Mladi migrant uničil življenje mlade družine

Foto: epa

Dr. Jeroen Ensink, je bil priznani univerzitetni predavatelj v Londonu in humanitarec, ki je večino svojega kariernega in humanitarnega udejstvovanja posvetil raziskavam s področja dostopnosti pitne vode in sanitarij v državah tretjega sveta, kjer je tudi sodeloval pri različnih dobrodelnih akcijah. Njegovo uspešno življenje je dobilo dodano vrednost z rojstvom prvorojenke.

Vse se je zdelo kar preveč idilično, da bi billo resnično, zato je bil nenaden tragičen konec toliko bolj šokanten. 29. decembra 2015 so Ersinka našli zaklanega v bližini njegovega doma. Za krivca je bil spoznan mlad temnopolti prebivalec Londona po imenu Nandap.

Ravno je odhajal iz fotoservisa, s fotografijami svoje prvorojenke
Nekaj dni po rojstvu svoje hčerkice se je Jeroen Ensink po rodu iz Nizozemske z rokami polnimi kartic z vestjo o rojstvu otroka odpravil iz svoje hiše. Prijatelje in sorodnike je želel obvestiti o domnevno najsrečnejšem dogodku svojega življenja. A sreča mu tokrat ni bila naklonjena. Na njegovi poti se je povsem naključno znašel morilec afriškega rodu in ga z nekaj vbodi kuhinjskega noža zverinsko pokončal.

Umor brez razloga
Femi Nandap
je 23-letni Londončan nigerijskih korenin, ki je bil le nekaj dni pred umorom priznanega humanitarca oproščen še enega podobnega kaznivega dejanja – napada z nožem na policista. V javnosti se poudarja njegova psihopatska nagnjenja, kar pa je že norma pri pobesnelih migrantih in islamistih. Vsi so, tako ali drugače, moteni. Najbolj šokantno je dejstvo, da je temnepolti Londončan Ensinka očitno zabodel povsem naključno, torej ne da bi bilo njegovo strahovito dejanje kakorkoli izzvano.

Oropana svojega očeta
Ob navedenem dogodku se gre spomniti na vse ljudi, ki so Jeroena Ensinka poznali, tako v akademskem svetu, kot tudi njegovih sodelavcev na dobrodelnem področju. Tu so še druga poznanstva in družinski prijatelji, še zlasti pa njegova vdova Nadja in hčerkica, ki bo zaradi nedoumljivega in vsega obsojanja vrednega kriminalnega dejanja odraščala brez očeta. Odgovor na krut zločin bo po vsej verjetnosti dolgoletna zaporna kazen. Kdo pa bo najbližjim umrlega odgovoril na vprašanje – zakaj?

Ensinkova življenjska pot
Umorjeni je svojo življenjsko pot končal pri 41 letih. Skupaj s svojo ženo Nadjo in hčerkico je živel v kraju Islington. Po rodu iz Nizezomske je bil zaposlen na zdravstveni fakulteti v Londonu vse od leta 2008. V sklopu svojih raziskav na področju čistosti voda in dostopnosti sanitarij v manj razvitih deželah, se je udeležil svojih odprav v nekaterih azijskih in afriških krajih. Tik pred smrtjo se je njegovo profesionalno življenje osredotočalo na problem kolere v Demokratični republiki Kongo.

Njegovo uspešno karierno pot je še popestrilo očetovstvo. Nekaj dni po rojstvu novega družinskega člana je želel z radostno vestjo razveseliti tudi svoje sorodnike in prijatelje, vendar je usoda hotela drugače. Ko se je že zdelo, da je vse v najlepšem redu, in da gre lahko življenje le še na bolje, ga je presenetila nenadna smrt. Po odhodu iz hiše z namenom razposlati kartice z vestjo o rajstvu otroka, mu je pot nenadoma prekrižal Femi Nandap ter ga s kuhinjskim nožem večkrat zabodel v hrbet. Nesrečni akademik je smrtnim ranam podlegel na kraju nesreče. Najden je bil v lužah krvi pomešanih z voščilnimi karticami.

Domen Mezeg