fbpx

Množica vernikov na Filipinih, ki časti črnega Jezusa, je izpostavljena islamskim skrajnežem

Teroristi pripravljeni na nov napad? Foto: STA

ZDA, Velika Britanija in Avstralija so zaradi teroristične nevarnosti svoje državljane opozorile, naj se ne približujejo procesiji na Filipinih.

Na največji verski procesiji na Filipinih, kjer  vsako leto častijo več sto let star kip črnega Jezusa, se je zbralo več kot milijon vernikov. Filipinske oblasti so ob tem opozorile, da bi se lahko skrajneži skupine Islamska država (IS) maščevali za uboj njihovega vodje prejšnji teden. Dogodek varuje več tisoč vojakov in policistov. Zaradi različnih poškodb, visokega krvnega pritiska in omedlevice so morali zdravniki v prvih petih urah procesije oskrbeti več kot sto ljudi, so sporočili iz Rdečega križa. Lani sta med procesijo umrli dve osebi, več kot 1200 pa so jih morali oskrbeti. Lani je procesija trajala 20 ur, letos organizatorji upajo, da bo krajša. Pričakujejo več milijonov udeležencev. Čaščenje kipa, ki ga imenujejo črni Nazarečan, je eden večjih verskih dogodkov na Filipinih, kjer je več kot 80 odstotkov prebivalcev katoličanov. Kip naj bi leta 1606 iz Mehike prinesli španski misijonarji.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je pozdravil ‘fenomenalen izraz vere’ častilcev črnega Jezusa. “Molitve pogosto dobijo odgovor, saj se ne predamo ali utrudimo v prošnjah Boga za izpolnitev želja našega srca,” je povedal Duterte.

B. J, STA