fbpx

Moldavija – naslednja Putinova tarča

Foto: epa

Po tem, ko so ruske čete poostrile oprijem strateškega pristaniškega mesta Mariupolj, njihova strategija končno postaja jasna. Ruski vojaški poveljnik Rustam Minekajev zdaj pravi, da je druga faza “posebne operacije” predsednika Vladimirja Putina osredotočena na vzpostavitev “kopenskega koridorja” od Donbasa vse do Moldavije, ki bi odrezal preostali del Ukrajine od morja. Ruska vojska namerava vzpostaviti popoln nadzor nad Donbasom in južno Ukrajino ter zagotoviti kopenski koridor do Krima. 

Ruski vojaški poveljnik Rustam Minekajev je na letnem srečanju Zveze podjetij obrambne industrije Sverdlovske regije, po poročanju ruske tiskovne agencije dejal, da je od začetka druge faze posebne operacije, ki se je začela že pred dvema dnevoma, ena od nalog ruske vojske, vzpostavitev popolnega nadzora nad Donbasom in južno Ukrajino, s čimer bi si zagotovili kopenski koridor do Krima. Vplivalo pa bi tudi na vitalne objekte ukrajinskih vojaških sil, črnomorska pristanišča, prek katerih se kmetijski in metalurški proizvodi dobavljajo v druge države. Opozoril je tudi, da bo vrnitev nadzora nad južno Ukrajino ruskim vojakom zagotovila še en izhod v moldavsko prorusko odcepljeno regijo Pridnestrje, na meji med Ukrajino in Moldavijo. Kijev se boji, da bi to lahko uporabili kot izhodišče za nove napade.

Rusija se ne bo ustavila
Te besede bi lahko nakazovale namen Rusije, da zavzame tudi Odeso, veliko pristanišče in tretje največje mesto v državi. Obenem pa je Minekajev omenil, da bi nadzor nad jugom Ukrajine omogočil tudi pomoč proruskim separatistom v Pridnestrju v Moldaviji, ki od leta 1992 nadzorujejo to območje ob meji z Ukrajino. Nadzor nad jugom Ukrajine je po besedah generala še en izhod v Pridnestrje, kjer naj bi obstajali tudi dokazi zatiranja rusko govorečega prebivalstva. V Moldaviji, nekdanji članici Sovjetske zveze je uradni jezik romunščina, trenutno pa jo vodi prozahodna vlada.

Rusija naj bi nedavno pričela s kopičenjem vojakov
Generalštab oboroženih sil Ukrajine je nedavno sporočil, da ocenjuje, da se ruske čete zbirajo v Pridnestrski republiki, odcepljeni regiji pod rusko okupacijo v Moldaviji, ki meji na Ukrajino na jugozahodu v bližini črnomorske mesta Odesa. Prepričani so bili, da se pripravljajo na napad, vendar je Moldavija trditve ukrajinskih uradnikov, da Rusija zbira vojake v Moldaviji vsakič zanikala.

Tanja Brkić