Mohamed postalo najbolj priljubljeno ime za novorojenčke v Berlinu

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Mohammed je postalo najbolj priljubljeno ime za novorojenčke v Berlinu, priljubljenost imena po vsej državi narašča ter prehiteva tradicionalna svetopisemska imena. 

Kot je razvidno iz številnih drugih zahodnih držav, kot sta Francija in Britanija, je ime Mohammed v Nemčiji nenehno pridobivalo na priljubljenosti, tudi v zadnjem letu. V mestih, kot je Berlin, je bilo leta 2022 najbolj priljubljeno ime za dečke muslimansko ime, leta 2021 pa je bilo na tretjem mestu. Prej je bil Noah prvi, Adam pa drugi, Noah pa je zdaj padel na drugo mesto.

Demografska preobrazba države
V drugih mestih, kot sta Hessen in Bremen, je bil Mohammed na vrhu seznama najpogostejših imen za novorojenčke že prej, je v ponedeljek pokazala letna raziskava nemškega jezikovnega društva. V Bremnu ime Mohammed, ki je ime najsvetejšega preroka islama, ne zaostaja več za prvim mestom in se je pomaknilo s tretjega na drugo mesto. Na prvem mestu je Matheo, na tretjem pa Finn. Lansko leto je bila lestvica Finn, Noah, Mohammed. V Hessnu je priljubljenost Mohammeda prav tako eksplodirala, saj se je z osmega mesta povzpel na tretje. Noah je na vrhu, Matheo pa je padel na drugo mesto. Med dekleti imena, kot so Ella, Emma, Mila in Sophie, nadaljujejo svoj niz na vrhu v treh nemških zveznih državah.

Foto: epa

Podatki, ki prihajajo iz Nemčije, kažejo, da se država sooča s hitro demografsko preobrazbo, pri čemer je porast islamskih imen le eden od dejavnikov trenda. Na primer, v večini večjih mest ima večina otrok migrantsko ozadje. Na splošno ima 38 odstotkov vseh otrok v nemškem šolskem sistemu migrantsko ozadje, kar je preplavilo šole in povzročilo opazen upad rezultatov pri branju in matematiki na vseh področjih. Vse večja raznolikost v šolah vodi tudi do konfliktov, nasilja in do učiteljev, ki se soočajo z izgorelostjo.

Migranti se zavedajo svoje superiornosti
Nekateri so bili navdušeni nad naraščajočimi demografskimi spremembami, kot je nemško-iranski avtor in komentator Behzad Karim Khan, ki je dejal, da bodo migranti “podedovali” Nemčijo: “Mislim, da smo zdaj na točki, ko bi morali pošteno pogledati situacijo. Začnimo s preprosto izjavo, da mi – migranti, tujci, ljudje z … kličite nas, kakor želite – ne bomo tako zlahka odšli. In tudi vi ne, dragi ekološki Nemci, čeprav demografsko zagotovo odhajate. Vi izumirate in vaša država potrebuje približno 400.000 novih delavcev (vsako leto) v naslednjih 15 letih, to je približno milijon priseljencev na leto. Mi, migranti, bomo verjetno podedovali to zemljo.”

Med vzhodom in zahodom Nemčije so tudi precejšnje razlike. Na zahodu sta najbolj priljubljeni imeni Noah in Matheo, ki se nanašata na Sveto pismo, medtem ko so na vzhodu najbolj priljubljena nemška imena, kot sta Emil in Karl. V Nemčiji Noah še vedno ostaja na vrhu državne lestvice.

Mohammed je vse bolj priljubljeno ime na Zahodu. Lani se je povzpel na vrh lestvice v enem od irskih mest. V Franciji ima vsak peti novorojenček islamsko ime, pri čemer je najbolj priljubljeno ime Mohamed. V Bruslju je to zdaj najpogostejše ime za novorojenčke.

Andrej Žitnik