terorističnih napadih na Francijo je ta sprožila napačen – 42. člen Lizbonske pogodbe, ki določa zgolj pomoč napadeni državi članici. Pravilna reakcija bi bila aktivacija 222. člena Lizbonske pogodbe in 5. člena zveze Nato, je opozoril Mahnič: “Zaradi tega je nastala zmedena situacija, ko ne vemo, s kom smo v vojni in s čim imamo opravka.”

Gradijo mošeje, ne pomagajo svojcem
“Trdno sem tudi prepričan, da zračni napadi na ISIS niso učinkoviti, saj ustvarjajo novo generacijo sovražnikov Zahoda, ki bodo lahko v nekaj tednih prosto prišli v Evropo in bodo postali naš problem.” Migranti že sedaj izgledajo kot vojska, med katerimi je malo žensk in otrok, so mladi delegati opozorili pred nevarno islamizacijo Evrope, ki jo povzroča brezglavo priseljevanje.

Navzoči so dejali, da je bilo v samo nekaj letih v Evropi zgrajenih precej mošej. Dvolična igra islamskega sveta se kaže ravno sedaj, ko ljudje bežijo iz Sirije: “Imajo denar za širjenje islama, nočejo pa pomagati prizadetim v vojni in jih sprejeti v svoje države.”

Evropa je zgrajena na krščanskih vrednotah
Mladi politiki so izpostavili, da je Evropa krščanski kontinent, ki je civilizacijski napredek dosegel zgolj zaradi krščanskih vrednot, na katerih je zgrajena EU. “Liberalci migrante sprejemajo v Evropo, ker v njih vidijo poceni delovno silo, socialisti pa zato, ker v njih vidijo potencialne volivce. Oboji pa ne vidijo vseh drugih katastrofalnih posledic,” je pred polno dvorano mladih še dejal slovenski poslanec Mahnič.

M. P.