fbpx

Mladinska organizacija EU, ki financira tudi “drag” dogodke, ima večmilijardni proračun

Foto: EPA

Več kot 220 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja se je nakazalo projektom Drag Queen, ki so povezani z evropskim programom za mlade Erasmus+. To je pokazala raziskava nemškega poslanca Nikolausa Festa, ki pripada konservativni stranki Alternativa za Nemčijo (AfD). Ta denar je bil med drugim namenjen tudi “drag queen” tečajem za mlade, poročajo tuji mediji. Evropska komisija to očitno vidi kot izobraževalni projekt, vreden financiranja. Fest kritizira uporabo sredstev EU, po njegovem prepričanju je to zapravljanje davkoplačevalskega denarja. Gre za kulturno vojno proti tradicionalnim vlogam spolov, ki jo financira EU, ter dokazuje, da ne glede na vse sledijo agendi “woke” .

Čeprav je omenjena vsota denarja le majhen del večmilijardnega proračuna za Erasmus+, ki zagotavlja financiranje in podporo izobraževanju mladih, športu in kulturni izmenjavi, se zdi, da denar kaže na širok ideološki premik glede vprašanj LGBT v EU. Denar EU je bil izplačan za različne skupine, ki so pogosto povezane s pro-transspolnimi pogledi. Na primer, javni zapisi kažejo, da je delavnica “Drag It Up” berlinske skupine Critical Queer Solidarity prejela 21.797 evrov davkoplačevalskega denarja. Novembra 2021 je skupina gostila seminar “Drag It Up”, ki ga EU opisuje kot “mladinsko izmenjavo” v Berlinu z 38 udeleženci, starimi od 18 do 30 let. Medtem ko EU zapravlja denar za financiranje LGBT pranja možganov najstnikov, pa ljudje v praktično vseh evropskih državah trpijo zaradi naraščanja življenjskih stroškov.

Skupina je na svoji strani na Instagramu objavila eksplicitno fotografijo za promocijo dogodka za mlade, na strani o dogodku pa organizacija piše: “Gledali bomo drag showe v Berlinu, se učili od nekaterih najboljših berlinskih drag izvajalcev – in spoznati njihov pristop.” Spletna stran Evropske komisije o dodelitvi sredstev je dogodek “Drag It Up” opisala kot povečanje samozavesti mladih queer ljudi in kot ustvarjanje varnejšega prostora za queer mlade iz vse Evrope, da so to, kar so, tako na mladinski izmenjavi kot v svojem vsakdanjem življenje po izvedbi projekta. Erasmus+, ki je financiral projekt, je ista organizacija, ki je nedavno na Twitterju razglasila, da je “prihodnost queer”.

Foto: Instagram

Erasmus+ je več milijard evrov vreden program EU za podporo “izobraževanja” mladih in športa. Med številnimi financiranimi projekti je več “drag” organizacij. Krajšava “drag” pomeni “oblečen kot dekle” (dressed as a girl).

Poleg tega EU opisuje, kako se bodo udeleženci naučili in izkusili gledališče, ples in performans, pa tudi ličenje, lasulje, hojo v visokih petah in druge metode zamegljevanja in pretiravanja tradicionalnih binarnih spolnih vlog. Podobni dogodki so prejeli tudi več deset tisoč evrov vključno z “What’s Masc” v Oldenburgu, ki na spletni strani EU za nepovratna sredstva navaja, da bodo udeleženci v Berlinu spoznali queer sceno z interakcijo aktivistov za spolno zdravje in drag umetniki. Učili se bodo o tem, kako se soočiti s toksično moškostjo in kako spodbujati pozitivne in konstruktivne pristope k izražanju moškosti in spola v vsakdanjem življenju.

Za dogodek “TransYouth”, ki je prejel 28 tisoč evrov in je namenjen otrokom,  organizatorji navajajo, da bo ponudil prostor za izražanje udeležencem z organizacijo predstave drag queen in delavnic, ki sprejemajo in soočajo čustva skozi gledališko izobraževanje. “Najprej bomo naredili Drag Queen Show samo za udeležence, če se bodo počutili dovolj udobno, ga lahko ponovijo tudi v središču mesta kot aktivnost ozaveščanja. Ideja za tem je spodbujati ustvarjalnost in narediti zabavno izkušnjo za vse, da se vidijo preoblikovane v svoje alter ego,” pojasnjujejo.

Tudi v Sloveniji Erasmus+ podpira različne “Drag Queen” in projekte LGBTQ
EU je z 62.690 evrov subvencionirala tudi “Beyond Gender Summer Camp” blizu Göttingena, kjer se je enotedenskega tabora udeležilo 75 udeležencev, in sicer “trans*, inter*, nebinarnih in spolno sprašujočih mladih”. Evropska komisija je za projekt “EVROPA – identitete v (trans)formaciji: POL*X”, ki je potekal v Salzburgu, ponudila skoraj 40 tisoč evrov. Tudi v Španiji in Sloveniji Erasmus+ podpira različne “Drag Queen” in projekte LGBTQ. EU je skupini LGBTQ “Dragtivism” plačala 24.597 evrov za seminarje v Barceloni in Gironi ter 21.770 evrov slovenskemu projektu “United with Pride”, v katerem so sodelovali tudi drag acti. EU financira tudi druge pobude LGBTQ: Evropska komisija financira projekt “LGBTQ prijazne šole po vsej Evropi” s 434.000 evri. Projekt, ki ga financira Erasmus+ s skoraj 135.000 evri, pa je bil namenjen boljši oskrbi “queer migrantov”. Poslanec Nikolaus Fest se je med drugim tudi pritožil, da je EU promovirala otroške knjige o “dogodivščinah gejevskih kengurujev”, čeprav je to kršitev pogodb EU, saj so vprašanja vzgoje otrok v domeni držav članic, ne EU.

Sara Kovač